Fr

BLUE

Nemen we de klimaatwetenschappers wel serieus?, door Wim Vermeulen (Bubka)

Woensdag 29 Mei 2024

Nemen we de klimaatwetenschappers wel serieus?, door Wim Vermeulen (Bubka)

Klimaatwetenschappers worden wereldwijd beschouwd als de personen met het meeste kennis over de klimaatcrisis.

Onlangs werd er een enquête uitgevoerd om hun standpunten te weten te komen over de verwachte temperatuurstijging deze eeuw (1). Hun bevindingen zijn alarmerend. Bijna 80% van de klimaatwetenschappers voorspelt een stijging van minstens 2,5%. Als je wil weten wat dat betekent voor de mensheid, luister dan naar wat Johan Rockström te zeggen heeft erover (via deze link,vanaf 6:35).
Volgens de klimaatwetenschappers is de belangrijkste oorzaak van deze significante afwijking van de doelstellingen die overeengekomen zijn op het Akkoord van Parijs niet het uitblijven van realistische oplossingen, maar een stuitend gebrek aan politieke wil.

Dit gevoel weerklinkt luid onder de bevolking. Uit een recent wetenschappelijk artikel in Nature blijkt dat 89% van de wereldbevolking aanzienlijk meer klimaatactie eist van hun politieke leiders.

Het vooruitzicht op onmiddellijke verandering blijft echter in nevelen gehuld. Uit een analyse van de financiële prioriteiten blijkt dat deze niet overeenstemmen met een actieplan voor de klimaatcrisis. Er is tot 2030 een jaarlijkse investering van ongeveer 9 biljoen dollar nodig, een bedrag dat volgens politieke leiders onhaalbaar is. Maar het hebben van dat perspectief doet er wel degelijk toe. Uit een data-analyse van de Financial Times blijkt dat er jaarlijks ongeveer 7 miljard dollar naar subsidies voor fossiele brandstoffen vloeit. Gezien deze discrepantie wordt het duidelijk waarom oplossingen ver weg lijken.

Zowel klimaatwetenschappers als de wereldbevolking trekken de juiste conclusie: politici nemen onvoldoende maatregelen om de doelstellingen van het Akkoord van Parijs te halen en zo de mensheid te beschermen.

Gezien het feit dat de helft van de wereldbevolking dit jaar gaat stemmen, vind ik dat meer mensen dit moeten weten.

Archief / BLUE