Fr

INTELLIGENCE

Video Observer: 5 - 57 - 87

Dinsdag 10 December 2024

Video Observer: 5 - 57 - 87

Gisteren stelde VIA tijdens een rijkgevuld webinar de Video Observer voor 2024 voor. Deze vierde editie wordt misschien wel een van de laatste in deze vorm, aangezien het onderzochte onderwerp geïntegreerd zal worden in de CIM One-aanpak.
 
Het onderzoek werd in oktober uitgevoerd door Kantar en is gebaseerd op 3154 interviews met respondenten van 18 tot 64 jaar. Het peilt naar de total videoconsumptie van de Belgen die opgedeeld is in vijf categorieën: live tv/TSV en BVOD, SVOD, dvd’s en konsoorten, OLV en de bioscoop.
 
De resultaten leveren drie cijfers die we moeten onthouden op: Belgen kijken gemiddeld 5 uur video per dag: dat cijfer verhult weliswaar een aanzienlijk verschil naargelang het taalgebied (5u35 in het zuiden, 4u32 in het noorden), waarvan 179 minuten op het televisiescherm.
 
57% wordt besteed aan broadcaster content (dus live TV, TSV en BVOD). Dat is zo’n 5% minder dan vorig jaar, een daling die vooral te maken heeft met de afkalvende live tv-consumptie (nog goed voor 35,6%, in plaats van iets meer dan 40% vorig jaar). TSV en BVOD vertegenwoordigen respectievelijk 15,3 en 6,5% van de kijktijd. Ook hier zijn er regionale verschillen. Franstaligen kijken meer live TV, SVOD en online content dan hun Nederlandstalige landgenoten, terwijl die meer TSV en BVOD kijken.
 
Zoals te verwachten was, zien deze cijfers er gevoelig anders uit bij de jongere respondenten. Zo kijken 18-34-jarigen weliswaar 18 minuten meer dan de totale bevolking, maar daarvan gaan er ‘maar’ 57 naar live televisie (versus 118 bij de 35-54-jarigen). SVOD daarentegen is goed voor 87 minuten per dag, terwijl dat bij de ‘oudere’ bevolking 55 minuten is.

Het onderzoek identificeert ook een verschil naargelang de sociale groepen, waarbij de groepen 1-4 door de band minder video consumeren (maar meer on demand), terwijl de groepen 5-8 langer kijken (en meer live).
 
Wat de reclamekijktijd betreft, die vertegenwoordigt gemiddeld zo’n 16 minuten per dag, waarvan 87% besteed wordt op tv (live, TSV en BVOD); dat cijfer ligt lager bij de jongeren (73%).
 
Het onderzoek identificeert ook de populairste mediamerken (waarbij enkel digitale platformen vermeld werden). Wat dat betreft bestaat de top drie aan Franstalige zijde uit YouTube, Facebook en Netflix; aan Nederlandstalige zijde is die identiek, behalve dat Netflix daar Facebook voorafgaat.
 
Meer info hier

Archief / INTELLIGENCE