Fr

TECH

Conveo automatiseert kwalitatief onderzoek via AI

Donderdag 10 April 2025

Conveo automatiseert kwalitatief onderzoek via AI

In een wereld waar markten en consumenten snel evolueren, worstelen bedrijven om bij te blijven. Traditioneel marktonderzoek is traag, duur en vaak ontoereikend. Conveo, een Belgische start-up, komt met een oplossing en transformeert de marktonderzoeksindustrie met AI-gestuurde video-interviews, waardoor bedrijven hun klanten beter en sneller kunnen begrijpen. Met een recente investering van 5 miljoen euro op zak, staat Conveo klaar om de manier waarop adverteerders en agencies aan marktonderzoek doen grondig te vernieuwen.

Hendrik Van Hove, medeoprichter van Conveo, ging vooraleer zijn masteropleiding AI beëindigd te hebben aan de slag bij McKinsey & Company, waar hij ervaring opdeed in AI-projecten en marktonderzoek bij grote private equity transacties. Daar begon het hem te dagen dat kwalitatief marktonderzoek waardevol is, maar vaak ook te duur en tijdrovend. Dit inspireerde hem om AI in te zetten om deze processen efficiënter en geautomatiseerd te maken. Samen met Dieter De Mesmaeker, medeoprichter van Datacamp, bouwde hij in 2024 Conveo uit, de eerste AI-medewerker die volledig zelfstandig marktonderzoek uitvoert met AI-gemodereerde video-interviews.

Het bedrijf haalde na een programma bij de vermaarde start-up accelerator Y Combinator 5 miljoen euro op bij zijn eerste investeringsronde. Inmiddels vertrouwen Unilever, Orange en Google op Conveo voor het uitvoeren van honderden video-interviews in verschillende use cases, van branding, klantervaring en gedragsonderzoek tot innovatie en communicatie.

Jullie missie is bedrijven helpen continu relevant te blijven voor hun klanten. In welke mate is de propositie van Conveo al veranderd?

Die is eigenlijk nog dezelfde gebleven. Onze beginpropositie was kwalitatieve diepte-interviews schaalbaar maken, zodat bedrijven er veel meer kunnen doen. Het grootste probleem is immers dat het voeren van die interviews door mensen van vlees en bloed veel te tijdrovend is. Een tweede probleem is dat veel bedrijven gewoon niet weten hoe ze een deftig kwalitatief marktonderzoek moeten opstellen. Onze AI neemt dus ook het opzetten van het onderzoek voor zijn rekening.

Welke technologie steekt er in jullie product?

De klant moet aan onze AI de context van zijn bedrijf en zijn team uitleggen, evenals met welke strategische vraag hij aan het worstelen is. De AI creëert vervolgens een marktonderzoeksproject op basis van die input en gaat daarna interviews afnemen met echte consumenten. Belangrijk om weten is dat we onze modellen niet trainen op basis van informatie van geïnterviewden, dit vanwege dataprivacy. We maken de AI slimmer door expertise layers en context toe te voegen over het bedrijf. Momenteel is onze AI gebaseerd op Enterprise Open AI, maar we zijn volledig agnostisch. We zijn nu ook met de modellen van Google aan het experimenteren. Als je zou kiezen om het model te trainen op basis van de antwoorden, moet je telkens opnieuw beginnen trainen als je wil switchen van tech partner.

Hoe gebeuren die interviews?

De respondenten moeten op een link klikken en worden vervolgens naar een online call geleid waarbij ze zichzelf op het scherm zien. De vraag wordt vervolgens in de taal van de respondent voorgelezen. Ons model kan met 50 talen overweg. In ons product zit onder meer een model dat de transcriptie doet en een model dat zich bezighoudt met de intelligentie van de vragen. Met andere woorden, welke vervolgvraag moet gesteld worden op basis van een eerder antwoord. Als ons model twintig keer dezelfde fout maakt, dan zit daar vaak een principe achter. Dan kan je gewoon tegen het model zeggen om die bepaalde fout niet meer te maken. Het model maakt dan de beslissing om een vervolgvraag te stellen. Die vraag wordt dan naar een checker gestuurd die kijkt of er tegen een van die regels wordt gezondigd. En aldus kan je je lijstje regels beter maken, evenals de volgorde van de vragen.
 
