Fr

BLUE

Too Good To Go: 83 miljoen gebruikers dankzij storydoing en -telling

Donderdag 30 November 2023

Too Good To Go: 83 miljoen gebruikers dankzij storydoing en -telling

“De business van business is business doen”, aldus professor en auteur Bruno Colmant bij wijze van aftrap voor de paneldiscussie op de achtste editie van de Belgian Corporate Communication Summit die vorige week plaatsvond in de Proximus Event Lounge. Gelukkig zei hij er meteen bij dat die ballon vandaag niet meer opgaat. Het was Olivier François, associate director of marketing Northern Europe bij Too Good to Go, die met zijn verhaal kwam illustreren waar bedrijven zich vandaag dan wel moeten mee bezighouden. Ze moeten streven naar positieve impact, om precies te zijn.

Olivier François begon z’n carrière nochtans begon in een totaal anders georiënteerde sector: hij werkte bij grote internationale techbedrijven als Panasonic, HP en Lenovo, maar gooide in 2021 het roer resoluut om. “Ik had behoefte aan purpose en betekenis in mijn carrière. Daarom koos ik voor Too Good to Go. Daar is purpose geen buzzword, maar een concrete doelstelling om iedereen via een simpele oplossing in staat te stellen bij te dragen aan een wereld waar mens, bedrijven en de planeet beter van worden.” Een win win win, noemde hij het in puur marketingjargon.
Too Good to Go ontstond vanuit de vaststelling dat een derde van het voedsel verspild wordt, wat de ecologische voetafdruk van de mens aanzienlijk (en totaal nutteloos) vergroot: 10% van de uitstoot is te wijten aan voedselverspilling. “Als we de uitstoot die voortvloeit uit voedselverspilling zouden rangschikken in het klassement van meest vervuilende landen, zou hij op de derde plaats staan, na de Verenigde Staten en China.” 53% van deze verspilling gebeurt bovendien thuis bij de consumenten.

Om daar iets aan te doen kwam Too Good to Go in 2015 met een slimme oplossing in de vorm van een mobiele app die klanten in contact brengt met restaurants en winkels die overtollig onverkocht voedsel hebben. De aangesloten winkels geven elke dag door wat ze in stock hebben. Daarmee worden ‘surprise bags’ samengesteld die de ingeschreven gebruikers voor een derde van de prijs kunnen kopen en ophalen, waardoor ze vermijden dat voedsel verspild wordt en dus de nutteloze CO2-uitstoot verkleinen.

Die boodschap is helder en niet mis te verstaan, en ze werkt. In 2022 redde de start-up die in het bezit is van het B Corp-label naar eigen zeggen 79 miljoen maaltijden van de vuilbak. De app telt ondertussen 83 miljoen geregistreerde gebruikers en is actief in 17 landen. Ze werd zopas bekroond op de App Store Awards van Apple in de categorie Cultural Impact. Het aantal aangesloten winkels groeit voortdurend.

De marketing van TGTG is gericht op het uitbreiden van het aantal gebruikers en het aantal geredde maaltijden. “Maar er is geen advertisingbudget”, aldus François. “De gebruikers komen organisch. Dat is te danken aan de storytelling: die maakt het verschil.”

Het is dan ook een duidelijk verhaal en dat vertellen ze in de app zelf, maar ook via hun newsletters die 25,9 miljoen abonnees telt. Dat wordt aangevuld met een beperkt SoMe-luik, om engagement te creëren met e community. “Onze gebruikers zijn de grootste influencers voor TGTG. Dat leidt tot awareness en draagt bij tot ons imago. Het merk wordt altijd sterker.”

Daarnaast levert de start-up ook inspanningen om een gedragsverandering bij consumenten en fabrikanten te bewerkstelligen en zo voedselverspilling te voorkomen. Zo ontwikkelde TGTG een logo met de boodschap ‘Look, smell, taste, don’t waste’, dat fabrikanten op hun producten aanbrengen en dat mensen wil aanmoedigen om producten niet per definitie weg te gooien omdat de houdbaarheidsdatum verstreken is. Dat logo wordt al in 13 landen gebruikt en hun aantal neemt toe.

Dat succes heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat de oplossing een positief perspectief biedt, in plaats van consumenten plat te overdonderen met het einde der tijden. “Ook het feit dat we zelf allemaal kunnen bijdragen aan de oplossing, wat een goed gevoel en hoop geeft, speelt beslist een rol”, besluit Olivier François.

Archief / BLUE