Fr

BLUE

'Printing Trees' - HP & W+K

Dinsdag 1 Februari 2022

'Printing Trees' - HP & W+K

"Het is een misvatting dat printen slecht is voor het milieu. Printen kan duurzamer zijn dan je denkt." Dat zegt HP's VP Global Head of Print Category, Anneliese Olson.

Naast het partnerschap van 80 miljoen dollar met het WWF, en in een poging om naar eigen zeggen het meest duurzame bedrijf ter wereld te worden, lanceert HP 'Printing Trees', een campagne van Wieden+Kennedy Portland. Die is gebaseerd op een poëtische spot waarin we bomen en planten zien groeien met op de achtergrond het fluweelzachte geluid van elke pagina die we afdrukken.
Aldus wil HP zijn Forest First 'label' promoten, net als zijn HP+ intelligente printsysteem. OK, en dus? "Voor elke pagina die u afdrukt, ongeacht het merk papier, werkt HP samen met ngo's (WWF en Arbor Day Foundation, nvdr) om bossen te beschermen of te herstellen en zo het geprinte papier in gelijke mate te compenseren."

Dit impliceert dus dat HP+ echt een intelligent systeem is, aangezien het elke pagina die we afdrukken telt. Dat verklaart meteen ook waarom het Forest First-label uitsluitend beschikbaar is op HP+ printers.  En dus inderdaad, "wie had ooit kunnen denken dat printen bomen kon laten groeien?", zoals de voice-over van de spot besluit.

Om er nog een schep bovenop te doen, neemt het WWF op zijn website en in zijn rubriek 'Sustainability Works' de boodschap van zijn partner over, door een interview te publiceren met Anneliese Olson. Veiligheidshalve wordt aan het einde van het artikel wel vermeld dat de door haar geformuleerde meningen niet noodzakelijk die van de vereniging weerspiegelen! Het zou eenvoudiger - en transparanter - zijn geweest om een Partner Content banner toe te voegen aan de blog in kwestie, maar goed.

Waarom klopt dit dan niet?

In de eerste plaats omdat de grenzen van de beperkingen van de aangeplante bomen om de planeet te redden bekend zijn, zoals de Climax-newsletter regelmatig herhaalt. Het kan tientallen jaren duren voordat een boom koolstof begint op te nemen en bovendien kan de opgenomen CO2 gemakkelijk vrijkomen (bosbranden, houtkap, enz.). Ook wordt aangenomen dat natuurlijke koolstofputten hun opslagpotentieel zien afnemen naarmate de klimaatontregeling doorzet. Zo zouden volgens de vereniging CCFD Terre Solidaire de Afrikaanse of Amazonebossen tegen 2035 veranderd kunnen zijn in koolstofbronnen. Om bomen te planten moet er bovendien land in beslag worden genomen. 

Ten tweede omdat, ondanks de goede bedoelingen van HP, een aantal gespecialiseerde IT-sites ons eraan herinnert dat de printerbusiness in feite niet duurzaam kan zijn en dat de fabrikanten als geen ander de kunst beheersen om de kopers tot het uiterste te drijven: ze verkopen inktpatronen met geografische beperkingen en onbegrijpelijke vervaldata. Scanners worden gedeactiveerd op bepaalde printers die geen inkt meer hebben om klanten zo te dwingen inktpatronen te kopen, zelfs om taken uit te voeren waarvoor geen druppel inkt nodig is. Er zijn ook klachten geweest over de geprogrammeerde veroudering, waarbij sommige merken ervan worden beschuldigd aan te geven dat de patronen leeg zijn terwijl zij nog 20% tot 40% inkt kunnen bevatten. Recenter werd op Europees niveau verwezen naar de fabrikanten, toen de 'Right to Repair' coalitie de EU opriep om op te treden en regels inzake duurzaamheid en herstelbaarheid uit te vaardigen voor printers en inktpatronen. 

Over HP verwijst de site Les Numériques nog op een ander punt dat de wenkbrauwen doet fronsen: "Door te kiezen voor HP+ zien klanten af van alle niet-officiële maar wel compatibele inktpatronen. Als de printer cartridges detecteert die niet "officieel" zijn, behoudt HP zich het recht voor om alle afdrukken voor de levensduur van de printer te blokkeren, aangezien de activering van HP+ onomkeerbaar is! Een goede manier voor het merk om zich van regelmatige inkomsten te verzekeren. Als je weet dat inktpatronen stukken van mensen kosten, is dat wel een paar bomen waard.

Archief / BLUE