Fr

TECH

Energie blijft zwak punt van AI

Dinsdag 19 November 2024

Energie blijft zwak punt van AI

Het stroomverbruik van de servers die nodig zijn voor artificiële intelligentie is zo exponentieel hoog dat de grens van AI-ontwikkeling wel eens zou kunnen liggen bij ons vermogen om al die elektriciteit te produceren.

Volgens een recent rapport van Gartner verbruikten deze servers vorig jaar 195 terawattuur aan elektriciteit. Dat is net zoveel als 18 miljoen huishoudens in een jaar. Maar tegen 2027 zullen ze misschien 500 terawattuur nodig hebben, wat overeenkomt met het verbruik van 46 miljoen huishoudens. Daarbij komen de bestaande datacenters, die volgens een schatting van Goldman Sachs in 2022 al 349 terawattuur verbruikten.

Zonder extra bronnen van koolstofarme energie zou de vervuiling die gepaard gaat met het trainen en gebruiken van AI wel eens buitensporige proporties kunnen aannemen. Om dit probleem op te lossen komen de techgiganten elk met hun eigen “oplossingen”. Sam Altman zet in op kernfusie en Google overweegt om kerncentrales te kopen.

Europa denkt er anders over. Tijdens TEDx Brussel op 14 november presenteerde de Zwitserse onderzoeker Fred Jordan zijn werk aan biologische computers, die hij samen met het bedrijf FinalSpark ontwikkelt. Het principe is eenvoudig: het menselijk brein is veel efficiënter en verbruikt veel minder energie dan de huidige computerprocessoren. Op basis van deze observatie hoefden we alleen nog maar biologische neurale netwerken te reproduceren die dezelfde energie-efficiëntie zouden kunnen bieden als het menselijk brein.

Dat is wat de wetenschapper deed en het werkte. De oplossing zit nog in een experimentele fase en werpt ethische kwesties op, iets waarvan Fred Jordan en zijn team zich perfect bewust zijn, maar deze aanpak zou wel een echte revolutie kunnen betekenen.

Archief / TECH