Fr

BRANDS

Gaetano Palermo (Engie): "De daden die we stellen, de waarden die we doorgeven en de verhalen die we vertellen, hebben een impact"

Zondag 16 Juni 2024

Gaetano Palermo (Engie):

“Als je dit interview wilt illustreren, neem dan de foto van het feest... Ik zie er blij uit”. Daar heeft Gaetano Palermo alle reden toe, als hij het – verrast en ontroerd - heeft over de AMMA 2024. De campagnes voor zijn werkgever Engie die Space en zijn teams in goede banen leidden, wonnen zilver in de prestigieuze categorie Best-Long Term Media Strategy. Zelf werd hij verkozen tot Media Advertiser of the Year. Van opleiding is hij journalist, maar werken doet hij als head of brand advertising & media bij Engie. Net zoals zijn team is hij behoorlijk discreet en heeft hij van ‘me marketing’ nooit zijn prioriteit gemaakt. Zo zie je maar dat een serieus dossier en een al even ernstige jury prachtige resultaten kunnen opleveren, wat het beroep alleen maar ten goede komt.

En de aanleiding voor een gesprek over zijn job, zijn bedrijf en, tussen de lijnen door, zijn waarden.

Wat betekent een award als deze concreet voor jou?

Mijn antwoord zal niet origineel zijn, maar het is oprecht: ik voel een ongelooflijke erkenning voor het werk van mijn team. We kijken naar onze cijfers, we analyseren onze prestaties, we doen marktonderzoek, we zijn kritisch voor onszelf: we weten dat we goed werk leveren. Maar zo’n erkenning hadden we toch niet verwacht! Het maakt een groot verschil dat professionals uit de industrie ons werk valideren. Ik moet toegeven dat mijn team en ik twee dagen lang op wolken liepen. De avond na de uitreiking lag ik om half drie in mijn bed en ik kon niet slapen. Ik dacht aan een reportage die ik gezien had, waarin een profvoetballer uitlegde dat zijn lichaam na een intensieve wedstrijd zo vol adrenaline zat dat hij ondanks de uitputting de slaap niet kon vinden. Zo voelde ik me ook. Je wilt niet weten wat voor kop ik had de dag erna, bij mijn eerste vergadering om 9u.

Als we kijken naar de adverteerder die je bent, wat zijn dan vandaag de voornaamste criteria om het werk van een merk of een bedrijf vandaag (positief) te evalueren? Wat zijn de ‘marcom’ best practices?

Dat is een goede vraag en ik moet al meteen hard nadenken. Allereerst zou ik zeggen: kom van je voetstuk af. Consumenten, en burgers in het algemeen, willen niet dat autoritaire communicatie dicteert hoe ze moeten denken of wat ze moeten doen. De coronacrisis heeft een deel van de bevolking getraumatiseerd: de aura die toen werd toegeschreven aan experts en wetenschappers, heeft aan superioriteit en uitstraling ingeboet. Mensen zijn het belerende, professorale vingertje beu. Wie denkt de waarheid in pacht te hebben, gaat meteen een directe confrontatie aan. Dat zie je overal: de polarisatie van meningen neemt toe. Dat is trouwens heel beangstigend. Sommige mensen trekken zelfs de klimaatverandering in twijfel! Dat is toch heel verontrustend. Merken moeten daar rekening mee houden en met beide benen op de grond blijven staan, zonder hun DNA te verloochenen, waardoor het een specialist in zijn product is. Niet gemakkelijk allemaal!

Wellicht des te meer als je een energieleverancier bent?

Je vraag brengt me bij mijn tweede punt: verantwoordelijkheid nemen. Tijdens de reeks crisissen die we achter de rug hebben, zijn de regeringen op hun grenzen gebotst – wat niet belet dat ik alle respect van de wereld heb voor de politieke functie. Maar de burgers zijn aan het einde van hun reserves: zal ik als burger met mijn dalende koopkracht en de offers die ik moet brengen echt de wereld redden door mijn verwarming een graadje lager te zetten? Bedrijven worden gezien als de echte drijvende krachten achter verandering. En dat zijn ze ook: we hebben meer dan ooit een verantwoordelijkheid tegenover onze klanten en zelfs tegenover de maatschappij in het algemeen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een belangrijk onderwerp. De acties die we ondernemen, de waarden die we uitdragen en de verhalen die we vertellen hebben een impact.

