Fr

TECH

Zineb Bensaid (Women in Tech): "'t Is op school dat techberoepen uitgelegd moeten worden: daar kan de verandering beginnen"

Donderdag 16 Januari 2025

Zineb Bensaid (Women in Tech):

2024 was een belangrijk jaar voor Women in Tech in onze contreien. De wereldwijde beweging die zich inzet om de aanwezigheid van vrouwen in technologie te versterken, richtte een Belgisch ‘chapter’ op. Dat staat onder leiding van de zeer bekwame Zineb Bensaid, die al country director was van de vereniging in Luxemburg, een land dat ze goed kent omdat ze daar mee aan de wieg stond van Dealfox. MM vroeg haar naar haar vooruitzichten en prioriteiten.

Er zijn nog steeds te weinig vrouwen die in de techsector beginnen te werken en nog minder vrouwen starten als er ondernemer. Om daar verandering in te brengen zet jij je in voor Women in Tech Global. Wat is het doel van deze organisatie?

Het is een wereldwijde organisatie die opgericht werd in 2018 en gevestigd is in Parijs. Ze wil de kloof tussen mannen en vrouwen dichten, onder andere door vrouwen toegang te geven tot een actieve community in de digitale sector.

De organisatie heeft afdelingen in 60 landen, telt 250.000 leden en werkt rond vier pijlers: onderwijs, bedrijfsleven, digitale inclusie en advocacy, met de bedoeling vrouwen te voorzien van de vaardigheden die nodig zijn voor STEAM-loopbanen, vrouwelijke ondernemers te ondersteunen en een verandering op systeemniveau mogelijk te maken.

Het idee is om de context dynamisch te maken, lokale initiatieven onder de aandacht te brengen en een echte gemeenschap te creëren door sensibiliserende, vormende initiatieven te organiseren en networking te stimuleren. Om deel uit te maken van deze community kun je je gratis registreren op Women in tech Hub.

Natuurlijk is het niet de enige organisatie in haar soort, maar Women in Tech Global richt zich niet uitsluitend op vrouwen: het staat open voor alle professionals die direct of indirect werkzaam zijn in de technologiesector. Deze mix is interessant en verrijkend.

Hoe gaan jullie daar in de praktijk aan beginnen?

Vrouwen staan voor veel uitdagingen. Daarom zullen we evenementen organiseren rond een aantal thema’s, zowel op het gebied van hard skills als soft skills. We proberen toegang te bieden tot vrouwelijke rolmodellen, training, feedback over ervaringen, ... Wat vandaag vaak ontbreekt in alle initiatieven die gericht zijn op ondernemerschap, is het werken aan het individu zelf. We willen kansen creëren voor deze vrouwen om te dialogeren over dit soort problematiek.

Jezelf leren kennen is essentieel: er is veel werk aan de winkel, vaak op de achtergrond, maar wel cruciaal, vooral voor vrouwen die kampen met problemen zoals gebrek aan zelfvertrouwen en het imposter syndroom.

Op wereldwijd niveau werken we bijvoorbeeld al samen met partners als Amazon, Mastercard, Cegeka, UN Women... om onze initiatieven te ondersteunen, maar ik ben ook op zoek naar institutionele partners: ik geloof erg in de kracht van deze combinatie.

Naast bewustmaking en opleiding moeten deze evenementen de deelnemers ook in staat stellen om het ijs te breken, te netwerken en te praten. Zonder taboes, om een ruimte van vertrouwen voor dialoog te creëren.

Ondertussen heb je de basis gelegd van je Belgische raad van bestuur, met daarin onder andere Sarah Levin Weinberg en Cathy Pill, de medeoprichters van Stellar Tech en Stellar Lab. Kun je ons iets meer vertellen over de eerste concrete projecten?

Eerst en vooral zal Women in Tech Belgium & Luxembourg met een Belgische en Luxemburgse delegatie aanwezig zijn in Osaka van 23 tot 25 april, op een event in het kader van de World Expo.

Begin 2025 organiseren we ook een officieel openingsevent om Women in Tech Belgium officieel te lanceren. Daarna plannen we een kalender van evenementen doorheen het jaar, met inspirerende lezingen, getuigenissen van vrouwen die actief zijn in tech, maar ook netwerksessies. Om het jaar in schoonheid af te sluiten vindt er eind 2025 een nieuwe editie van de Women in Tech Europe Awards plaats in Brussel.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden. We werken actief aan het aanbod bestaande uit verschillende soorten activiteiten voor onze community. We verwelkomen alle ideeën en samenwerkingen om ons te helpen voort te bouwen op dit momentum en er een gezamenlijk succes van te maken.

Nog een laatste woord?

Ik denk dat we echt een diversiteitsbeleid moeten invoeren en dat dit vooral partnerschappen met universiteiten en scholen vraagt. Als ik scholen zeg, bedoel ik ook basisscholen, want daar ligt de kern van het probleem. Weet je, amper 5% van de Luxemburgse tech start-ups heeft een vrouwelijke oprichter of zelfs medeoprichter.

Het is dus hoog tijd om de technologische carrières te gaan uitleggen op scholen, want dat is waar verandering kan beginnen.

Archief / TECH