Fr

INTELLIGENCE

GroupM vergelijkt evolutie reclamedruk met consumentenuitgaven

Maandag 16 Oktober 2023

GroupM vergelijkt evolutie reclamedruk met consumentenuitgaven

In het kader van zijn Recession Monitor die het gedrag van de Belgen analyseert op basis van hun uitgaven tijdens de “permacrisis”, boog GroupM zich over de evolutie van de offline reclamebestedingen sinds juli, zoals geregisseerd door Nielsen. Bedoeling: voor de verschillende bestudeerde sectoren evalueren hoe het zit met de reclamedruk versus de evolutie van de consumentenuitgaven in die sectoren.
 
Met andere woorden, het komt eropaan te zien of er een verband bestaat tussen de inperking van hun uitgaven en wat we kunnen beschouwen als een daling van de reclamebestedingen. De laatste Nielsen-cijfers maken immers gewag van een groei van 4%, wat overeenkomt met de voorspellingen van het Planbureau inzake de inflatie voor 2023.
 
In onderstaande grafiek presenteert GroupM ons op de horizontale as de mate van substantiële besparingen zoals verklaard door de consumenten en op de verticale as de evolutie van de reclamedruk in vergelijking tot 2022.
Des te meer een categorie aan de bovenkant staat van de as, des te explicieter de groei. De grootte van de bol (of bubble size) geeft het belang weer van het reclamebudget van de categorie. Er tekenen zich vier kwadranten af.
 
Het kwadrant linksboven kunnen we beschouwen als de “guilty pleasure” categorie. Het kwadrant linksonder omvat meerdere “essentiële” categorieën; rechtsboven staat voor “escapisme”, terwijl rechtsonder betekent dat “het niet het moment is”.
 
GroupM herinnert eraan dat het fundamenteel is om, zeker in tijden van crisis, de verschillende marketingstrategieën bewust te beheren: “De prijszettingsstrategie neemt enkel in belang toe tijdens crisissen en promoties lijken soms de foute evidentie zelve. Reclame blijft een fundament, ook tijdens recessies.”
 
“Als merk blijft het ook fundamenteel om regelmatig een concurrentieanalyse uit te voeren”, adviseert het bureau nog. “Vanuit het SOV-SOM principe, waarbij een verhoogde SOV (Share of Voice) resulteert over tijd in een verhoogde SOM (Share of Market), is het zo dat een vermindering van een investering van een concurrent automatisch zorgt voor een verhoogde SOV van je eigen merk, tenminste als de eigen investering constant houdt. Men noemt dit “goedkoop” marktaandeel kopen. En ook dit moet meegenomen worden in elke budgettaire revisieronde.”

Archief / INTELLIGENCE