Is die impact zichtbaar genoeg?

We kunnen de wereld niet veranderen, maar we kunnen wel ons steentje bijdragen. En daarmee kom ik bij het derde deel van het antwoord op je eerste vraag: laten we nuttig zijn! De functionele dimensie van een merk wordt steeds belangrijker. Ze is zelfs absoluut fundamenteel. De tijd versnelt, de ene crisis volgt op de andere en de vrees neemt toe. Meer dan ooit moet ik mijn klanten helpen in hun dagelijkse leven. Helpen hun mentale belasting te verminderen. Ons creatieve bureau TBWA herhaalt het keer op keer: we zitten in het tijdperk van empowerment. Daar gaat het om: diensten aanbieden die mijn klant sterker maken. De juiste informatie, op het juiste moment. Of ze die nu gebruiken of niet, heeft geen belang: ik moet ze concreet tonen dat ik er ben als ze me nodig hebben, op welk moment dan ook.

Kun je enkele concrete elementen aanhalen die illustreren hoe Engie positief aan deze noden beantwoordt? En welke aspecten van het communicatieplan hebben bijgedragen tot je award?

De energiecrisis van de winter van 2022-2023 is voor iedereen extreem moeilijk geweest. We hebben allemaal mensen in onze familie en vriendenkring gekend die hun rekeningen zagen ontploffen. De prijzen stegen tot waanzinnige niveaus. Engie was niet verantwoordelijk voor deze situatie die ontstond door de oorlog in Oekraïne in combinatie met marktmechanismen. Onze collega's in het callcenter werden geconfronteerd met een ongekende explosie van het aantal vragen. Ook de aanvragen voor afbetalingsplannen namen toe. Tegelijk waren er onderhandelingen aan de gang met de Belgische overheid om de kerncentrales langer open te houden.

Zonder het te willen werd Engie het gezicht van de crisis. We stonden elke dag in de pers. Maar dat was volkomen legitiem: als leader is dat een verantwoordelijkheid die we moeten dragen. We zijn dus van ons voetstuk gestapt en hebben in onze campagnes erkend dat we overspoel werden. En dat de facturen inderdaad veel hoger waren geworden. Heb je ooit een merk op de radio horen zeggen dat de rekeningen te hoog waren? Dat ze afbetalingsregelingen aanboden voor degenen die niet konden betalen? Dat ze niet alle vragen konden beantwoorden? We hebben er zelfs een volledige pagina aan gewijd in de dagbladpers. We hebben iets ongewoons gedaan en daar zijn we erg trots op.

De award komt je daarom ook toe vanwege deze positieve en fundamenteel verschillende communicaties in een moeilijke context: jullie hebben niet gekozen om de crisis te beheren door te zwijgen.

Ik denk dat we zo het verschil hebben gemaakt: we hebben de situatie niet genegeerd, integendeel, we hebben ze bevestigd. We hebben onze verantwoordelijkheid genomen door onze klanten waar mogelijk te helpen en door onze klantendienst te versterken om de wachttijden te verkorten. We zijn geprobeerd ons nuttig te maken door voortdurend informatie te geven over de prijssituatie en over hoe mensen konden besparen, door tools aan te reiken om het verbruik in de gaten te houden. Onze nieuwsbrieven voor klanten hebben een openingspercentage waarop ’s lands beste marketeers jaloers zouden zijn. Onze tools zijn miljoenen keren gebruikt. En het resultaat? Na de crisis zijn onze KPI's nog nooit zo hoog geweest. De index van het merkvertrouwen is tot een topniveau gestegen en we zijn de nummer één op het vlak van client consideration. Engie blijft het favoriete energiemerk van de Belgen.

Archief / BRANDS