Fr

BLUE

YOLO: leef vandaag, door Fons Van Dyck (Think BBDO)

Zondag 6 Oktober 2024

YOLO: leef vandaag, door Fons Van Dyck (Think BBDO)

Bijna 7 op 10 Belgen leeft voor vandaag omdat de toekomst voor hen onzeker aanvoelt. Dat is een van de opvallende resultaten uit een wereldwijd onderzoek van bureau Ipsos. Belgen scoren daarmee als het om 'YOLO' ('you only live once') gaat significant hoger dan inwoners uit andere Europese landen. De resultaten liggen in lijn met de bevindingen in mijn recente boek ‘De toekomst is terug’. Het is een van de vele effecten van de ‘permacrisis’ die we doormaken.

Een overgrote meerderheid van landgenoten (69 procent om precies te zijn) is de mening toegedaan dat het beter is om vooral vandaag te leven en volop van het heden te genieten. De Latijnse spreuk, Carpe diem, klinkt  al lang door in de volksmond maar is actueler dan ooit. ‘Pluk de dag’: je leeft maar één keer, en je moet ten volle van het leven genieten, wat er morgen ook mag gebeuren. Het past helemaal bij onze Bourgondische levensstijl. Ter vergelijking, in Nederland leeft maar 1 op 2 inwoners voor vandaag, ondanks de crisis, zo blijkt uit het onderzoek.
 
‘Leven in het nu’ is ook uitgegroeid tot een bewuste levenswijze naar de ideeën van de Amerikaanse spiritualist en bestseller auteur Eckhart Tolle. In zijn boek ‘De kracht van het nu’ stelt hij vast dat de meeste mensen  gevangen zitten in de greep van hun gedachten. Dit zorgt ervoor dat ze zich voortdurend zorgen maken over de toekomst of blijven hangen in het verleden. Door deze focus op het verleden of de toekomst missen we het enige moment dat werkelijk bestaat: het nu. Alles wat we ooit ervaren, gebeurt in het huidige moment.
 
Een belangrijk aspect van "leven voor nu" is aanvaarding. Dit betekent dat we het huidige moment accepteren zoals het is, zonder verzet of oordeel. Dit betekent niet dat we passief moeten zijn of dat we nooit iets moeten veranderen, maar eerder dat we stoppen met ons te verzetten tegen wat er op dit moment gebeurt. Het verzet tegen de werkelijkheid is volgens Tolle een van de grootste oorzaken van lijden. Door te accepteren wat er is, bevrijden we onszelf van de emotionele bagage die ons vasthoudt. Aanvaarding betekent evenwel niet dat we altijd blij moeten zijn met wat er gebeurt. Er kunnen moeilijke of pijnlijke situaties zijn, maar door die situaties te aanvaarden zoals ze zijn in plaats van ertegen te vechten, vinden we de innerlijke kracht om ze effectiever aan te pakken.
 
Meditatie, mindfulness-oefeningen, en het ontwikkelen van een gewoonte om onze gedachten te observeren, zijn enkele praktische manieren om meer in het nu te leven.
 
Het "nu-moment" is volgens Tolle dan ook de sleutel tot ware rust en vervulling. Door volledig aanwezig te zijn in het moment, kunnen we ons losmaken van onze gedachten, zorgen en angsten. Dit betekent niet dat we geen plannen mogen maken voor de toekomst, maar dat we die plannen moeten maken vanuit een staat van bewustzijn in het heden, zonder ons erin te verliezen.
 
Het leidt ook tot een andere opmerkelijke bevinding  in mijn boek. 9 op 10 mensen voelt de behoefte om zich terug te trekken uit de drukte rondom ons en om bewust een moment van rust en stilte op te zoeken. In het 'nu' dus.
Of waar een crisis al niet goed voor is.

Archief / BLUE