Fr

INTELLIGENCE

De toekomstige shopper, inzichten door Denis Ghys (VML)

Zondag 15 December 2024

De toekomstige shopper, inzichten door Denis Ghys (VML)

VML lanceerde vorige maand zijn bekende Future Shopper Report, een uitgebreid onderzoek over de trends in (online) shopping. Denis Ghys, chief client officer bij VML en retail en e-commerce specialist, dook voor ons in het lijvige rapport en haalde er de volgende vijf inzichten uit.

Het Future Shopper Report is al aan zijn achtste editie toe. Dit jaar werden er er 31.500 consumenten uit twintig markten wereldwijd ondervraagd. De Belgische markt was niet vertegenwoordigd in deze editie van het rapport, maar die zou volgens Denis Ghys, die zich baseert op de edities van de voorbije jaren, in het Europees gemiddelde zitten. Volgend jaar zullen er wel weer Belgische consumenten specifiek worden bevraagd.

Fysieke retail stijgt; online shopping daalt

In het percentage van de shoppinguitgaven online versus offline valt op dat het aandeel van online shoppen daalt: van 58% in 2023 naar 53% dit jaar, en dit over alle leeftijdsgroepen heen. De verwachting is wel dat het aandeel van online shoppen zal stijgen naar 60% in 2029, vooral gedreven door consumenten ouder dan 45 jaar. Verder zegt 64% van de consumenten wereldwijd de voorkeur te geven aan shoppen bij een merk dat een fysieke en een online winkel heeft.
 
Denis Ghys ziet in al deze datapunten vooral dat het menselijke aspect weer de bovenhand neemt in shopping. Merken beginnen zich weer te onderscheiden via deze aspecten, zo blijkt. “Een van de boeiendste dingen die ik in dit rapport terugvind, is dat het aandeel van e-commerce ten opzichte van wat er fysiek gekocht wordt minstens stagneert of afneemt. Er zijn een heleboel dingen die mensen graag online kopen en de meeste merken hebben vandaag wel een volwaardige multichannelstrategie, maar ze merken dat mensen voor bepaalde productcategorieën belang hechten aan advies in de winkel en een goeie fysieke winkelervaring. Die shifts zijn toch wel significant. Je merkt dat ook aan marketplaces zoals Bol.com en Amazon die het relatief minder makkelijk hebben en aan de eigen merkplatformen van de merken. Die worden verrijkt met extra diensten, met clubs en content. Kortom, de menselijke touch wordt weer belangrijk en de merken die daar de juiste noot raken, doen het goed. Eigenlijk is alles wat rond de aankoopervaring zit momenteel de onderscheidende factor voor een merk, veel meer dan reclame in de klassieke zin van het woord.”

Van postcovidconsument naar postinflatieconsument

Het rapport duidt op het nieuwe consumentengedrag na covid, met consumenten die meer focussen op gezondheid en welzijn. Dit heeft implicaties op wat en waar ze kopen. Denis Ghys: “Tijdens covid werden mensen haast gedwongen om online te kopen waardoor e-commerce zijn grootste sprint in lange tijd kon maken. Nu menselijke interactie weer mogelijk is, zie je dat er meer aandacht is voor experiences in de customer journey.”

Verder ziet Ghys in het rapport voor de eerste keer antwoorden terugkomen rond duurzaamheid en rond angst voor AI. “Mensen willen gerustgesteld worden en weten wanneer ze met een mens of met een bot spreken.

Er gebeuren ook interessante dingen op het vlak van prijs. De belangrijkste factor voor de keuze van het kanaal is meer dan ooit prijs geworden. Anderzijds heeft de prijs ook een meer emotionele dimensie gekregen, aangewakkerd door de inflatie. Vele mensen geloven niet meer dat de laagste prijs ook de laagste prijs is. Het zien van een ‘laagste prijs’ promotie doet eerder een alarmbel rinkelen dan iets waarmee ze verleid worden. 68% van de consument gelooft dat retailers de inflatie gebruikt hebben om de prijzen artificieel te laten stijgen. Transparantie en duidelijkheid is dus een belangrijk onderdeel van de value proposition in de verschillende kanalen geworden.”

