Fr

TECH

Iva Filipovic (Emakina), AI ten dienste van hyperpersonalisatie

Donderdag 5 December 2024

Iva Filipovic (Emakina), AI ten dienste van hyperpersonalisatie

Op 10 december bekijkt MM Tech in zijn maandelijkse club hoe technologische innovatie met AI als hoeksteen ten dienste kan staan van merken en hun relaties met consumenten. Een van de mogelijkheden is de levering van hypergepersonaliseerde ervaringen, producten of content aan alle klanten net wanneer ze die nodig hebben. Maar daarvoor moeten merken hun consumenten eerst begrijpen. Iva Filipovic (Senior Experience Consultant bij Emakina) initieert ons graag in het thema.

De volgende MM Tech Club kreeg de tot de verbeelding sprekende titel ‘Humans x AI: Innovating your marketing by enhancing your brand's empathy’ mee. Maar zijn AI en empathie niet incompatibel? En hoe kan AI aan je klantenrelatie werken?

Het hangt ervan af hoe je empathie als merk benadert, denk ik. Empathie en klantbehoeften zijn twee kanten van dezelfde medaille. Wanneer een merk oprecht om de behoeften van zijn klanten geeft, bevordert dit tevredenheid en loyaliteit. De AI-systemen die je bouwt en gebruikt, kunnen deze empathie en bereidheid om behoeften aan te pakken weerspiegelen door te helpen bij het verzamelen en analyseren van data om die behoeften en voorkeuren beter te begrijpen, wat leidt tot gepersonaliseerde en betekenisvolle interacties.

Empathie in marketing gaat echter verder dan data; het draait om het leggen van verbindingen op menselijk niveau. AI kan hierbij ondersteunen door inzichten te bieden en op maat gemaakte ervaringen mogelijk te maken, maar dit vereist een duidelijke visie en menselijk toezicht om authenticiteit te waarborgen. Wanneer het zorgvuldig wordt ingezet, kunnen AI en empathie hand in hand gaan in plaats van elkaar tegen te spreken.

Je hebt het over patronen in het gedrag van veel mensen, maar is hyperpersonalisatie niet vooral individueel?

Laten we eerst even definiëren wat we bedoelen. Als iets hypergepersonaliseerd is – of het nu gaat over het product of over de communicatie - focussen we niet meer alleen op vooraf bepaalde clusters, maar wel op een individueel niveau.

Zo’n hyperpersonalisatie kan consumenten overigens angst inboezemen. Het is een uitdaging om daar juist mee om te gaan, bijvoorbeeld wat data privacy aangaat. Merken moeten ervoor zorgen dat ze transparantie kunnen garanderen, over welke data ze verzamelen en waarvoor die dienen. Als data ingezet worden om het leven van consumenten te vergemakkelijken – en dus niet om het bedrijf te verrijken – en merken zijn daar duidelijk over, zullen consumenten daar meer voor openstaan.

Hoe kun je AI inzetten ten dienste van hyperpersonalisatie?

Alles begint met data. Je verzamelt ze, analyseert ze en ontwikkelt daarna een massa dynamische content. Dan creëer je interne processen die ervoor moeten zorgen dat de data voortdurend verfijnd en geüpdatet worden, je zorgt dat er een feedbackloop is. Het is een permanent proces.

Vervolgens bepaal je waarvoor je de AI gaat gebruiken: om je CRM-systeem te versterken, je predictieve analyseplatform, aanbevelingsmechanisme, enzovoort.

Tot slot maakt AI het mogelijk te personaliseren naargelang het touchpoint: gaat het om de website? De sociale netwerken, enzovoort. Ik ben ervan overtuigd dat de toekomst ligt in het benutten van technologieën – AI en meer – om klanten in staat te stellen op hun eigen manier met je merk te communiceren en zich erin onder te dompelen, of dat nu via tekst, video, audio, immersieve ervaringen, virtuele mensen of andere middelen is.

Touchpoints zijn dus een onderdeel van een AI-driven personalisatiestrategie. Over welke touchpoints hebben we het dan?

Touchpoints zullen mee bepalen hoe de toekomst er zal uitzien. Sommige merken experimenteren weliswaar met driedimensionale universa, zoals metaverses of games, maar ik merk toch dat merken niet klaar zijn voor een wereld waarin gebruikers de interfaces van de toekomst gebruiken. Merken moeten zich afvragen wat er zal zijn om in contact te komen met hun klanten als die interfaces er eenmaal zullen zijn.

