Fr

INTELLIGENCE

Nieuwste Video Streaming Monitor van GroupM stelt opklaring in de sector vast

Maandag 10 Juni 2024

Nieuwste Video Streaming Monitor van GroupM stelt opklaring in de sector vast

GroupM publiceerde de zesde editie van zijn Belgian Video Streaming Monitor, gebaseerd op een online enquête bij 1.400 respondenten en representatief voor de Belgische bevolking tussen 18 en 59 jaar.

In vergelijking tot de editie van 2023 waaruit bleek in welke mate de economische crisis de streamingmarkt had beïnvloed, laat de nieuwe publicatie van GroupM zien dat de sector weer groeit: 69% van de Belgen heeft nu ten minste één streamingabonnement in zijn of haar gezin. Dat is een significante stijging van 9 procentpunten ten opzichte van vorig jaar.
“Hoewel België er nog niet in geslaagd is om de symbolische kaap van 80% te ronden, zoals in de Verenigde Staten, wordt de kloof stilaan gedicht. Deze cijfers getuigen van het groeiende belang van streaming in het dagelijkse leven van de consument”, aldus de auteurs van het rapport.

De studie noteert ook een even significante stijging van het aantal abonnementen, met ongeveer 30%.
Netflix blijft de onbetwiste marktleider met 52,3% marktaandeel, ver voor Disney+ (24,8%). De grote verrassing komt op de derde plaats: Amazon Prime Video (20%) verdringt Streamz (15,4%) van het nationale podium. Het platform van DPG Media en Telenet is dan ook alleen beschikbaar in Vlaanderen, waar Amazon Prime Video zijn aantal abonnees verdubbelde en de vierde plaats verovert, tegenover de tweede plaats in het zuiden.

Opmerkelijk is ook de score van nieuwkomer VTM GO+, dat al bijna 8% van de Nederlandstaligen voor zich heeft gewonnen. YouTube Premium klokt af op 6,5% en Apple TV+ op 5,2%.

Een andere bevinding: het percentage mensen dat zegt meer dan één abonnement te hebben is in een jaar tijd gestegen van 51% naar 58%. Het gemiddelde aantal streamingdiensten per gezin bedraagt nu 2,1.
In termen van viewership blijft de top 10 relatief ongewijzigd, met het leidende trio bestaande uit YouTube (56%), Netflix (46%) en VRT MAX (31%). De verrassing komt opnieuw van Amazon: ongeveer 14% van de kijkers zegt de afgelopen twee weken te hebben gestreamd vanaf dat platform.

“Vergeleken met vorig jaar is de gemiddelde kijkfrequentie met 18 procentpunten gestegen. Dat is een zegen voor de verschillende platforms die, met de invoering van AVOD-modules, afhankelijker zijn van volume dan van penetratie alleen”, vervolgen de auteurs van het rapport.
Wat de verkoopargumenten van de platformen betreft, blijven de prijs (37%) en de breedte van het aanbod (34%) de belangrijkste drijfveren, gevolgd door de afwezigheid van reclame (34%). Het argument van lokale inhoud vertegenwoordigt slechts op 18%, maar groeit zeer sterk.

GroupM kijkt ook naar churn: ongeveer één op drie Belgen zegt één of meer abonnementen te hebben opgezegd in de afgelopen 12 maanden. “Dit sluit aan bij het Europese gemiddelde van ongeveer 30%, maar ligt een stuk lager dan de 60% in de Verenigde Staten. Wat de platformen betreft, zien we een gemiddelde relatieve churn van 23%.”

De sterkst getroffen platforms zijn Apple TV+ (36%) en YouTube Premium (32%). “Netflix staat op de derde plaats met 26%, net boven het gemiddelde, hoewel dit tijdelijk beïnvloed kan zijn door hun strijd tegen het delen van wachtwoorden”, merkt het rapport op.

De GroupM barometer wijst ook op een nieuwe trend die lijkt op te komen: 'nomadische' abonnees die hun abonnement opzeggen om na een paar maanden weer terug te keren: “Deze volatiliteit is te wijten aan het gemak waarmee abonnementen kunnen worden afgesloten en opgezegd, wat veel goedkoper is dan voor meerdere abonnementen tegelijk te betalen. In België schrijft 38% van de churners zich na een paar maanden opnieuw in op hetzelfde platform, met bijna 60% voor Netflix.”

Voor GroupM omvatten strategieën om churn te voorkomen AVOD-pakketten en -bundels, die in de Verenigde Staten in opkomst zijn: “Dit houdt in dat verschillende abonnementen worden gecombineerd en tegen een gereduceerde prijs worden aangeboden. 71% van de Belgen lijkt geïnteresseerd in deze optie en 15% zou al ingetekend hebben.”

“Er bestaat echter niet zoiets als het perfecte pack”, aldus GroupM. “Als je vraagt naar het ideale pakket, ontstaan er maar liefst 72 verschillende combinaties. Het populairste pakket, met 13%, bevat de drie belangrijkste streamingdiensten - Netflix, Disney+ en Amazon Prime Video. Netflix lijkt van cruciaal belang te zijn in deze pakketten: het komt voor in 56% van de combinaties en in elke combinatie in de top 10. YouTube Premium is de op één na populairste combinatie (aanwezig in 31% van de pakketten), waarschijnlijk vanwege hun nieuwe reclamebeleid dat voor veel frustratie zorgt. Er is ook ruimte voor lokale spelers. In één op de twee gevallen komt een lokale dienst voor in de top 10 van platforms.

De studie vroeg de Belgen ook naar hun interesse in HBO MAX, dat in juli op de markt komt: tot nu toe zegt 5,7% van de Belgen geïnteresseerd te zijn.

Over het algemeen schat GroupM dat het netto groeipotentieel van de streamingmarkt de komende maanden 6,2 procentpunten zal bedragen. Dit zou de penetratiegraad (het aantal mensen met minstens 1 abonnement) op 75% brengen.

Archief / INTELLIGENCE