Fr

INTELLIGENCE

Meaningful Brands' Serie, vol 1 - Banking: consumenten verwachten meer dan gewoon financiële diensten

Maandag 15 April 2024

Meaningful Brands' Serie, vol 1 - Banking: consumenten verwachten meer dan gewoon financiële diensten

“Meaningful Brands is een begrip dat onze groep dagelijks gebruikt. Het ligt aan de basis van onze missie - "to create a meaningful difference for brands, businesses, and people" – en wordt concreet toegepast in onze Mx methodologie (Meaningful Media Experience) alsook in onze tools voor mediaoptimalisatie – dezelfde voor al onze structuren. Het is een vector voor samenhang en eenheid”, aldus Hugues Rey, de CEO van Havas Media Network Belgium, bij wijze van inleiding.
 
In samenwerking met Havas Belgium en dankzij de pen van Hugo Uhr, Geoffrey Hennaut en Coline Ledroit, respectievelijk head of intelligence, senior insight advisor en market & insights advisor bij het bureau, brengen we een reeks sectoranalyses op basis van de recentste Meaningful Brands-resultaten. We duiken meer bepaald in het lokale luik van de studie dan eind 2023 verscheen.
 
Ter herinnering, dit onderzoek meet de ‘Meaningfulness’ van merken aan de hand van de functionele, persoonlijke en collectieve meerwaarde voor de Belgische consumenten. Dit deel is gewijd aan de banksector.
 
“In een context van opeenvolgende crisissen moeten merken meer dan ooit empathie tonen ten opzichte van hun consumenten. Volgens recent onderzoek verwacht 75% van de Belgen dat merken een actievere rol spelen in het verbeteren van het welzijn van de consument. Daarnaast zegt 73% dat ze voorzichtiger worden met hun uitgaven, terwijl 70% aangeeft dat ze de controle over hun dagelijks leven willen heroveren.
 
In het licht van deze veranderende verwachtingen moeten merken zich opnieuw richten op de individuele behoeften van hun klanten om betekenisvolle relaties op te bouwen. Dit is waar de aanbevelingen van Havas voor de banksector van pas komen. Belgische klanten vragen meer van banken dan alleen financiële dienstverlening. Ze zijn op zoek naar merken die in hun dagelijks leven passen en hun waarden delen.
 
Om aan deze verwachtingen te voldoen, moeten banken zich richten op het vereenvoudigen en verbeteren van de klantervaring, het aanbieden van producten en diensten van hoge kwaliteit, het opbouwen van vertrouwen, duurzame en ethische praktijken en actieve betrokkenheid bij lokale ontwikkeling.
 
De historische benadering van Havas maakt het mogelijk om de verwachtingen van consumenten van elk merk te meten en de kloof tussen deze verwachtingen en de perceptie van de prestaties te identificeren. Als gevolg hiervan biedt het onderzoek een zeer bruikbaar inzicht in de positionering en potentiële verbeterpunten. Deze merkaudit is gebaseerd op 50 meetcriteria [attributen] met betrekking tot de functionele, persoonlijke en collectieve pijlers.
 
De opkomst van de ‘Me-Economy’, met de nadruk op de persoonlijke verwachtingen van de consument, markeert een belangrijk keerpunt in de dynamiek van de relatie tussen merken en hun klanten in België. Niet alleen worden consumenten zich bewust van hun individuele behoeften, ze worden ook veeleisender. Merken die zich niet aan deze nieuwe eisen aanpassen, lopen het risico daar de gevolgen van te ondervinden. dat blijkt bijvoorbeeld uit het geval van Belfius, dat zijn prestaties ten opzichte van vorig jaar zag dalen op cruciale dimensies zoals expressie, identiteit, klantenervaring en controle.
 
In een wereld die voortdurend moet afrekenen met een onstabiele actualiteit, is het cruciaal voor merken om goed te luisteren naar de behoeften en verwachtingen van consumenten. Inopportune communicatie of een slechte timing kunnen een directe impact hebben op de perceptie van de consument. In deze context is het Meaningful Brands-onderzoek een kompas om door deze veranderingen te navigeren en ons in staat te stellen onze strategieën nauwkeurig aan te passen.
 