Hoe bedoel je?

We zien dat de meeste techspelers, zoals Meta, Apple en ook Google experimenteren met devices die het mogelijk maken jezelf te blenden met een virtuele omgeving, volledig of gedeeltelijk immersief. Al die bedrijven brengen hun eigen devices uit om dat te doen en brengen tegelijk de wereld in kaart, met de bedoeling die virtueel te commercialiseren of uit te baten voor hun eigen device. Adverteerders moeten daar nu over nadenken: hoe zullen ze in die wereld aanwezig zijn? In de vorm van een game, een avatar, een digitale advertentie …?

Emakina bouwt vandaag al heel wat 3D-universa voor klanten, maar meestal zijn ze bedoeld om trainings te voorzien, bijvoorbeeld. Het is een gegeven waar je echt grondig moet over nadenken, ook omdat je er moet opletten dat er een match is tussen de doelgroep die je als merk wil bereiken en de doelgroepen die in je virtuele universum aanwezig zijn. Ik denk dan bijvoorbeeld aan Fortnite: dat is vooral relevant voor merken waarvan de primaire doelgroep jonge mannen is, aangezien het publiek voor meer dan 70% uit mannen bestaat.

Door de opmars van deze nieuwe touchpoints veranderen de vereiste skills in een bureau, nietwaar?

Absoluut, en dat is ook duidelijk binnen onze eigen teams. Naarmate we geleidelijk meer en meer verzoeken ontvangen om voor 3D-touchpoints te ontwerpen, hebben onze UX- en UI-experts uit hun comfortzone moeten stappen en zich moeten bijscholen om verder te gaan dan 2D-design.

Als het om AI gaat, is er een duidelijke en dringende behoefte aan upscaling inzake data analytics, AI ethics, … Vandaag is het belangrijker dan ooit dat het hele team over die verruimde expertise beschikt én dat er een nauwe samenwerking bestaat tussen strategische, creatieve en technische functies.

En aan klantzijde bestaat dezelfde behoefte aan upskilling. Daarnaast wil ik benadrukken dat het essentieel is om altijd te beginnen met een probleem en vervolgens de technologie te zoeken die het kan oplossen. Als AI de oplossing blijkt te zijn, draait het allemaal om het bouwen van een sterke datafundering en het stellen van duidelijke doelen waar AI waarde kan toevoegen. Pas dan kun je het integreren in je bedrijfsprocessen en efficiënt beginnen met het trainen van je teams. Bovendien moeten toekomstgerichte organisaties zich aanpassen aan het hebben van interne R&D-teams die continu technologieën evalueren en use cases ontwikkelen, ongeacht de technologie. Bij MM Tech kun je contact leggen met gelijkgestemde professionals om dit verder uit te diepen.

Hoe ziet de toekomst van de toekomst eruit?

Vandaag domineert AI het gesprek, maar we moeten voorzichtig zijn met het voorspellen van één enkele technologie als de dominante kracht in de toekomst. De echte kracht ligt in de samenwerking van deze technologieën om naadloze gebruikerservaringen te creëren.

Dit benadrukt een belangrijk punt: marketing en experience design zijn geen afzonderlijke disciplines—ze moeten samenwerken om geïntegreerde en consistente ervaringen te leveren. Dit blijft ook gelden in door AI aangedreven driedimensionale virtuele en augmented werelden. Hoewel het vooruitkijken naar zo’n verre toekomst overweldigend kan aanvoelen, worstelen veel merken met een duidelijke visie en een routekaart om zich voor te bereiden op wat komen gaat.

Met future-casting-oefeningen kunnen merken hun lange-termijnambities in kaart brengen en vervolgens terugwerken naar de huidige stappen die nodig zijn. Dit versterkt niet alleen de visie en het doel achter het merk, maar zorgt er ook voor dat het merk klaar is om te gedijen wanneer deze technologieën de norm worden.

De sleutel is om de behoeften van je merk—en die van je klanten—te aligneren met je toekomstambities. Begin met de basis, bouw daarop voort, en onthoud: het is nooit te laat om te beginnen.

MM Tech Club, dinsdag 10 december, 18u, TheMerode
''Humans x AI: Innovating your marketing by enhancing your brand's empathy''
Iva Filipovic zal te gast zijn samen met José Fernandez, Chief Customer Experience, Marketing & Digital Officer, D'Ieteren en Karine Ysebrant, expert consultant.

Archief / TECH