Fr

TECH

Wordt Europa voortaan verwaarloosd?, door Thomas Schoenmakers (Bold & Pepper)

Vrijdag 21 Juni 2024

Wordt Europa voortaan verwaarloosd?, door Thomas Schoenmakers (Bold & Pepper)

Na de publicatie vorige week van ons artikel 'Wordt Europa voortaan verwaarloosd?' in MM Tech ontvingen we onderstaande reactie van Thomas Schoenmakers (Bold & Pepper). De hierin geformuleerde uitspraken zijn die van de auteur en kunnen niet worden toegeschreven aan de redactie.

Europa heeft een sterke traditie van menselijke waarden en normen. In de mate van het mogelijke (en vaak tegen wil en dank) beschermt de EU haar inwoners tegen schadelijke producten en diensten. Het feit dat MetaAI en TikTok Shop hier geen voet aan land willen zetten, spreekt boekdelen.

Ons sociaal mediagebruik is op een paar decennia tijd compleet veranderd. Iets te joviale berichten op elkaars wall zijn nu posts waar menig cringespier spontaan melkzuur van ontwikkelt, en in besloten kring gewaande schaamroodfoto’s zijn een paar jaar later toch iets toegankelijker dan gedacht. Ook de GDPR-wet van 2018 zorgde voor heel wat gefrons bij gebruikers. De data die Google & co bleken bij te houden zijn hallucinant, tot aan ongevraagde geluidsopnames van privégesprekken toe. Al jaren leiden deze bedrijven de dans, terwijl gebruikers zich een beenbreuk hucklebucken. 'Move fast and break things' is niets voor niets het motto van de siliconen cowboys.
 
Maar waar dingen kapot worden gemaakt, vallen er slachtoffers. De prijs van vooruitgang? Misschien. AI heeft de kracht om de wereld zoals we ze nu kennen op haar kop te zetten, zowel ten goede als ten kwade. En dan dringt de vraag zich op: wat is precies de maatschappelijke meerwaarde van een TikTok Shop of MetaAI? Dat onze echochambers nog knusser worden dankzij hypergeïndividualiseerde wegwerpcontent? Dat kinderen nu nog makkelijker de kredietkaart van hun ouders kunnen laten leeglopen richting China? Of dat we nooit nog met een mens moeten praten? Wie zit daar in godsnaam op te wachten?
 
Het antwoord is eenvoudig: de bedrijven die er miljarden aan verdienen op onze kap. Hun aandeelhouders juichen terwijl de maatschappij kreunt onder fake news en verdeeldheid. Daarom voelt de titel van het stuk ‘Wordt Europa voortaan verwaarloosd?’ nogal wrang aan. De bescherming die we krijgen als consument verdient applaus, geen negatieve framing. Regels zijn vervelend, maar in de beperking toont zich de meester. Vertragen ze de boel? Vaak wel. Is dat een slechte zaak? Niet per se. Haast en spoed is zelden goed, en dat geldt ook voor disruptieve techbedrijven met ongebreidelde toegang tot alles wat we doen en denken. Nu nog een tegel vinden die groot genoeg is om dat allemaal op te krijgen.

Archief / TECH