Mobile shopping stijgt in alle leeftijdsgroepen

36% van alle online shopping gebeurt via onze telefoons. “Anderzijds vindt 40% van de consumenten dat de winkelervaring in mobile niet helemaal lekker loopt”, aldus Ghys. “Dat heeft te maken met interfaces die niet werken, maar mensen willen ook een interactievere en entertainendere omgeving. Mobile shopping is geëvolueerd van iets ‘dat moet werken’ vijf jaar geleden naar ‘iets dat plezant moet zijn’ nu. Dat zie je ook in hoe spelers als Zalando en New Balance (klant van VML in de Verenigde Staten, nvdr.) dat proberen te doen met onder meer shoppable content, de laatste nieuwe tips & tricks, exclusieve aanbiedingen, advies in stijl, enz.”
 
Kortom, een veel entertainendere manier van shopping. “Dat is de verwachting die de consument heeft, maar ze wordt nog te vaak niet ingevuld in onze contreien, zeker in verhouding met sommige Aziatische markten”, zegt Ghys. “We evolueren naar meer gaming en social als commercekanalen, naar meer entertainende aankoopervaringen in mobile. De drijvende krachten zijn de Instagrams en messengerdiensten. Daar ligt de opportuniteit voor merken om de ervaring te versterken. De integratie tussen de commerce en entertainende en onderscheidende brand content ontbreekt nog vaak bij merken vandaag.”

Sustainability wordt mainstream

Een van de conclusies in het rapport is dat duurzaamheid mainstream wordt. Meer dan de helft van de respondenten past bepaalde aankoopgewoontes aan omdat ze bezorgd zijn over het milieu. “Dat zie je onder meer in het aantal mensen dat zich schuldig voelt om een aankoop terug te sturen vanwege de negatieve impact op het milieu”, aldus Ghys. “Dat gevoel begint bij een grote groep mensen te leven.”
 
Verder heeft bijna de helft al duurzame leveringsopties gekozen bij online shopping en zegt 67% dat men de duurzaamheidskost niet mag doorschuiven naar consument, maar naar de merken. De consument wil wel nog altijd zo snel mogelijk zijn pakje, maar dat hoeft geen contradictie te zijn op het vlak van duurzaamheid, zo legt Ghys uit. “De snelste manier om een pakje van Coolblue geleverd te krijgen in Antwerpen is bijvoorbeeld de fietskoerier. Verder helpt AI bij de predictieve stock management van retailers. Ze kan de duurzaamheidsimpact van zeer snelle leveringsopties verkleinen.”

Ghys gelooft ook dat zodra een duurzaam productaanbod economischer interessanter wordt, ook spelers als Shein en Temu zullen verduurzamen, via bijvoorbeeld gedecentraliseerde productie. “Ook de economie heeft nu eenmaal een geweten”, aldus Ghys. “De grootste verantwoordelijkheid voor spelers als Temu en Shein is de rotatie van hun aanbod. En dat is iets wat momenteel tegen hun winkel spreekt. De sleutel ligt in reuse-, refurbish- en recyle-achtige modellen. Dat is een booming business, zo blijkt uit verschillende rapporten. Een speler als MediaMarkt zit op Europees niveau nu al aan ruim 3 miljoen herstellingen per jaar.”

Eerste keer juiste levering heeft de grootste impact

Op het vlak van technologie is de focus een beetje verschoven van futuristische oplossingen zoals leveringen via drones naar efficiëntiewinst via AI en robotica. “Die technologie wordt momenteel ingezet in de zogenaamde achterkant van het bedrijf”, zegt Ghys. “De voorkant blijft die menselijke touch hebben. Bij het begrip ‘just in time delivery’ bijvoorbeeld gaat het om een chauffeur in een elektrische auto die een perfect uitgestippeld route heeft en die op voorhand weet wat een consument bestelt. Verder doet de juiste content de consument betere keuzes maken. In e-commerce is de grootste winst op het vlak van omzet, klanttevredenheid en duurzaamheid te boeken op een ‘first time right delivery’. Daar zullen merken zich in de nabije toekomst het meest mee kunnen onderscheiden.”

Archief / INTELLIGENCE