Met wat houden jullie, de oprichters, zich bezig? Het rekruteren van nieuwe klanten?

Eerlijk gezegd is er momenteel te veel vraag naar ons product. We zijn Conveo volop aan het uitbouwen, maar we staan nog maar aan het begin; slechts 1% van wat we willen bereiken is gerealiseerd. We helpen onze klanten om ons product succesvol te gebruiken en uit die insights leren we hoe we ons product kunnen verbeteren. Dit is echt wel nieuw voor de meeste klanten, dus het is nodig om hen in het begin stap voor stap te begeleiden.

Nog 99% te gaan tot jullie einddoel dus. Hoe ziet dat eruit?

Uiteindelijk willen we een model bouwen dat een combinatie is van Qualtrics (kwantitatieve datacollectie), Ipsos (kwalitatieve datacollectie) en McKinsey (consultancy). In de toekomst willen we meerkeuzevragen toevoegen en de mogelijkheid bieden voor het automatisch schrijven van rapporten. We zullen, net zoals een marktonderzoeksbureau, de onboarding van de klant beheren om aldus de context en de probleemstelling van de klant te begrijpen, om dan alles te linken met de strategische doelstellingen van de klant. Op termijn zal onze AI dus een klant kunnen adviseren om een bepaald product of concept te testen of een bepaald idee te gebruiken in de communicatie of de advertising, of een bedreiging te onderzoeken. Aldus hebben we een echte AI co-worker aan boord die bedrijven en agencies dan intern kunnen implementeren.
 
Dus jullie klanten zijn adverteerders en ook de marktonderzoeksbureaus?

Vandaag bedienen we ongeveer evenveel agencies als eindklanten. Ze gebruiken ons om veel meer projecten op een kortere termijn en aan een lagere prijs te kunnen doen. De agencies waarmee we samenwerken zijn trouwens behoorlijk divers. Er zitten branding, innovation en research agencies bij. We werken bijvoorbeeld voor Day One Strategy, WeWantMore en Bundl in België, Jackman Reinvents en Causeway Solutions in Canada en tientallen andere. Bij de eindklanten hebben we grote klanten als Unilever, Procter & Gamble, Gamble, Orange, AB InBev en General Mills. De meeste omzet van Conveo komt uit de eindklanten.

Hoe ziet jullie businessmodel eruit? Welke tarifering hanteren jullie?

We hebben een subscription model waarbij klanten aan de lopende band onderzoeken kunnen bestellen. Voorts is het bedrag afhankelijk van hoeveel onderzoeken per jaar je uitvoert. Ons tarief begint aan 75.000 euro per jaar. Voor agencies hebben we een meer flexibele maandelijkse tarifering die begint aan 1.000 euro per maand. Wellicht gaan we de prijzen op korte termijn verhogen, aangezien de software beter en krachtiger wordt. Onze grootste uitdaging is dat mensen het niet gewoon zijn om met AI-platformen om te gaan die eigenlijk even waardevol zijn als agencies.

Is de AI-disruptie binnen marktonderzoeksbureaus eigenlijk al gebeurd?

Veel bureaus komen bij ons aankloppen, omdat ze van hun klanten vragen krijgen over het gebruik van AI. Marktonderzoek is een domein waar bedrijven sneller naar kijken als het op besparingen aankomt… Daarom zijn alle partijen in dit ecosysteem vragende partij voor een tool als Conveo.
 
Hebben jullie al cases?

