Fr

INTELLIGENCE

MM Mood Indicator: eerste insights

Zaterdag 7 December 2024

MM Mood Indicator: eerste insights

Met ons MM Mood Indicator-onderzoek dat Deniz Sariyildiz (Kantar) en Francis Lippens (AKQA Brussels) in avant-première presenteerden op het BAM Marketingcongres, wilden we de vinger aan de pols van de sector houden. In de aanloop naar een jaar dat opnieuw nogal ... onvoorspelbaar belooft te worden – of het nu gaat om geopolitiek, economie of klimaat - wilden we de stemming, prioriteiten en dynamiek in ons ecosysteem (*) beoordelen.
 
In fine levert deze indicator een aantal evidente aandachtspunten op (zo komt AI uitgebreid aan bod), maar ook andere inzichten die soms verrassender zijn.
 
Zo beoordeelde 61% van de respondenten het afgelopen jaar als positief, maar gezien de sombere geopolitieke en economische context zal 2025 waarschijnlijk lastiger worden. Ten minste voor creatieve en mediabureaus: 20% van de respondenten kampt met een negatieve mindset, in totaal ziet 32% van de respondenten de mediabestedingen ook negatief evolueren. Maar er is geen reden tot paniek: 57% van alle respondenten blijft positief of zelfs zeer positief over 2025.
 
De lokale spelers uit de martech sector zijn zonder enige twijfel het meest optimistisch. Ze worden wellicht gestimuleerd door de positieve perceptie bij adverteerders en mediabureaus van de dynamiek in deze sector en de tools die in België worden ontwikkeld, maar natuurlijk ook door de huidige populariteit van AI. Meer dan 70% van de respondenten beschouwt AI als een kans, niet als iets om te vrezen.
Het zal niemand verbazen dat AI ook in 2025 op ieders lippen zal zeggen, volgens 79% van de professionals. Daarna volgen first party data (37%) - waarmee 3rd party data en cookieless worden overschaduwd - maar ook duurzaamheid (geciteerd door bijna een derde van de respondenten), retail media (29%) en lokale media (29%).
 
In dit verband vermelden we dat 40% van de respondenten de veerkracht van de lokale mediamarkt als een kans beschouwt. Tegelijk vreest meer dan een derde dat lokale besluitvormingscentra genegeerd zullen worden, evenals de opkomst van fake news.
Tijdens de presentatie van deze Mood Indicator op het BAM-congres belichtte Francis Lippens, CEO van AKQA Brussels, de partner van MM in dit project, ook een aantal punten met betrekking tot zijn sector.
 
Verrassend is bijvoorbeeld dat adverteerders creativiteit die in België wordt gemaakt hoger inschatten dan de medewerkers van de bureaus zelf – wat in feite positief is voor de bureaus.
Aan de andere kant, en dit is waarschijnlijk zorgwekkender, geeft 57% van de adverteerders toe dat ze geen erg duidelijk beeld hebben van de bureaumarkt: stof tot nadenken voor de ACC?
 
Over de ACC gesproken, die trok onlangs samen met de UMA en de UBA, aan de alarmbel over de kosten waarmee de vele pitches gepaard gaan. En toch baart dit aspect adverteerders nauwelijks zorgen en zijn ze meer bezig met efficiëntie op alle niveaus, in tegenstelling tot bureaus, en dan vooral mediabureaus. 
Nog een aandachtspunt: medewerkers van creatieve bureaus betreuren dat het beroep niet aantrekkelijk genoeg is voor jonge mensen. Daaraan moet worden gewerkt, net als aan de ervaring van medewerkers: weerspiegelt het feit dat ze de indruk hebben dat hun werk niet (meer) aantrekkelijk is misschien een negatief gevoel over hun beroep?
 
“Adverteerders en bureaus leven in verschillende werelden”, zegt Francis Lippens. “Je hiervan bewust zijn is de eerste stap naar verandering. Het is tijd om onze samenwerking te versterken!”
 
Half januari komen we in een speciale MM Files uitgebreider terug op dit onderzoek. In de tussentijd is het op verzoek beschikbaar voor onze abonnees.
 
(*) Het onderzoek werd tussen september en oktober bij de Media Marketing community uitgevoerd door Kantar. 237 vakmensen reageerden op onze vragenlijst, van wie meerderheid senior profielen. 60% van de deelnemers is afkomstig uit bureaus (creatief, media en martech), 15% van publisherzijde en 13% van adverteerderskant.

Archief / INTELLIGENCE