Fr

INTELLIGENCE

Meaningful Brands: vier lokale merken in de Belgische top tien

Maandag 23 December 2024

Meaningful Brands: vier lokale merken in de Belgische top tien



Havas Media Network en Boondoggle Havas onthullen de Belgische resultaten van het Meaningful Brands-onderzoek voor 2024. Daaruit blijkt dat we van een polycrisis (in 2022) geëvolueerd zijn naar een permacrisis.

“Ondanks een periode die gekenmerkt wordt door onzekerheid verklaart 71% van de Belgen zich niet te laten kleinkrijgen door de moeilijke momenten en te blijven aanpakken. 60% zegt optimistisch te zijn over de toekomst. Deze opmerkelijke veerkracht illustreert het aanpassingsvermogen van de consumenten”, aldus Hugo Uhr, head of intelligence bij Havas Media Network.
Net als op wereldniveau wordt de Belgische ranglijst van meest betekenisvolle merken gedomineerd door Google. Daarna volgen twee lokale merken: Bancontact, dat zijn eerste plaats van vorig jaar dus kwijt is, en Itsme. “Zijn vermogen om technologische innovatie te combineren met praktisch nut, en tegelijk te beantwoorden aan de groeiende bezorgdheid over data privacy, maakt van het merk een toonbeeld van Belgische relevantie in een digitale wereld”, aldus Hugo Uhr.

Andere lokale merken in de top 10 zijn Colruyt (9) en Devos & Lemmens (10).

Over Colruyt, sinds meer dan een decennium leader en symbool als het in België om meaningfulness gaat, zegt Havas dat het merk verder daalt sinds vorig jaar (toen het op de vierde plaats stond). Dat heeft veel te maken met een significante erosie in het zuiden van het land.

Retail blijft bijzonder meaningful voor de Belgen, in tijden van crisis. “Albert Heijn (11) maakte een spectaculaire doorbraak in Vlaanderen en steeg zeven plaatsen in een jaar tijd. Het Kleine Leeuwtjes-effect liet zich ook gevoelen en stuwde Delhaize van de 27ste naar de 17de plaats”, aldus Hugo Uhr. Hij wijst ook op Aldi (23) en Lidl (28), die blijven stijgen op de ranglijst: “Als de inflatie hoog ligt, doen discounters hun voordeel met hun imago van betrouwbaarheid en rationaliteit. Hun vooruitgang toont ook dat ze erin slagen hun lage prijsimago te overstijgen door kwalitatievere en meer betrokken klantenervaringen te genereren.”

Bij de lokale merken is Payconiq, voortaan met Wero als challenger, in een jaar tijd gestegen van de zevende naar de dertiende plaats.

Ter herinnering, Meaningful Brands evalueert consumentenbehoeften volgens drie pijlers: functioneel (het vermogen van een merk om zijn essentiële beloften waar te maken), persoonlijk (de impact op het individuele welzijn) en collectief (de positieve bijdrage aan de samenleving en de planeet).

Hugo Uhr: “Historisch gezien richtte het onderzoek zich op de functionele pijler. In de loop der jaren zijn de drie pijlers echter geleidelijk naar elkaar toegegroeid, met een evenwichtigere verdeling tussen functioneel (38%), persoonlijk (33%) en collectief (29%). Deze ontwikkeling weerspiegelt de opkomst van een drieledige behoefte: consumenten willen niet langer kiezen tussen praktisch nut, welzijn en positieve impact. Merken die erin slagen deze dimensies te combineren zullen essentieel worden”.

Bij de 49 criteria die in de studie geëvalueerd worden, tekenen zich bepaalde trends af:

> Het belang van prijsconsistentie steeg met 21%, wat de behoefte aan stabiliteit bij een hoge inflatie weerspiegelt.

> De status van de leiderspositie is toegenomen (+7%), omdat consumenten op zoek zijn naar betrouwbare referenties in een veranderende wereld. Deze nadruk op leaderschap onderstreept het belang van consistentie en duidelijkheid in merkboodschappen.

> Persoonlijke criteria zoals controle, welzijn, geïnspireerde energie en een algemeen goed gevoel blijven aan belang winnen, wat wijst op een diep verlangen om aan de omgevingsstress te ontsnappen.

“Wat vandaag het verschil maakt, is het vermogen van een merk om tegelijkertijd nuttig en inspirerend te zijn, maar ook duidelijkheid, stabiliteit en een echt gevoel van controle te bieden. Merken die als consistent en toegankelijk worden beschouwd, zullen uitgroeien tot referenties. Merken die sneller en effectiever dan ooit kunnen voldoen aan de behoefte aan betekenisvolle meerwaarde, zullen succesvol zijn. Dit vereist een gebalanceerde aanpak, van productontwikkeling tot klantervaring en merkversterking”, aldus Stijn Cox, co-CEO van Havas België en CEO van Boondoggle Havas.
 
Zijn alter ego Hugues Rey, co-CEO van Havas België en CEO van Havas Media Network België, besluit: “Twaalf jaar onderzoek naar Meaningful Brands in België heeft ons een diepgaand inzicht verschaft in de relatie tussen consumenten en hun merken. Deze aanpak, die wordt toegepast door onze creatieve en mediadepartementen, gaat verder dan alleen het communiceren van commerciële aanbiedingen. Door merkwaarden te delen en communicatieacties te bedenken op basis van krachtige inzichten, werken we aan de functionele, persoonlijke en collectieve voordelen. Deze strategie wordt versterkt door de inzet van het Havas Converged-systeem dat wordt aangedreven door een enorme bron van data, agnostische technologieën en AI, waardoor creativiteit in al zijn vormen centraal staat in onze acties.”

Archief / INTELLIGENCE