Fr

TECH

AI is here to stay, door Fons Van Dyck (ThinkBBDO)

Maandag 15 Januari 2024

AI is here to stay, door Fons Van Dyck (ThinkBBDO)

2024 wordt het jaar waarin AI meer dan ooit zal aanwezig zijn in ons persoonlijke, economische en maatschappelijke leven. De technologie brengt een revolutie op gang die zal gepaard gaan met krachtige schokgolven, in menig opzicht een bedreiging kan inhouden, maar die ook een wissel kan zijn op een betere toekomst. Op voorwaarde dat de technologie maatschappelijk ingebed wordt. AI belangt ons allen aan.

​Als de geschiedenis zich nooit helemaal herhaalt, is dat door de kracht van innovatie en creativiteit. In dat opzicht is de opmars van artificiële intelligentie (AI) een van de belangrijke wissels op de toekomst in vele maatschappelijke domeinen (in de eerste plaats in de gezondheidszorg). Bill Gates meende eerder al dat het openstellen van AI even revolutionair is als de creatie van de microprocessor, de pc, het internet en de mobiele telefoon en dat het de belangrijkste technologische vooruitgang is sinds de grafische gebruikersinterface. Ik vergelijk dat mogelijke impact van AI (en de populaire toepassing ChatGPT) voor onze kennissamenleving met de opmars van de automatisering en robotisering in de industrie in de jaren 1980. Wat geweest is, komt nooit meer terug. We zullen eerst door een turbulente transformatiefase moeten vooraleer een nieuw evenwicht wordt gevonden.

Maar er is ook deze belangrijke kanttekening. Technologie houdt ook potentieel een bedreiging in. In een afgesloten laboratorium is technologie neutraal. Maar in een open maatschappelijke context wordt diezelfde technologie al snel tot de speelbal van krachten en tegenkrachten, met goede, maar vaak ook met minder goede bedoelingen. Zelfregulering zal dan niet volstaan, er is nood aan maatschappelijke sturing, bijsturing en regulering door overheden. Daar zijn zelfs de wegbereiders van AI (en in het bijzonder van ChatGPT) vandaag vragende partij voor. En dat is op zichzelf al veelbetekenend. 

Want het is een mythe dat technologie en innovatie zonder meer voor meer vooruitgang zorgen. Daarvoor is vooral een samenleving van mondige burgers en maatschappelijke organisaties, en een sturende overheid nodig. Deze maatschappelijke krachtenbundeling moet ervoor zorgen dat technologie en innovatie niet ontsporen, de ongelijkheid niet doen toenemen of de mens tot slaaf maken, maar ervoor te zorgen dat zij bijdragen aan vooruitgang en welzijn voor iedereen. Daarenboven zal tijdig en effectief reguleren waar het nodig is een noodzaak worden. De vrije markt kan de norm zijn, maar wanneer ze het maatschappelijk belang en het evenwicht van de samenleving in het gedrang brengt, moet de overheid doortastend ingrijpen. Hier ligt ook een unieke kans voor de Europese Unie om haar ervaring en expertise uit het verleden in te zetten opdat deze technologie de mensheid exponentieel vooruitbrengt, en haar niet tot slaaf of slachtoffer maakt, of zelfs dreigt te vernietigen. 

De toekomst is begonnen. Zorg dat je haar niet mist.

Archief / TECH