Fr

BLUE

Open source circulair design van OpenStructures bekroond door Flanders DC

Vrijdag 11 Maart 2022

Open source circulair design van OpenStructures bekroond door Flanders DC

De Henry van de Velde Awards die jaarlijks uitgereikt worden door Flanders DC, bekronen sinds 1994 het kruim van ’s lands designers in diverse categorieën. Zo reikt de jury ook zijn Ecodesign by OVAM Gold Award uit. Die valt dit jaar te beurt aan OpenStructures, het collectieve open source systeem bedacht door designersduo Thomas Lommé en Christiane Högner.

Het idee is even geniaal als simpel. Aan de basis van het OpenStructures-concept ligt een gemeenschappelijk geometrisch raster waarmee en waarvoor designers kunnen ontwerpen, een beetje als een gigantische Legodoos: als je eenmaal genoeg blokjes hebt, wordt alles mogelijk. En iedere keer een designer met een nieuw ‘blokje’ komt, komen er nog meer mogelijkheden bij.

Dat biedt niet alleen uitzicht op een eindeloze stroom aan variaties, maar maakt het ook veel makkelijker om voorwerpen uit elkaar te halen als ze stuk zijn bijvoorbeeld en ze te hergebruiken om iets nieuws te bouwen. “Tot nu toe worden producten ontworpen tot en met het moment dat ze verkocht worden. Wat er daarna met de objecten gebeurt, is eigenlijk één grote blinde vlek. Daar proberen we met OpenStructures sinds 2009 een antwoord voor te formuleren,” vertelde Thomas Lommée aan onze collega’s van Bruzz. 

Design for disassembly heet dat; een ecologisch verantwoorde manier van ontwerpen waarbij alle onderdelen kunnen worden gedemonteerd en opnieuw gebruikt of gerecycleerd worden.

Vandaag bestaat OpenStructures uit een databank van 1600 onderdelen en 750 objecten, ontworpen door meer dan 330 designers uit de hele wereld. Vierhonderd daarvan zijn zeer nauwkeurig gerangschikt en gedocumenteerd terug te vinden op de website, maar op termijn is het de bedoeling om ze allemaal beschikbaar te maken, vanuit het belang dat de bezielers hechten aan kennisdeling, samenwerking en een meer lokale economie. Want ook dat zijn drie pijlers in een duurzamere manier van denken.
 

Archief / BLUE