Fr

INTELLIGENCE

Seen from Space: bad news for the news

Zondag 26 Januari 2025

Seen from Space: bad news for the news

OK, de field heeft geen betrekking op ons land. Maar wat zou ons onderscheiden van onze buurlanden die vrijwel allemaal bevraagd werden? We hebben het over de traditionele Edelman Trust Barometer (gebaseerd op enquêtes in 28 landen, goed voor meer dan 33.000 online interviews) die onthuld werd op het Davos Forum en die bevat weinig goed nieuws voor de media.

In het algemeen staan die net als de overheidsinstanties onderaan de ranglijst. En als we per pijler kijken (zoekmachines, traditionele media, institutionele media en sociale netwerken), dan zien we dat ze allemaal minder vertrouwen inboezemen dan tijdens de vorige meting.

Verrassend genoeg inspireren zoekmachines het meeste vertrouwen. Dat heeft wellicht te maken met hun zelfbedieningsaspect, waarbij respondenten het idee hebben dat de algoritmes die de zoekmachines sturen neutrale instrumenten zijn.
De resultaten van de Trust Barometer stemmen overeen met de cijfers uit andere onderzoeken die sociale media onderaan de vertrouwensschaal plaatsen. Toch weten we dat wantrouwen hoegenaamd geen rem zet op het gebruik: we weten zelfs (cf. Deloitte en het Digital News Report) dat sociale media de belangrijkste bron van informatie zijn voor jongeren onder de 35 jaar in ons land...

Wellicht zijn de mensen die de media maken – de journalisten dus – blij dat ze niet onderaan de lijst van betrouwbare mensen staan: daar staan de mannen en vrouwen in de regering.
Ondanks - of dankzij - de gezondheidscrisis hebben wetenschappers de hoogste vertrouwensindex, gevolgd door leraren.

Opmerkelijk: nabijheid staat synoniem voor meerwaarde. Zo krijgen bedrijfsleiders in het algemeen een zeer bescheiden vertrouwensindex hebben (in de buurt van die van journalisten!), staat “mijn CEO”, de bedrijfsleider die het dichtst bij mij staat, in dit opzicht in de top drie. Het bedrijfsleven komt in het onderzoek ook relatief positief uit het onderzoek, in elk geval positiever dan veel overheidsinstellingen, waaronder de Europese Unie.

Bij wijze van uitsmijter wijzen we nog op de moeite die de respondenten van het onderzoek ervaren om geloofwaardige informatie te vinden: bijna twee derde vindt dat dit steeds moeilijker wordt. Deze verhouding kan per Europees land verschillen (ze is het hoogst in Spanje en het laagst in Nederland en Zweden), maar in alle gevallen gaat het om een meerderheid van de respondenten.

De algemene toon van het Edelmanrapport is met andere woorden zeer somber en identificeert een algeheel gevoel van wrok dat hand in hand gaat met diep ingebakken wantrouwen. Voor de nieuwsmedia pleiten de auteurs van het onderzoek voor een terugkeer naar meer feiten en minder ideologie. Het valt nog te bezien of dit in de toekomst tot beter nieuws zal leiden.

Archief / INTELLIGENCE