Fr

BRANDS

Verkeerd signaal, door Fred Bouchar (MM)

Zondag 11 Augustus 2024

Verkeerd signaal, door Fred Bouchar (MM)

Woorden zijn belangrijk.
 
“De beste atleten ter wereld worden niet alleen gemotiveerd door het idee om te winnen, het is hun drive. Altijd weer, onaflatend (…) In een wereld waarin "overwinningsdrang bekeken wordt als het streven van een loser", verwijst ‘Winning Isn't for Everyone’ naar de energie, verbetenheid en opoffering die atleten naar eigen zeggen nodig hebben om aan de top te geraken”, aldus het persbericht van Nike over zijn zomercampagne.
 
“Bedoeling is de stem van de atleet in de kijker te zetten. Het is een verhaal over wat er nodig is om de beste te zijn. Prestaties die nog geleverd moeten worden. Dromen die nog moeten uitkomen. De campagne herinnert de wereld eraan dat er niets mis is met willen winnen”, aldus Nicole Graham, de CMO van Nike.
 
Voor degenen die ze nog niet gezien hebben, de hymne die de campagne draagt, staat hier.
 
“Ben ik een slecht mens?”, vraagt Willem Dafoe zich daarin af.
 
“Ik ben vastberaden. Ik ben bedrieglijk. Ik ben obsessief. Ik ben egoïstisch. Ik ben nooit tevreden. Ik heb geen respect. Ik ben geobsedeerd door macht. Ik ben irrationeel. Ik heb geen wroeging en geen empathie. Ik ben waanzinnig en maniakaal.”
 
“Maakt dat van mij een slecht mens? Is dat zo?”
 
Het enige antwoord dat we op die vraag kunnen verzinnen, is dat het in elk geval een slechte campagne oplevert en een verkeerd signaal geeft.
 
Met willen winnen is niets mis, daar niet van. Maar impliceert dat je de beste wilt zijn per se dat je geen respect, medeleven of empathie hebt voor je tegenstanders?
 
En er is meer. Volgens recent onderzoek van Kantar is Nike het meest inclusieve merk ter wereld dat bovendien bekendstaat om zijn progressieve stellingnames. Je kunt je afvragen of het merk zichzelf niet verloochent met deze campagne waarin het zichzelf positioneert als winnaar “in een wereld waarin overwinningsdrang bekeken wordt als het streven van een loser”, al helemaal in het licht van zijn humanistische waarden gericht op het individu en de amateursporters die het grootste deel van zijn klantenkring uitmaken.
 
“Ik denk dat ik beter ben dan de rest. Ik wil je afpakken wat van jou is en het nooit meer teruggeven”, aldus Dafoe nog.
 
Wat zou Dan Wieden van deze storytelling denken?
 
Zoals een zeer geïnspireerde columnist van The Drum opmerkt, zijn we wel erg ver verwijderd geraakt van het Colin Kaepernick-tijdperk, toen we samen sterk stonden en ons verenigd verzetten tegen haat.
 
Lees beslist de tekst van deze merkspecialist: hij benadrukt de virale kracht van de uitspraken van Nike en, in het bijzonder, de potentieel gevaarlijke neveneffecten die een dergelijk discours, dat het 'ego’ verheerlijkt kan hebben op jonge mensen.
 
De kracht van sport en de sportieve geest worden het best uitgedrukt in de eerste persoon meervoud, zoals AXA en Publicis duidelijk hebben begrepen.
 
Denken de marketeers en creatieven die aan de basis lagen van de ‘Winning isn’t for everyone’ campagne trouwens echt dat deze meedogenloze overwinningsdrang de gemiddelde sporter motiveert?
 
En als ze beweren dat ze op één lijn zitten met de atleten in de campagne, waar baseren ze zich dan op? Hebben ze de Olympische Spelen en de omhelzingen tussen atleten voor, tijdens en na wedstrijden gevolgd? Hebben ze Simone Biles en Jordan Chiles zien knielen ter ere van Andrade's gouden medaille? Hebben ze het gevoel van verstandhouding gezien tussen Duplantis en zijn belangrijkste rivalen voordat hij zijn nieuwe wereldrecord vestigde? Denk je dat hij achter een boodschap als ‘Mijn droom is om een einde te maken aan de jouwe’ staat?
Een collega schreef ook over deze campagne dat Nike misschien afstand probeert te nemen van zijn pro-LGBTQIA+, pro-#blacklifematters en pro-#genderequality campagnes. Er zijn immers conservatievere tijden aangebroken.
 
Egocentrische prestatiedrang en ongebreidelde vastberadenheid als nieuw motto of gewoon een postpurpose reclameswitch?
 
Gezien zijn maatschappelijke en culturele impact moet Nike ook zijn verantwoordelijkheid nemen op een niveau dat verder gaat dan zijn beurswaarde.
 
Nike moet zijn grandeur terugvinden.

Archief / BRANDS