Fr

INTELLIGENCE

Life Trends van Accenture Song en hun paradoxen

Zondag 27 Oktober 2024

Life Trends van Accenture Song en hun paradoxen

Accenture Song publiceerde zopas zijn ‘Life Trends 2025’. Dat rapport is het resultaat van een multidisciplinair onderzoek op basis van een online enquête bij iets meer dan 24.000 respondenten op 22 markten, uitgevoerd in juli, en de ‘YouGov Global Profiles’ DB. Doelstelling: de belangrijkste veranderingen in consumentengedrag en attitudes in 48 markten analyseren, en uiteindelijk de belangrijkste trends voor 2025 identificeren. Het rapport belicht vijf van deze trends die belangrijke uitdagingen vormen voor marketeers en die bemoeilijkt worden door diverse paradoxen.
 
Zo beschrijft Accenture Song bijvoorbeeld de 'Economy of Impatience', waarbij consumenten steeds meer op zoek zijn naar snelle oplossingen om hun persoonlijke doelstellingen te bereiken, of het nu gaat om gezondheid, financiën of welzijn. Dit biedt voor de hand liggende marketingkansen voor merken, zoals de creatie van educatieve content die aan die behoefte aan snelheid kan beantwoorden – video tutorials, praktische gidsen, enz.
 
Tegelijk geeft het rapport ook aan dat consumenten steeds sceptischer worden over content, vooral vanwege de overdaad aan door AI-gegenereerde content en online fraude. Dat leidt tot een verlies aan vertrouwen, wat het online aankoopgedrag beïnvloedt. Dat is wat Accenture Song verstaat onder de 'Cost of hesitations', een trend die merken zou moeten aanzetten om het vertrouwen te herstellen door de authenticiteit van hun content te bewijzen. QR-codes, blockchain om de herkomst van producten te certificeren, enz. kunnen in dat verband een grote rol spelen.
 
Anderzijds vormt al deze technologie een groeiende bron van bekommernis voor consumenten op zoek naar evenwicht die bijvoorbeeld hun kinderen willen beschermen tegen de mogelijke schadelijke effecten (cyberpesten, verslaving aan sociale netwerken, enz.). Deze trend, die in het rapport 'The Parent Trap' wordt genoemd, impliceert dat merken hun marketingstrategie moeten aanpassen om zowel almaar wantrouwigere ouders aan te spreken als jongeren op zoek zijn naar veiligere plaatsen. De auteurs van het rapport wijzen erop dat in dit opzicht veilige platforms of verrijkende offline ervaringen eruit kunnen springen.
 
Al deze technologie gaat ook hand in hand met een transformatie van de werkplek, waar werknemers op zoek zijn naar erkenning en meer respectvolle omstandigheden. Deze trend synthetiseert het bureau onder de noemer: 'The Dignity of Work'. Het idee is om bedrijven aan te moedigen hun interne en externe communicatie te herdefiniëren door een merkimago te presenteren dat gericht is op het respect en welzijn van hun werknemers, die ook steeds meer gewaardeerd worden door consumenten.
 
Tot slot dringt Accenture Song er bij merken op aan om zich te concentreren op ‘Social rewilding’, met andere woorden de creatie van offline ervaringen, storytelling rond de natuur en fysieke activiteiten om consumenten, op zoek naar betekenis en authenticiteit, aan te trekken.
 
Kortom, merken moeten niet alleen transparant en betrouwbaar zijn, maar ook ervaringen bieden die voldoen aan de verwachtingen van verbinding met de echte wereld; ze moeten ook het (slimme) gebruik van technologie koppelen aan een menselijke benadering om relevant te blijven in dit nieuwe ecosysteem dat Accenture Song schetst.
 
Good luck with (all) that!

Archief / INTELLIGENCE