Fr

INTELLIGENCE

Seen from Space - Bevestiging: vertrouwen in media heeft impact op reclame die ze bevatten

Zondag 13 Oktober 2024

Seen from Space - Bevestiging: vertrouwen in media heeft impact op reclame die ze bevatten

Je zou kunnen spreken van een ‘trickle-down effect’. De term verwijst naar een controversiële economische theorie die beweert dat je door de rijke klassen te helpen om nog rijker te worden, bijvoorbeeld door de belasting op hoge inkomens zoveel mogelijk te verlagen, uiteindelijk ook de minder gegoede bevolkingsgroepen helpt. De redenering is dat eerstgenoemden hun geld laten rollen, zodat de economische machine op volle toeren draait en zoveel mogelijk mensen hiervan profiteren.

Volgens een vergelijkbaar mechanisme kunnen we stellen dat het vertrouwen in een bepaald medium afstraalt op de reputatie van de merken die erin adverteren. Is er stevig bewijs om deze uitspraak te staven? Het is alvast een van de bevindingen uit een onderzoek dat een paar dagen geleden gepresenteerd werd door het Franse consortium #DemainLaPresse. In mei bevroeg de organisatie iets meer dan 1.000 respondenten over ‘Media en vertrouwen’. Acht mediacategorieën werden geanalyseerd en kregen een score op basis van het niveau van vertrouwen dat ze elk inspireerden. Print, radio en live tv delen de eerste plaats, gevolgd door digitale media volgen, soms op grote afstand. Sociale netwerken staan onderaan de lijst.

Het onderzoek beperkt zich niet tot een totaalscore, maar gaat dieper in op de factoren die het vertrouwen bepalen. Op de eerste plaats komt legitimiteit, wat marketeers wellicht als ‘brand stature’ zouden omschrijven. Daarna volgt expertise. Affiniteit - ruwweg de relatie die je hebt met het medium - is de op twee na belangrijkste factor, die vooral hoog scoort voor sociale netwerken en gratis videoplatforms zoals YouTube. Daarna volgen authenticiteit (wat vooral te maken heeft met de gepercipieerde waarheidsgetrouwheid van de content) en herkomst, met name de diversiteit aan bronnen.

Maar wat betekent dat voor reclame? Het onderzoek toont een veel sterkere waardering voor merken die “vertrouwde” media gebruiken. Dat blijkt onder andere uit het feit dat respondenten het verhoudingsgewijs meer eens zijn met stellingen als “dit merk biedt kwaliteitsproducten”, “dit merk geeft me vertrouwen” of “reclame in dit medium heeft een positieve impact voor het merk”.
Zoals onze grafiek laat zien, is er een bijna perfecte parallel tussen de hoogste vertrouwensscores per medium en de positieve evaluatie van de merken die hun reclame aan deze media toevertrouwen.

Deze bevindingen doen denken aan de ‘Signalling success’ studie van Thinkbox in het Verenigd Koninkrijk, die ook aantoonde dat de media die de reclame hosten een invloed hebben op de evaluatie van de adverterende merken. Het Franse onderzoek waarover we het vandaag hebben, bevestigt nog een andere paradox: vertrouwen en gebruiksfrequentie zijn niet aan elkaar gekoppeld. Dit blijkt uit de respectieve posities van sociale media en print. Sociale media genereren het laagste niveau van vertrouwen, maar worden bijna vier keer intensiever gebruikt dan print die nochtans het meeste vertrouwen inboezemt.

Archief / INTELLIGENCE