Fr

TECH

Luc de Brabandere denkt na over innovatie en creativiteit

Donderdag 12 December 2024

Luc de Brabandere denkt na over innovatie en creativiteit

In zijn nieuwe boek ‘The art of Thinking in a Digital World’ dat hij schreef met Lina Benmeehrez en Jonas Leyder, vat Luc de Babandere zijn meer dan 50 jaar professionele ervaring samen. Hij beschrijft hij zijn originele carrièrepad, waarin hij zijn oorspronkelijke opleiding tot computerwetenschapper combineerde met die van filosoof waaraan hij net voor zijn 50ste verjaardag begon. Vanuit deze combinatie nam hij denken als begrip onder de loep. Hij analyseert het op basis van drie pijlers - logisch, creatief en kritisch denken - en definieert het als een voorwaarde om de wereld in het algemeen en de digitale wereld in het bijzonder te beschouwen.
Om deze digitale wereld te benaderen, raadt de auteur aan die vooral te vergeten: “Denken is geen wetenschap, maar een spel met eigen regels die je moet vatten om het beter te kunnen spelen”. Dit is precies wat het eerste deel van zijn boek beoogt, voordat hij de verschillende vormen van denken onder de loep neemt en de sleutels aanreikt om de digitale wereld te bekijken.

Tijdens zijn recente presentatie op het BAM Marketing Congres ontleedde Luc de Brabandere creatief denken aan de hand van concepten als inductie en deductie en door de logica achter innovatie en creativiteit die hij in zijn boek beschrijft met elkaar te vergelijken.

Hij waagde zich ook aan zijn favoriete oefening om vanuit een tegengesteld standpunt te vertrekken. Zo legde hij uit dat in een technologische wereld een bedrijf dat tastbare goederen produceert - mineraalwater in zijn voorbeeld - in feite zou moeten overstappen van 'water business' naar 'data business', met het argument dat de kracht van gegevens zijn activiteiten kan ontwikkelen. Technologie is een krachtige motor voor ontwikkeling als bedrijven ze inzetten om hun perspectief te veranderen.

Ergens tussen fascinatie en angst voor de ontwikkelingen inzake AI, zet onze auteur-filosoof in op de menselijke factor om grip te houden op deze ontwikkelingen. Hij werkt al aan een nieuw opus gebaseerd op dezelfde structuur, maar dit keer gericht op kinderen. 

Archief / TECH