Fr

INTELLIGENCE

Lessen voor 2024

Zondag 14 Januari 2024

Lessen voor 2024

Geen beter moment dan je eerste MM Brunch van het nieuwe jaar om vooruit te blikken op 2024. In plaats van ons te beperken tot een voor de hand liggende verwijzing naar de aanhoudende permacrisis, de doorgedreven glocalisering of de onstuitbare opmars van AI, doken we nog eens in het Life Trends rapport dat Accenture Song vorige herfst publiceerde. Doelstelling: checken wat voor vuistregels marketeers er voor de komende twaalf maanden kunnen uithalen. Toch wel een paar, zo bleek.

“Elk jaar voeren we een grootschalig onderzoek naar de evoluties in het gedrag en de perceptie van consumenten en individuen. Dat vertrekt van inhouse observaties en de insights gegenereerd door onze eigen AI-tool die data uit de hele wereld – waaronder België - compileert”, aldus Thomas Waegemans, senior manager bij Accenture Song, de tak van Accenture die zich bezighoudt met productinnovatie, marketing, commerce en service. “Vervolgens toetst het Life Trends-rapport de gedistilleerde learnings af aan de hand van primair onderzoek, om een goed beeld te krijgen van de belangrijkste trends in onze samenleving en de manier waarop marketeers daar best mee omgaan om hun merken te helpen groeien.”

Rode draad in de recentste editie was de verschuiving die zich voordoet in de “layers of mediation” die de verhoudingen tussen mens, business en technologie kenmerken en bepalen, aldus Thomas Waegemans. Die blijft niet zonder impact op de (merk)beleving van consu-mensen.

More (customer) love

Eerste vaststelling: de inburgering van AI heeft er weliswaar voor gezorgd dat gebruikers hun online contacten met merken vandaag als minder transactioneel en meer persoonlijk ervaren, maar tegelijk hebben consumenten het gevoel dat diezelfde merken absoluut geen aandacht meer hebben voor een authentieke en waarachtige klantenervaring.

Die perceptie heeft volgens het rapport veel te maken met de voorrang die adverteerders verlenen aan de korte termijnvoordelen van promotie, waarbij de rest van het merkverhaal naar de achtergrond verdwijnt. “We denken dat marketeers opnieuw meer aandacht zouden moeten hebben voor de rest van de 4 P’s”, aldus Thomas Waegemans. “Pricing moet opnieuw worden bekeken, maar dan met aandacht voor de gepercipieerde waarde voor klanten en consumenten. Zeker in economisch moeilijkere tijden is het interessant in te zetten op brand building, creativiteit, design en storytelling. Studies tonen immers aan dat ook zij een positieve impact hebben op de verkoop. We weten dat er heel wat efficiëntiebesprekingen zijn tegenwoordig, maar binnen de board moet de CMO echt de pleitbezorger van de klantenervaring blijven, want wie gaat het anders doen?”

Copilot

Nog volgens het Life Trends-rapport ziet het ernaar uit dat onze opwinding over technologie stilaan over hoogtepunt is: almaar meer respondenten in het wereldwijde onderzoek vinden dat technologie hun leven zowel ingewikkelder als eenvoudiger heeft gemaakt.
Tegelijk raken ze uitgekeken op overload aan – ook door merken - geproduceerde content die ze bovendien in nogal wat gevallen als onderling inwisselbaar beschouwen. “Denk maar aan de ontelbare TikToks die allemaal hetzelfde zijn: content is gestandaardiseerd, bijna als een template”, aldus de specialist, een fenomeen dat nog in de hand wordt gewerkt door de algoritmische esthetiek en afgeborstelde stijl van AI.

De overvloedige productie die mogelijk gemaakt wordt door de alomtegenwoordige technologie leidt met andere woorden tot meer middelmaat. Dat betekent echter geenszins dat marketeers elke vorm van artificiële intelligentie moet bannen of afzweren, integendeel. “Ze moeten GenAI inzetten als copilot: het stelt marketeers in staat ideeën snel tastbaar maken, te testen en tot een hoger niveau tillen.”

New milestones

Tot slot valt het Accenture Song op dat de traditionele levenspaden uit het verleden steeds vaker herlegd worden. Vroegere mijlpalen (afstuderen, trouwen, kinderen krijgen, enzovoort) worden geskipt of geherinterpreteerd. “We zien bijvoorbeeld een demografische deconstructie. Jongeren blijven langer thuis wonen en het klassieke gezin wordt almaar minder populair. Steeds meer Belgen wonen alleen, wat trouwens ook te maken heeft met de toenemende vergrijzing”, aldus Thomas Waegemans.

Merken moeten daar rekening mee houden: “In het verleden concentreerden marketeers zich enkel op die traditionele mijlpalen maar die zijn nu niet langer voor iedereen van toepassing. We denken dat er een hele resem producten en diensten moeten worden bedacht op basis van die demografische shift. Tegelijk moeten marketeers personae en customer journeys herdefiniëren om hun doelgroepen op de juiste manier te bereiken. Ook culturele referentiepunten zullen evolueren en dat zal een impact hebben op verhaallijnen van alle mogelijke touchpoints. Merken moeten zich in dat verband strategische vragen stellen. Enkel zo kunnen ze hun groei op langere termijn bestendigen”, besluit Thomas Waegemans.

Archief / INTELLIGENCE