Fr

BLUE

De revolutie van de regeneratieve economie: naar een nieuw concept van groei en duurzaamheid, door Sabrina Bulteau (Sench)

Vrijdag 31 Mei 2024

De revolutie van de regeneratieve economie: naar een nieuw concept van groei en duurzaamheid, door Sabrina Bulteau (Sench)

In tegenstelling tot de traditionele economie, die zich vaak richt op het ontginnen van onze natuurlijke rijkdommen zonder rekening te houden met de ecologische en sociale gevolgen, focust de regeneratieve economie zich op het herstellen en vernieuwen van ecosystemen gekoppeld aan het creëren van duurzame economische mogelijkheden. 
 
De regeneratieve economie vereist een andere manier van denken, weg van de consumptie van natuurlijke, menselijke en financiële hulpbronnen. Regeneratie moeten we zien als een manier om te zorgen voor ‘wat leeft’, terwijl tegelijkertijd een verandering van het economisch model voor ogen wordt gehouden om zowel korte- als langetermijnproblemen op ecologisch en sociaal vlak aan te pakken.

Drie sleutelprincipes van de regeneratieve economie
 
Herstel van het ecosysteem: de regeneratieve economie probeert de schade aan ecosystemen te herstellen door te kiezen voor projecten die de biodiversiteit verbeteren, bodems herstellen en vervuiling verminderen. Zo maakt regeneratieve landbouw gebruik van technieken zoals wisselbouw en compostering, waardoor de bodem gezonder wordt en de gewassen veerkrachtiger.
 
Circulaire benadering van hulpbronnen: in tegenstelling tot het lineaire economische model (‘nemen, maken en weggooien’) ambieert de regeneratieve economie een circulaire benadering waarbij afval een grondstof wordt. Bedrijven worden aangemoedigd om duurzame producten te ontwerpen en om materialen aan het einde van hun levensduur te hergebruiken. Aldus wordt de impact op het milieu geminimaliseerd.
 
Sociale en economische rechtvaardigheid: de regeneratieve economie legt ook de nadruk op sociale rechtvaardigheid. Ze streeft naar het creëren van eerlijke en inclusieve economische systemen, die economische kansen bieden aan groepen die te kampen hebben met sociale uitsluiting, meer bepaald door hen eerlijke arbeidsomstandigheden te bieden.
 
De regeneratieve economie gaat verder dan enkel het minimaliseren van de negatieve impact van economische activiteiten; het gaat ook over het creëren van een positieve impact, het produceren van goede producten voor mens en planeet.
 
Regeneratieve bedrijven kunnen profiteren van vele voordelen, zoals lagere kosten voor afval- en grondstoffenbeheer, een grotere flexibiliteit bij schommelingen in de markt en wat betreft de grondstoffen, en een betere reputatie bij een consument die alsmaar milieubewuster wordt.

Pioniers wijzen de weg
 
Regeneratieve economie is niet langer een abstract concept, maar een realiteit die langzaam maar zeker voet aan de grond krijgt. Ze wordt gedreven door moedige bedrijven die het lef hebben om de industriële normen en hun economisch model te herdefiniëren met het oog op een duurzame toekomst.
 
In Frankrijk hebben de Laboratoires Expanscience, bekend van hun merk Mustela, gekozen voor een regeneratieve aanpak door stelselmatig hun productieprocessen en commerciële aanbod te veranderen om deze te laten overeenstemmen met strikte ethische waarden. Het bedrijf heeft onder andere aangekondigd dat het vanaf 2027 stopt met het produceren van babydoekjes, ondanks hun winstgevendheid... Dit vanwege hun negatieve impact op het milieu. 

Op lokaal niveau kunnen we Copains.group vermelden. Die bestaat uit bakkers en banketbakkers met gezond verstand die het industriële model opnieuw uitvinden. De missie is om kwalitatieve en eerlijke producten te produceren die voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk zijn in de supermarkt. Deze Waalse KMO heeft de toegankelijkheid van kwaliteitsbrood als bestaansreden en kiest voor lokale en verantwoorde grondstoffen die de ‘supply value chain’ verbeteren en de bodems beschermen. Ze willen koste wat kost bewijzen dat een ander model mogelijk is. Al hun keuzes zijn een investering in de toekomst.
 
Een ander belangrijk voorbeeld is de Puratos groep, die een ambitieus transformatieprogramma heeft geïmplementeerd om koolstofneutraliteit te bereiken tegen 2025. Dit door 23.000 producenten te verenigen die zich inzetten voor duurzaamheid en de weg vrijmaken voor nieuwe milieuvriendelijke handelspraktijken en dit op een winstgevende manier.
 
Om meer te weten te komen over deze initiatieven en live te chatten met de dappere visionairs die  hun schouders hebben gezet onder deze regeneratieve projecten zullen Sophie Robert-Velut (COO van Laboratoires Expanscience), Olivier de Cartier (co-CEO van Copains.group) en Jean-Philippe Michaux (CFO & CSO van Puratos) de volgende Conscious Talk van Sench animeren, en dit in samenwerking met La Smala en Solvay School Alumni. Het thema is ‘Lef en Geweten’, de gedurfde confrontatie tot duurzaam succes. Afspraak op 11 juni. Meer informatie vind je hier.

Archief / BLUE