Fr

TECH

Quantum marketing, een buzzwoord of een doorbraak? Door Iva Filipovic (Empathy Lab by EPAM)

Donderdag 6 Maart 2025

Quantum marketing, een buzzwoord of een doorbraak? Door Iva Filipovic (Empathy Lab by EPAM)

Marketing is altijd al vruchtbare grond geweest voor buzzwoorden. Men is voortdurend op zoek naar  de volgende grote technologische doorbraak om dit aldus te claimen als een revolutie binnen het vakgebied. Na het potentieel van AI volledig omarmd te hebben, is marketing nu op zoek naar de next big thing. Nu ontwikkelingen zoals de Majorana kwantumchip van Microsoft de krantenkoppen halen, duikt het concept van quantum marketing (of kwantummarketing) weer op.

De naam alleen al roept gedachten op aan baanbrekende fysica en technologie, maar maakt het die belofte echt waar? En hoe ver staat quantum computing vandaag de dag eigenlijk? Is er in feite wel een echt verband met marketing?
De terminologie

De term vond ingang bij een groter publiek door Raja Rajamannar (Global CMO van Mastercard, nvdr.). Hij vermeldde het in zijn boek over de evolutie van marketing in een door technologie gedreven wereld. Hoewel het boek waardevolle inzichten biedt, is het gebruik van het woord ‘quantum’ meer een kwestie van branding dan van een daadwerkelijke link met quantum computing. Het bespreekt AI, IoT, AR, VR, blockchain, automatisering en andere transformerende krachten die marketing vandaag de dag vormgeven en die geen van alle iets te maken hebben met kwantummechanica.
 
Waarom dan refereren naar kwantum? Wel, marketing maakt een verschuiving door die net zo ingrijpend is als de transitie van klassieke naar kwantumfysica. Kwantummechanica zorgde voor een revolutie in de fysica door de introductie van onzekerheid, verstrengeling en parallelle toestanden. In theorie kunnen sommige van deze ideeën een metafoor zijn voor de moderne marketinguitdagingen zoals hyperpersonalisatie en zogenaamde ‘omnimodal engagement’. Deze gelijkenis is echter meer conceptueel dan praktisch.

In werkelijkheid blijft marketing zich gewoon ontwikkelen naast digitale ecosystemen - een proces dat zich al tientallen jaren voltrekt zonder dat er quantum computing aan te pas komt.
 
Huidige status en toekomstige beloften van quantum computing
 
In tegenstelling tot kwantummarketing is quantum computing een echt wetenschappelijk speelterrein met het potentieel om industrieën buiten marketing te transformeren. Het staat echter nog in de kinderschoenen. Ondanks de euforische nieuwsberichten zijn we nog een eind verwijderd van gebruiksvriendelijke kwantumcomputers vanwege de grote uitdagingen op het vlak van hardwarestabiliteit, foutcorrectie en qubit scaling.

Microsoft kondigde onlangs zijn Majorana 1 chip aan, waarbij het bedrijf claimde dat dit een doorbraak is in topologische quantum computing. IBM en Google streven ook naar verschillende kwantumarchitecturen, maar de huidige toestellen hebben hoogstens 150-1000 functionele qubits (of kwantumbits - de basiseenheden van informatie in quantum computing). Aldus zijn ze nog ver verwijderd van de geschatte 1 miljoen+ qubits die nodig zijn voor significante toepassingen in de echte wereld.
 
De roadmap van IBM voorspelde oorspronkelijk een exponentiële toename in qubits, maar ze hebben sindsdien de focus verlegd naar lfoutcorrectie in plaats van alleen maar opschalen. Google heeft ondertussen al vooruitgang geboekt in het corrigeren van die fouten, wat wijst op een langzame maar gestage weg voorwaarts. Veel kwantumstartups hebben echter moeite om hun financiering rond te krijgen en bedrijven als D-Wave en Rigetti worden geconfronteerd met een zogenaamde beursdelisting vanwege een gebrek aan commerciële toepassingen.

