Fr

INTELLIGENCE

SMI-barometer: over de positieve invloed van sociale netwerken

Maandag 22 Mei 2023

SMI-barometer: over de positieve invloed van sociale netwerken

De Social Media en Influencersbarometer (SMI) van de Arteveldehogeschool Gent en de Belgische handelsfederatie Comeos die al aan zijn vierde editie toe is, wil het gebruik en de evaluatie van sociale netwerken in kaart brengen. De studie is gebaseerd op 5.663 online enquêtes bij Belgen van 16 tot 39 jaar. Daarnaast werden ook 34 individuele interviews afgenomen via WhatsApp - een ongebruikelijke methodologie - die meer diepgaande informatie opleverden over de ervaringen van de 16- tot 24-jarigen met sociale netwerken en de influencers die ze daar tegenkomen. Bij de analyse werd ook gekeken naar de aanpak van retailmerken met betrekking tot dezelfde twee onderwerpen, via nog eens acht specifieke interviews. Het was de tweede keer dat het onderzoek op nationaal vlak gevoerd werd.

Een van de belangrijkste bevindingen is dat 41% van de respondenten die “influencers, content creators of beroemdheden” volgen, op zoek ging naar meer informatie over merken, een derde besloot om er ten minste één te volgen en 28% deed ten minste één aankoop.

“Influencers hebben een belangrijke commerciële invloed, vooral op jongeren”, zegt Marijke De Veirman die als onderzoeker meewerkt aan het project. “70% van de Belgen volgt influencers op sociale netwerken, en dit cijfer loopt zelfs op tot 84% bij de 16-24-jarigen”. Dit is een belangrijk potentieel actief publiek voor marketeers, aangezien deze influencers vaak samenwerken met merken om hun producten of diensten te promoten.

Hoewel het genereren van sales op vrij korte termijn gericht is, kunnen de inspanningen via influencers ook een positieve impact hebben op de levensstijl van mensen en op niet-commerciële dimensies. Zo kunnen influencers hun volgers aanmoedigen tot gezond gedrag en, goed nieuws, jongeren staan het meest open voor het opvolgen van hun advies. Zo blijkt uit de cijfers dat 37% van de 16- tot 24-jarigen begon te sporten (of meer ging sporten); 28% besloot om gezonder te gaan eten onder impuls van hun favoriete influencer.

Dit merkgerichte of maatschappelijke aspect is voor merken van grote strategische waarde. Kristof Delhez, innovation manager bij Comeos: “We kunnen nu commerciële doelstellingen in een influencer marketingstrategie associëren aan welnessdoelstellingen en een positieve impact hebben op het leven van de consument. Dat is een verantwoordelijkheid die we samen moeten nemen.”

Wel moeten we preciseren dat de jongsten hun social mediaconsumptie willen beperken: misschien het gevolg van een zekere verzadiging of te wijten aan het grootscheeps uittesten van een groot aantal zonder daarvoor de nodige tijd te hebben om ze systematisch op te volgen.
Favoriete kanalen
Het duo op kop bestaat uit Instagram en Facebook: eerstgenoemde heeft een penetratie van 70% (per gemiddelde dag), laatstgenoemde 69%. Bij de 16-39-jarigen staat WhatsApp op kop met 66%, op de voet gevolgd door Messenger (65%) en YouTube (61%). Bij jongeren onder de 25 jaar staat Instagram dan weer op kop (86,6%), voor Snapchat (74,2%) en TikTok (69,1%). Bij de 25-plussers bestaat het koptrio uit Facebook (77,2%), WhatsApp (71,6%) en Messenger (65,4%).

De 16-39-jarigen gebruiken sociale netwerken vooral om op de hoogte te blijven van de activiteiten van hun vrienden en familie en om met hen te communiceren. Jongeren (16-24) noemen een breder scala aan kanalen dan de 25-plussers die vooral Messenger en WhatsApp gebruiken. In deze ranglijst van bereik worden UGC content platformen en messengers in de analyse een beetje door elkaar gehaald, maar de details staan in het volledige rapport van de studie.

Er zijn ook enkele verschillen tussen mannen en vrouwen, waarbij laatstgenoemden in het algemeen iets meer sociale netwerken consumeren, met uitzondering van YouTube, dat een mooie selectiviteit op de mannen haalt. Hetzelfde geldt voor het taalregime: een lichte oververtegenwoordiging van Franstaligen in het algemeen voor het gebruik van sociale netwerken, met uitzondering van WhatsApp voor Nederlandstaligen.
De influencer wikt, de follower beschikt
Nog volgens de barometer zien jongeren, en nog meer de minder jongeren, het verschil tussen gewone content creators en influencers. En het lijkt erop dat jongeren de eerste categorie authentieker, leuker en onderhoudender vinden, terwijl ze relatief voorzichtig zijn wanneer influencers over merken posten.

Uiteindelijk blijkt de SMI-barometer een behoorlijk solide instrument om de reach in elk onderzocht kanaal (en de lijst is lang) te volgen. De specifieke vragen en de aanvullende kwalitatieve interviews geven ook de motivaties voor trends en gedragingen.

Archief / INTELLIGENCE