Fr

BLUE

Reizen verkent nieuwe paden: tussen escapade en ecologische verantwoordelijkheid, door Sabrina Bulteau (Sench)

Dinsdag 30 Januari 2024

Reizen verkent nieuwe paden: tussen escapade en ecologische verantwoordelijkheid, door Sabrina Bulteau (Sench)

Reizen is geruime tijd een manier geweest om te groeien, inzicht te verwerven en te ontsnappen. Tegelijk wordt onze wereld nu geconfronteerd met de dwingende werkelijkheid van de klimaatverandering en de aftakeling van het milieu. De roep om een duurzamere visie op reizen is dan ook sterker dan ooit. Hoe kunnen we, gefascineerd als we zijn door een leven van omzwervingen, ons verlangen naar avonturen op verplaatsing verzoenen met de principes van onze ecologische verantwoordelijkheid en respect voor de natuur?

Het antwoord zit in de volop transformerende reisindustrie die op zoek gaat naar duurzame en verantwoorde ervaringen die ook echt authentiek zijn. Dat toerisme beperkt zich niet tot nemen, maar geeft ook: aan het milieu, aan de lokale gemeenschappen en aan de reiziger op zoek naar betekenis.

Het andere antwoord ligt in handen van de reizigers die hun gedrag moeten aanpassen: reizen wordt meer dan een bestemming bereiken, het komt er ook op aan ze te begrijpen en te respecteren. Slow travel dus, met andere woorden langer op elke bestemming verblijven om je volledig onder te dompelen in de lokale cultuur en de frequentie van je verplaatsingen te beperken, kiezen voor ‘volontourisme’ of je de principes van ecologisch toerisme eigen maken. De trend van de ‘staycations’ nodigt ons uit te ontdekken welke wonderen wachten voor de deur of om de hoek.

Verantwoord aan een reis beginnen.

De eerste stap heeft alles te maken met de intentie. Een bewuste reis vraagt keuzes die aansluiten bij onze milieu-ethiek: bij de selectie van vervoermiddelen met een lage CO2-uitstoot zoals de trein of de langeafstandsbus, via de reservering van ecologische logies zoals milieuvriendelijke hotels, ecolodges of duurzame campings, tot de consumptie van duurzame en recycleerbare producten om het afval te beperken.

Acties zijn veelzeggender dan koolstofafdrukken.

Als reizigers kunnen we berekenen, vergelijken, verminderen en bijdragen. Dankzij gespecialiseerde tools kunnen we onze CO2-voetafdruk becijferen en beperken. Experimenten met koolstofbijdrage zijn weliswaar technisch, maar kunnen een integraal onderdeel van onze reisplanning worden en projecten ondersteunen die aansluiten bij onze ecologische en sociale waarden.
Authenticiteit is een cruciaal onderdeel van onze ecologisch verantwoorde keuzes.

We moeten leren om echte duurzaamheid te onderscheiden van greenwashing. Eco-labels en betrouwbare certificeringen zijn wat dat betreft kostbare bondgenoten en ze helpen ons om diensten te vinden die echt prioriteit geven aan het welzijn van de planeet.
Tot slot, door reiservaringen te creëren die onze betrokkenheid bij het milieu respecteren geven we onze reizen ook een doel en een gevoel van vervulling mee.

Onze reis gaat niet alleen over de bestemmingen die we bereiken, maar ook over de voetafdrukken die we achterlaten. Laten we niet alleen reizen om de wereld te zien, maar ook om er een betere plek van te maken, stap voor stap.

Wil je meer weten en echt een verschil maken in de manier waarop je reist? Kom dan op 20 februari naar onze Sench Conscious Talk voor een gezellige dialoog. Dit is je kans om wat praktische tips op te doen voor het plannen van milieuvriendelijkere reizen. Met gedegen advies van Estelle Nicolay (medeoprichtster van Railtrip.travel) en Anne Robertz (directrice van Greentripper) en groene inspiratie van Mélanie Guisset, alias @Melting.Green, influencer en RTBF-columniste. Achteraf ben je helemaal klaar om anders te reizen, gewapend met de tools om een echt verschil te maken en geïnspireerd door authentieke verhalen en ontmoetingen.

Archief / BLUE