Naar een slimmere, transparantere bank
 
Wat de verwachtingen van de consument in de banksector betreft, tonen de resultaten aan dat de functionele prioriteit gaat naar een optimale digitale ervaring (KBC is de best presterende bank voor dit belangrijke kenmerk). Voor de persoonlijke pijler zijn attributen zoals ‘rijkdom’ (ervoor zorgen dat ik mijn geld op een intelligentere manier kan beheren - met Keytrade Bank als kampioen) en mij helpen mijn dagelijks leven te vereenvoudigen (Argenta) bijzonder belangrijk in de sector. Aan de collectieve kant zijn transparantie, employer branding en integriteit cruciale aspecten, met Argenta als absolute kampioen op deze drie punten.
 
Ingeburgerde spelers versus challengers: uiteenlopende verwachtingen
 
Het onderzoek toont een interessant verschil tussen klanten van traditionele banken en die van challengers. Klanten van gevestigde spelers zoals BNP Paribas Fortis, Belfius, ING en KBC verwachten meer dan alleen bankdiensten. Ze zijn op zoek naar een meer persoonlijke en collectieve relatie met hun bank. Vertrouwen, veiligheid, het gevoel deel uit te maken van een gemeenschap en de inzet van de bank voor duurzame en maatschappelijk verantwoorde praktijken zijn allemaal factoren die veel gewicht in de schaal leggen bij de keuze van deze klanten. Deze banken zijn er door hun maturiteit en historiek in geslaagd een lokale verankering te bewerkstelligen en in te spelen op deze bredere verwachtingen.
 
De klanten van challengers focussen daarentegen vooral op de functionele pijler. Eenvoud, intuïtiviteit en een goede service voor een interessante prijs zijn hun prioriteiten. Hoewel vertrouwen belangrijk blijft, zijn deze klanten eerder geneigd om nieuwe marktspelers een kans te geven. De uitdaging voor challengers bestaat er dus in zich te positioneren binnen het functionele register en tegelijkertijd het vertrouwen van klanten te winnen als het om emotionele en sociale aspecten gaat. Dit vereist een sterk lokaal engagement, innovatieve diensten en een transparant, ethisch merkimago.
 
Kortom, dit onderzoek benadrukt de noodzaak voor traditionele banken om het vertrouwen en de betrokkenheid van klanten te versterken, terwijl challengers hun inspanningen moeten verdubbelen om hun toegevoegde waarde op het gebied van functionaliteit en emotie aan te tonen.
 
KBC domineert bij jongeren tussen 18 en 35 jaar, Keytrade Bank wint in het zuiden
 
Bij jongeren tussen 18 en 35 jaar staat KBC op de eerste plaats, wat benadrukt dat KBC in staat is in te spelen op de specifieke verwachtingen en behoeften van deze leeftijdsgroep. KBC onderscheidt zich als koploper op eigenschappen zoals digitale ervaring, respect als klant, reputatie, controle, ondersteuning van goed beheer, vereenvoudiging en duurzame innovatie.
 
In het zuiden staat Keytrade Bank op de eerste plaats, op de voet gevolgd door Argenta, dat een indrukwekkende opmars neerzet (+5 plaatsen ten opzichte van 2021). Belfius en BNP Paribas Fortis vervolledigen de top 4.
 
In het noorden behoudt KBC zijn toppositie, gevolgd door Argenta en Keytrade Bank. Keytrade Bank positioneert zich als een ambitieuze challenger van de belangrijkste spelers in de sector. Zijn kracht ligt in zijn aanpak die gericht is op de klantenervaring en intelligent financieel beheer , met een aantrekkelijk alternatief voor klanten die op zoek zijn naar meer gepersonaliseerde en efficiënte bankdiensten.
 
Argenta en Beobank maken ook deel uit van deze sterke groeidynamiek, bieden innovatieve oplossingen en focussen op nabijheid en lokale betrokkenheid. Ze bieden een geloofwaardig alternatief voor traditionele banken, die door hun strategie van overdreven digitalisering soms de neiging hebben om hun klantenrelaties te depersonaliseren.

Archief / INTELLIGENCE