Fr

INTELLIGENCE

Meaningful Brands 2024: permacrisis, iemand?

Woensdag 16 Oktober 2024

Meaningful Brands 2024: permacrisis, iemand?

“In 2022 riep Collins Dictionary ‘polycrisis’ uit tot woord van het jaar, maar tegen het einde van 2024 lijkt ‘permacrisis’ een meer toepasselijke beschrijving van de wereldwijde context, nu de klimaatverandering verergert, de kosten van levensonderhoud blijven stijgen, politieke verschillen almaar dieper worden in het grootste democratische verkiezingsjaar van de geschiedenis, en conflicten, geweld en humanitaire crises miljoenen mensen over de hele wereld treffen”, waarschuwt Havas in de inleiding van zijn recentste Meaningful Brands-rapport.
 
Verrassend genoeg onthullen de resultaten van dit bekende onderzoek echter een aantal contra-intuïtieve bevindingen. Zo zou je verwachten dat mensen overweldigd zouden zijn door deze ongunstige context. In plaats daarvan maakt het rapport gewag van toegenomen veerkracht en groter optimisme die beide het verlangen naar verandering aanwakkeren. Vandaar de titel van het 2024 rapport: The rise of the change makers ‘.
 
Hoewel 70% van de respondenten van mening is dat de wereld de verkeerde kant op gaat, geeft 69% de moed niet op. 67% zegt vandaag gelukkig te zijn en 59% zegt optimistisch te zijn over de toekomst.
 
Uit het onderzoek blijkt ook dat een meerderheid van de mensen meer controle over hun leven heeft (56%) en dat er een sterk gevoel van persoonlijke autonomie ontstaat. 69% probeert lichamelijk en geestelijk gezond te blijven en 63% probeert milieubewust te zijn; 60% noemt technologie als een mogelijkheid om nieuwe banen en kansen te creëren.
 
Volgens de auteurs van het rapport is dit het begin van een “new era of agency”.
 
Ze maken van de gelegenheid gebruik om (nog maar eens) een typologie van individuen op te stellen, om precies te zijn zes verschillende psychografische portretten die illustreren hoe het verlangen en de behoefte aan verandering zich manifesteert binnen de bevolking: van toegewijde burgers tot onbetrokken pessimisten, via stoïcijnse pragmatici, voorvechters onder druk en uitgedaagde sceptici.
 
“Ondanks hun verschillende reacties op tegenslag, worden deze ‘gezichten van verandering’ verenigd door de verwachting dat merken daadkrachtig optreden, hun persoonlijke behoeften begrijpen en hen vooral in de driver’s seat zetten”, vat Havas samen.
 
Want ja, natuurlijk, vindt de grote meerderheid van de respondenten volgens het onderzoek dat merken “meer” moeten doen:
 
  • Meer menselijkheid en vrijgevigheid tonen in moeilijke tijden (73%),
  • Meer doen voor het welzijn van de samenleving en de toekomst van onze planeet (71%),
  • Lokale gemeenschappen/projecten meer steunen (70%).
 
Op een meer “egoïstisch” niveau verwachten ze ook dat merken hen helpen geld te besparen (68%), hun dagelijks leven gemakkelijker maken (63%) en hen helpen tijd te besparen (61%).
 
Het Havas-onderzoek, dat werd uitgevoerd in samenwerking met YouGov, bevroeg meer dan 156.500 respondenten in 24 markten over meer dan 2.600 merken. De Meaningful Brands methodologie onderzoekt de impact en equity van merken gebaseerd op de percepties en verwachtingen van consumenten volgens drie belangrijke pijlers: de persoonlijke, functionele en collectieve voordelen (verdeeld over meer dan 40 dimensies en kenmerken). De meest betekenisvolle merken zijn diegene die goed presteren op alle drie de criteria.
 
De algemene ranglijst voor 2024 voor deze merken is nog niet bekendgemaakt.

Archief / INTELLIGENCE