Fr

INTELLIGENCE

'The New Life of The Living Room': Lineaire tv nog steeds vertrekpunt van tv-consumptie

Dinsdag 1 April 2025

'The New Life of The Living Room': Lineaire tv nog steeds vertrekpunt van tv-consumptie

RTL AdAlliance heeft de vierde editie van zijn jaarlijkse onderzoek The New Life of The Living Room onthuld. Dat deed de internationale regie met een event in Londen dat live gestreamd kon worden.

Onder het motto ‘Separate Signal from Noise’ neemt de studie het snel veranderende landschap van de kijkgewoonten van meer dan 12.500 respondenten in 14 Europese landen (voortaan ook Polen, Zwitserland en Oostenrijk) en de Verenigde Staten onder de loep.

Uit het onderzoek blijkt dat lineaire tv een populaire en vertrouwde bron blijft voor de favoriete programma’s van consumenten in diverse genres. De meeste Europeanen kijken broadcaster content voor nieuws (59%), sport (44%) en entertainment (44%), terwijl SVOD de eerste keuze is voor films en series (63%).

Nog volgens de studie blijft broadcaster content ook het startpunt voor de meeste kijkers wanneer ze hun tv-toestel aanzetten. 51% van de respondenten schakelt eerst lineaire tv, 8% gaat eerst naar BVOD-platforms. Europese gebruikers vertrouwen op de curerende skills van broadcasters, waar ze de content makkelijk terugvinden: 40% van de kijkers heeft minder dan een minuut nodig om inhoud te vinden op lineaire tv.

Dat belet niet dat consumenten naadloos switchen tussen platforms: 45% kijkt dagelijks naar lineaire tv en 36% naar SVOD. YouTube (30%) en BVOD (17%) zagen hun dagelijkse gebruik aanzienlijk toenemen, elk met 6 procentpunten. Terwijl Amerikaanse kijkers meer neigen naar digitale content (49% kijkt dagelijks naar SVOD), geeft het Europese publiek de voorkeur aan lineaire tv. Spaanse kijkers zijn het meest verknocht: 61% kijkt dagelijks lineair.

Het is overigens allesbehalve simpel te definiëren wat “tv-kijken” vandaag precies betekent. Voor 52% van de kijkers heeft het te maken met long formats zoals sport of films op een tv-scherm, zelfs als dit gebeurt via platforms zoals YouTube. Slechts 36% beschouwt het bekijken van vergelijkbare content op mobiel of desktop als “tv”. Anderzijds beschouwt slechts 22% van de respondenten het bekijken van user generated content op YouTube via een tv-toestel als “tv-kijken”.

Het onderzoek buigt zich nog over het vertrouwen dat traditionele media zoals radio (67%), lineaire tv (66%), tijdschriften/kranten (64%) en BVOD (58%) inspireren. Dat ligt veel lager bij sociale mediaplatformen: het minst betrouwbare is TikTok dat amper 23% van de respondenten te vertrouwen lijkt.
Nog een woordje over reclame dan. Advertenties worden als minder opdringerig ervaren op traditionele kanalen zoals lineaire tv (55%) in vergelijking met platforms voor het delen van video's (61%).

Na de presentatie van de resultaten volgde een panelgesprek, met onder andere Matt Green van de WFA die kwam toelichten hoe adverteerders al dat evoluerende kijkgedrag zien. “Wat voor ons telt, is de vraag hoe we onze merken bij al die verschillende kijkmomenten en -belevingen krijgen, zodat we meer producten kunnen verkopen”, aldus Green.
Hij brak en passant een lans voor het open source HALO-project voor crossmedia-onderzoek om bestaande JIC-research te ondersteunen, iets waar ze ook bij de UBA en ons eigen CIM mee bezig zijn.

RTL ADAlliance CEO Stéphane Corruble verwees in dat verband nog bijzonder pertinent naar het verschil tussen gemeten output en outcome: het eerste meet bereik, het andere de impact van tv-campagnes. Het onderscheid is bedoeld om shortterm efficiency van (broadcaster) tv te meten én aan te tonen. Want dat lijkt de nieuwe troefkaart in de concurrentie met de digitale, internationale platformen te worden.

Archief / INTELLIGENCE