Een quantum-driven marketingtoekomst

Laten we, ongeacht de huidige status van quantum computing, eens een denkoefening maken over het benaderen van het volledige potentieel ervan. Als er een doorbraak volgt, zou het een revolutie kunnen teweegbrengen in marketing en dit in verschillende gebieden, te beginnen met dataverwerking. Marketeers rekenen op enorme datasets om consumentengedrag te tracken, trends te analyseren en campagnes te optimaliseren. Hoewel AI al helpt bij het verwerken van deze informatie, wordt het nog steeds beperkt door de rekenkracht van computers en tijd.

Kwantumcomputers zouden, dankzij hun vermogen om complexe berekeningen exponentieel sneller uit te voeren, een realtime analyse van die datasets mogelijk kunnen maken, waardoor klantsegmentatie preciezer en directer wordt.

Een andere grote impact zou gedragsmodellering zijn. Traditionele AI heeft moeite om menselijk gedrag te voorspellen vanwege de complexiteit en variabiliteit ervan. Quantum computing zou meerdere variabelen tegelijkertijd kunnen analyseren, waardoor diepere inzichten in consumentenvoorkeuren zichtbaar worden en marketeers met een ongekende precisie kunnen anticiperen op trends.

Quantum computing blinkt ook uit bij optimalisatieproblemen, wat cruciaal is in marketing, van media buying en budgettoewijzing tot gepersonaliseerde aanbevelingen en supply chain logistiek. Het zou realtime bidding voor digitale advertenties kunnen aandrijven met een ongeëvenaarde efficiëntie, zodat merken het juiste publiek op het perfecte moment bereiken en aldus hun ROI maximaliseren.

Op het vlak van gegevensbeveiliging zou kwantumencryptie de privacybescherming kunnen herdefiniëren. Nu de bezorgdheid over gegevensbeveiliging toeneemt, zou kwantumencryptie een haast onfeilbare beveiliging kunnen bieden, waardoor klantgegevens veilig blijven en merken gehoor kunnen geven aan de veranderende privacyregels. Bijgevolg zal het vertrouwen van de consumenten in de merken toenemen.

Tot slot zou er aanzienlijke vooruitgang geboekt worden in hyperpersonalisatie. Met quantum-powered AI zouden marketingcampagnes zich dynamisch en in realtime kunnen aanpassen en zeer individuele ervaringen kunnen creëren op basis van gebruikersgedrag, emoties en contextuele factoren. Stel je een e-commerce platform voor dat aanbevelingen niet alleen aanpast op basis van eerdere aankopen, maar ook op basis van gemoedsstemming, omgevingsfactoren en onbewuste voorkeuren - allemaal razendsnel verwerkt door een kwantumsysteem.

Hoewel deze ontwikkelingen vooralsnog abstract blijven, benadrukken ze het potentieel voor een intelligenter, responsiever en veiliger marketinglandschap.

Focus op vandaag, anticipeer op morgen

Kwantummarketing is als concept meer een kwestie van perceptie dan van inhoud. Hoewel het de snelle evolutie van marketingtechnologie weerspiegelt, introduceert het geen fundamenteel nieuwe principes. In plaats van zich te verliezen in speculatieve terminologie, moeten marketeers niet de evoluties vergeten die de industrie nu al kenmerken, zoals AI-driven hyperpersonalisatie of immersieve merkervaringen, gedreven door de huidige conventionele computerskills.

Hoewel quantum computing ooit een revolutie teweeg kan brengen op het vlak van dataverwerking, beveiliging en nog ander fraais, gaat de echte kwantumsprong in marketing vandaag de dag niet over fysica of verre toekomstideeën, maar over het begrijpen van menselijke emoties, het voorspellen van gedrag en het leveren van relevante, adaptieve merkervaringen.

Archief / TECH