Fr

AWARDS

BOA 2024 - Lunch Garden, Vanden Borre, 11.11.11 en de rest: onze favorieten

Zondag 8 December 2024

BOA 2024 - Lunch Garden, Vanden Borre, 11.11.11 en de rest: onze favorieten

We blikken terug op de Best of Activation Awards 2024, en meer specifiek op enkele van de meest opmerkelijke campagnes, waaronder de twee Sustainaibility Awards en, natuurlijk, de drie hoofdprijzen die werden toegekend aan VML voor ‘Sinterkluis’, ‘Classic Dishcounts’ en ‘Spaghetti d'Amore’.
 
‘Spaghetti d'Amore’ werd gecreëerd voor Valentijnsdag. Om de meest romantische dag van het jaar te vieren, liet Lunch Garden zich inspireren door wat wordt beschouwd als de meest romantische dinerscène: die uit ‘The Beauty and the Tramp’ van Disney, waarin de twee honden een bord spaghetti delen. Lunch Garden creëerde daarom 6 meter lange spaghetti die op 14 februari gratis werd aangeboden bij aankoop van een doos bolognesesaus. Er werden 150 blikken met deze gigantische spaghetti aangeboden in de 64 restaurants van de keten.
 
De actie werd ondersteund op sociale netwerken, waar influencers de spaghetti van Lunch Garden gebruikten om de hondenkusscène na te spelen, wat 1,8 miljoen impressies opleverde. “Spaghetti d'Amore” won ook brons in de categorie ‘Online Shopper Marketing’.
Lunch Garden viel ook in de prijzen met ‘Classic Dishcounts’ dat naast een Grand Prix ook een Bronze pakte in Loyalty Marketing.
 
Het idee van het bureau bestond erin om Belgische klassiekers - van Grand Jojo en Stromae tot Plastic Bertrand, Jimmy Frey, Sandra Kim en Sœur Sourire - te kapen om de Belgische klassiekers van Lunch Garden te promoten. Telkens wanneer een van deze nummers op de radio te horen was, bood Lunch Garden een promotie aan op zijn emblematische menu’s.
 
Hiervoor ontwikkelde VML een technologie die constant de programmering van de 17 belangrijkste Belgische radiostations scande. Iedere keer er een match was met een nummer uit de Lunch Garden playlist, werd de campagnewebsite geactiveerd. Daar konden surfers tijdens de duur van het nummer een kortingsbon downloaden.
 
De campagne die ondersteund werd op de sociale netwerken en DOOH, kon uiteraard rekenen op Belgische radiostations. Die gaven ze uitgebreide media-aandacht door tijdens de campagne duizend Belgische liedjes uit te zenden om zo 1,2 miljoen mensen te bereiken, van wie er 26.500 deelnamen aan de Dishcounts. De Dishcounts zorgden voor een toename van 38% in bestellingen bij Lunch Garden.
De derde Grand Prix op de BOA, kreeg ook een Bronze in Direct/1:1 Marketing Brons en een Bronze in Creative. We hebben het over ‘Sinterkluis’, een actie die opnieuw gelanceerd werd na het succes van de eerste editie vorig jaar. Met deze actie willen bpost en VML kinderen de kans geven om de Sint een persoonlijke boodschap te sturen via een magische pakjesautomaat die in de aanloop naar Sinterklaas het hele land doorkruist. Kinderen krijgen niet alleen een handgetekend antwoord van de Sint, maar ook cadeautjes aangeboden door diverse partners van bpost als Leonidas, Lotus, BelOrta, Spa, Hansaplast en Twist & Drink.
 
De actie werd ondersteund op de sociale netwerken, in de postkantoren en op een speciale site. Ze genereerde earned media ter waarde van 415.000 euro en leverde 12.000 kinderen een onvergetelijk moment op.
Nog een favoriet van MM, en van de juryleden – zoals blijkt uit het palmares – is ‘The Screwdriver’s Victory van Vanden Borre en LDV United die de Gold van de creatieve jury en een Sustainability Award, net als een tweede Gold (Brand Building (Outbound marketing), een Silver (Integrated Communication) en een Bronze (Innovative Idea).
 
Met deze campagne gokte Vanden Borre erop dat een goede oude schroevendraaier - in de winkels te koop voor 9,99 euro - zou kunnen worden verkozen tot Product van het Jaar 2023. Ondertussen bleek dat een juiste gok, mede dankzij krantenadvertenties die uitleggen waarom een uitvinding uit 1932 die titel moest krijgen en OOH-acties die de Belgen aanmoedigden om via een QR-code op de schroevendraaier te stemmen.
 
Het doel was natuurlijk niet om ons schroevendraaiers te verkopen, maar om de nieuwe versie van het bekende ‘vertrouwenscontract’ van Vanden Borre onder de aandacht te brengen. Dat omvat verbintenissen op het gebied van prijs, advies, service en vooral duurzaamheid: het merk zet zich in om de levensduur van apparaten te verlengen door de voorkeur te geven aan reparatie boven vervanging.
 