We deden al een honderdtal projecten. Een was voor een Belgisch merk van nagellak dat een rebranding strategie met ons heeft afgetoetst. We hebben op drie dagen tijd 500 interviews kunnen uitvoeren in vijf verschillende markten. Daaruit is een analyse voortgekomen waaruit bleek dat er beter voor een andere merknaam zou gekozen worden. Die rebranding wordt momenteel doorgevoerd. We testen ook reclame. Zo testte Unilever zijn Superbowl-advertentie met Conveo. De toegevoegde waarde voor zulke adverteerders is de schaal van het onderzoek en de kostprijs.

Binnen advertising zijn er trouwens nog andere toepassingen met Conveo, zoals de ‘disaster testing’. Die kijkt hoeveel procent van de mensen aanstoot neemt aan je campagne. De marketeers van Jaguar hadden beter zo een onderzoek uitgevoerd vooraleer hun ‘Copy Nothing’ campagne te lanceren. Verder zijn er ‘communication testing’ (de doeltreffendheid van mijn communicatie), ‘resonance testing’ (welke eigenschappen geeft de consument aan mijn merk of product?), ‘messaging testing’ (troeven en zwaktes van je campagne), ‘positioning testing’ (welke positionering heeft mijn merk bij de consument?), ‘advertising recall’, ‘emotion uncovering analyse’, ‘kwalitatieve brand tracking’, enz.

Hebben jullie al A/B tests gedaan met jullie product en een klassieke marktonderzoek?

Ja, en daar kwamen toch een paar interessante learnings uit. Veel mensen blijken zich comfortabeler te voelen bij het bespreken van hun emoties en hun gezondheidsproblemen met een AI dan met een mens. Verder weten we dat bedrijven als Unilever en Procter & Gamble mensen letterlijk in hun huis bezoeken om te filmen hoe ze de was doen, hoe hun keuken eruitziet, enz. Mensen gaan zich daardoor anders gedragen, terwijl het spontaner is als het via een video call gebeurt. Het sociaal wenselijke aspect neemt af.
 
Welke ambities hebben jullie internationaal?

We volgden als derde Belgische start-up ooit een traject bij Y Combinator en vertoefden met ons team drie maanden in San Francisco. Dat was een gamechanger voor ons. Vandaag komt de helft van onze omzet uit de Verenigde Staten en de helft uit Europa. We willen binnen drie maanden een kantoor in New York openen, omdat alle reclamebureaus daar zitten. Van daaruit willen we een internationale speler worden, met een focus op de VS. Ons team groeit ook exponentieel. We hebben vooral engineers in ons team en momenteel zijn we op zoek naar commerciële en strategische profielen. Zij zullen samen met de klanten op zoek gaan naar de domeinen waar er marktonderzoek kan worden gedaan. Met andere woorden, hoe kunnen we de business van de klant vervijf- of vertienvoudigen door onderzoek te doen. Agencies gaan volgens mij veel strategischer worden en nauwer samenwerken met hun klant. Het zogenaamde ‘grunt work’, waar ze vandaag de dag doorgaans voor betaald worden, zal geautomatiseerder worden. Agencies zullen veel sneller onderzoek kunnen doen en meer waarde kunnen leveren aan hun klanten…

Kwantitatief onderzoek kwalitatiever maken, mag ik Conveo zo samenvatten?

Dat is juist. Het doel van Conveo is niet om de agencies te vervangen, maar hen juist te ondersteunen in kwalitatief onderzoek. Veel bedrijven en bureaus kiezen voor enquêtes omdat kwalitatief onderzoek vaak te duur is. Conveo maakt deze enquêtes menselijker door repetitieve en tijdrovende taken te automatiseren. Aldus blijft er meer tijd over voor echte menselijke interacties en het opbouwen van connecties.
 
Foto
Het team achter Conveo (van links naar rechts): Hendrik Van Hove, Niels Schillewaert, Dieter De Mesmaeker, Bart Lens en Maarten Claes.

Archief / TECH