Fr

INTELLIGENCE

Matrix 2023: digital goed voor 52% versus 35% bij de UMA

Dinsdag 23 Mei 2023

Matrix 2023: digital goed voor 52% versus 35% bij de UMA

De 13de editie van de Matrix-studie, uitgevoerd door BAM en Phimedia met de steun van de UMA, schat dat het aandeel van digitale media nu iets meer dan de helft van de totale netto reclamebestedingen in België vertegenwoordigt, goed voor een bedrag van 969,1 miljoen euro. Dat is een aandeel van 51,9% tegenover 48,6% in 2021 (en 44,3% in 2020).
 
Stephanie Radochitzki, digital & strategy director bij Mediabrands en UMA-partner in de Matrix-studie, omschrijft deze evolutie als “perfect in lijn met de realiteit die wordt waargenomen bij klanten of in de markt”. “Het lijdt geen twijfel dat het aandeel van digitaal omgekeerd evenredig is met het mediabudget”, vervolgt Luc Eeckhout van Phimedia. ”Adverteerders die minder dan 500.000 euro per jaar investeren, besteden gemiddeld 70% van hun budget aan digitale media.”
 
Deze precisering verwijst naar de opmerkelijke verschillen tussen de data uit de Matrix-studie en die van de UMA-UBA-benchmark; deze laatste schatte in haar laatste editie het aandeel van digital op iets meer dan 35%.
 
Waar komt dit verschil vandaan? Het heeft te maken met het type adverteerders dat deelneemt aan deze studie, legt Stephanie Radochitzki uit: “Het onderzoek van de UMA/UBA gaat over de grote adverteerders. Zij hebben een groter budget en kunnen het zich dus veroorloven te investeren in offline massamedia, waardoor hun aandeel in digitaal verhoudingsgewijs lager is.”
 
Volgens schattingen van Matrix op basis van de resultaten van 2021 zou het aandeel digitale budgetten van niet-UMA-bureaus 13,6% (67,2 miljoen) bedragen, dat van in-housing 41,3% (348 miljoen) en dat van long tail 15% (126 miljoen). Dat is 542 miljoen buiten de UMA. Voeg daarbij de ongeveer 427 miljoen van de UMA-billing en de rekening klopt.
 
Nog even preciseren dat het mediatotaal op deze basis een bedrag van 1,8 miljard vertegenwoordigt. Dat impliceert dat een goed stuk van de mediabudgetten de UMA-bureaus ontglipt (aangezien hun billing 1,2 miljard bedroeg).
 
Tot zover het macrobeeld dat Matrix positioneert.
 
Wat de mediamix betreft, wijst de Matrix-studie op de sterke groei van SEA met 22,7%. Paid search haalt nu de sociale netwerken in, die dalen tot 21,8%. “Hoewel adverteerders met kleinere budgetten de voorkeur geven aan sociale netwerken, is SEA het belangrijkste kanaal voor alle budgetten samen”, merkt Luc Eeckhout op. Daarna volgen display en video, voor e-mail en nieuwsbrieven.
 
De studie keek ook naar een actueel onderwerp: AI, wat geen verrassing is. De al even te verwachten conclusie luidt dat meer dan de helft van de adverteerders en bureaus gelooft dat AI de marcom sector de komende drie jaar ingrijpend zal veranderen, met een impact die wordt omschreven als “vrij positief”.
 
Tot slot vermelden we nog dat deze editie van Matrix gebaseerd is op de deelname van 300 respondenten via CAWI (versus zo'n 700 respondenten de afgelopen jaren). Deze daling heeft wellicht te maken met het wegvallen van de DMA: Luc Eeckhout herinnert eraan dat de financiële steun van deze vereniging het mogelijk maakte de enquête met 200 telefonische enquêtes te vervolledigen. “Het is jammer dat een dergelijke studie, die een beeld geeft van de hele markt, niet kan rekenen op meer substantiële financiering van de marktspelers”, betreurt Stephanie Radochitzki.

Archief / INTELLIGENCE