In het kielzog van de campagne zijn de abonnementen op de reparatieservice van Vanden Borre met 30% gestegen en de claim van het “milieubewuste merk” met 25%.
De tweede Sustainability Award ging naar een andere VML-campagne: ‘The Ecocheque Hack’ voor de 11.11.11-actie, die ook een Creative Silver en een Silver in Innovative Idea won, plus een Bronze in Digital Communication.
 
Ecocheques zijn een extralegaal financieel voordeel van maximaal 250 euro. Werknemers kunnen ze gebruiken om specifieke milieuvriendelijke producten en diensten te kopen die zijn vastgelegd in een lijst die is opgesteld door de Nationale Arbeidsraad. Vreemd genoeg staat steun aan een liefdadigheidsinstelling voor het milieu niet op deze lijst.
 
VML en 11.11.11 vonden een manier om daar iets aan te doen: omdat tweedehands spullen helemaal volgens de regels betaald kunnen worden met ecocheques, boden ze acht producten te koop aan. Niet zomaar producten, maar spullen die nutteloos zijn geworden door klimaatonrechtvaardigheid. Van artikelen gemaakt door mensen die hun huis hebben moeten ontvluchten vanwege een klimaatramp tot gereedschap gemaakt door boeren in droge gebieden... De inkomsten van deze artikelen, symbolisch aangeboden in een speciale online shop (ecochequehack.be), werden door 11.11.11 gebruikt om de slachtoffers van de klimaatverandering te helpen.
 
Met de steun van Pluxee, een van de grootste leveranciers van ecocheques, genereerde de campagne € 239.000 aan earned media, waarmee meer dan 9 miljoen mensen werden bereikt. Maar het belangrijkste voor 11.11.11 is dat het in zekere zin een nieuw kanaal voor giften gecreëerd heeft, met een potentieel dat wordt geschat op 347 miljoen euro, en dat het aantal schenkers waarschijnlijk met 34% zal toenemen.
En als we het dan toch over VML hebben - Agency of the Year op de BOA – kunnen we een van de meest bekroonde Belgische campagnes van het jaar niet vergeten: Glenn.
 
In juni 2017 beroofde deze 15-jarige jongen zichzelf van het leven. Zijn naaktfoto, gekoppeld aan zijn naam, werd gedeeld op een nepaccount op Instagram. Hij maakte de foto met z’n gsm voor een enkele persoon, tot die verspreid werd op het internet. Wat volgde was een stroom van hatelijke commentaren die Glenn tot zelfmoord dreven. Ter gelegenheid van de Europese dag tegen seksuele uitbuiting en seksueel misbruik van minderjarigen, kwamen Child Focus en VML op het idee om Glenns telefoon te reactiveren als een middel in de strijd tegen niet-consensuele sexting. Elke persoon die Glenn belde ondertekende aldus een petitie voor een betere bescherming van jongeren tegen online seksuele uitbuiting.
 
Bijna 38.000 mensen belden het nummer (0493 79 58 30) en ondertekenden de Child Focus petitie. Een van hen is de Belgische premier.
 
‘Call Glenn’ kreeg een Gold in Creative, een Silver en een Bronze in Non-Profit, evenals een tweede Silver in Small Budget Campaign.
We waren ook weg van de 'Adult Playground' campagne van AKQA Brussels voor Helan, zoals blijkt uit de Prijs van de Vakpers die MM en PUB toekenden aan de campagne.
 
'Adult Playground' is een speeltuig voor volwassenen die ontworpen werd in partnerschap met RAAK designstudio dat ook ouders de kans wil bieden hun spieren te gebruiken. Het project kon worden verwezenlijkt dankzij de logistieke steun van de stad Gent; die installeerde vier banken in de Blaarmeersen, waar de eerste 'Adult Plauground' dus een feit werd.

De campagne won drie Silver in Experiential Engagement & Events, Brand Building/Outbound Marketing en Creative. 
Onze laatste favoriet is de ongewone campagne van Toerisme Vlaanderen dat met ‘Ride the Flemish Classics. Eat the Flemish Classics’ die goud won in Innovative Idea.
 
Vlaanderen staat bekend om zijn klassiekers, of die nu te maken hebben met wielrennen of met koken. DVLR DDB had het volstrekt unieke, maar uiteindelijk briljante idee om de twee te combineren en Vlaanderen internationaal onder de aandacht te brengen als een niet te missen fietsbestemming.
 
Hiervoor kwam het bureau op het idee om de ‘Stoofvlees-friet’ te creëren: een energiegel die rechtstreeks geïnspireerd is op de grote Vlaamse culinaire klassieker met dezelfde naam, verkrijgbaar in een beperkte oplage voor buitenlandse wielertoeristen op cyclinginflanders.cc. Een site waar je ook goede plaatsen vindt om een echte portie stoofvlees met frietjes te verorberen.
Alle cases en het volledige palmares van de BOA zijn hier beschikbaar.

Archief / AWARDS