Fr

MEDIA

Kim Beyns (NGroup): "We moeten ons afvragen hoe we radio pertinent kunnen houden bij jongeren"

Vrijdag 20 Oktober 2023

Kim Beyns (NGroup):

Dat NGroup binnen het radio- en audiolandschap pioniert op het vlak van ESG en duurzaamheid, is ondertussen geen geheim meer. Dat belet de zender geenszins om te streven naar innovatie in zijn core business – radio maken – met de bedoeling ook de luisteraars van morgen te blijven aanspreken. Een stand van zaken in het gezelschap van CEO Kim Beyns die nog altijd even welbespraakt en gedreven over zijn medium praat als op zijn eerste dag.

Vorige week verscheen een nieuwe golf van de CIM RAM-studie, Kim, en deze keer was het grootste marktaandeel voor Contact en ViVacité.

Dat klopt. We zijn verrast en natuurlijk niet blij met de recente resultaten, die veel vragen oproepen. Zoals ik al eerder heb benadrukt, moeten we altijd naar CIM-resultaten kijken over een periode van 12 maanden. De cijfers voor vier maanden zijn slechts momentopnames waaruit we weinig conclusies kunnen trekken, vooral als het om de zomermaanden gaat. Dus, geen paniek hier bij NGroup op basis van deze recente golf. Op het afgelopen radioseizoen is Nostalgie marktleider met een indrukwekkende 15,3% en een aanzienlijke voorsprong op onze concurrenten. We kijken dan ook vol vertrouwen en enthousiasme uit naar het nieuwe radioseizoen.

Hoe gaat het los daarvan bij NGroup?

Vandaag hebben we vijf radiomerken in de groep en zijn we de enige grote privégroep met twee volwaardige DAB+-zenders (Nostalgie+ en NRJ+). We investeren ook verder in onze pure digitale zender Chérie, omdat we ervan overtuigd zijn dat de toekomst van radio hybride zal zijn.

Met ons team van 75 vaste medewerkers en 30 freelancers kijken we naar wat er in de wereld gebeurt. We investeren nog steeds heel veel in de mens en in het bedrijf: omdat het fijn is om in een goede sfeer te werken en we aldus onze talenten kunnen blijven bekoren, maar ook omdat je dat hoort in de ether. Radio is een live medium: wat je op de radio hoort, weerspiegelt wat leeft in de gang.

Bij jullie Nederlandstalige collega’s veranderde Nostalgie in Play Nostalgie en kreeg Nostalgie+ de FM-frequentie van NRJ. We weten dat jullie in principe onafhankelijk opereren, maar hebben deze veranderingen een impact op jullie verhaal?

Neen. Ik ben heel close met Tom (Klerkx, CEO Radio/Audio van Mediahuis en Play Media, nvdr): om de drie weken hebben we een meeting om practices te delen en te zien wat we samen kunnen doen. Maar radio maken in Vlaanderen is totaal anders dan in Wallonië. De verandering aan Vlaamse zijde heeft dus geen impact, ook niet commercieel. Maar de moderniteit die Play Nostalgie uitstraalt, straalt ongetwijfeld af op ons merk en dat is mooi meegenomen.

Bij ons moet je dus geen grote veranderingen verwachten: we gaan voor continuïteit. Voor NRJ stelt zich de vraag hoe we radio pertinent kunnen houden bij jongeren, want binnen 20 jaar zijn dat de luisteraars van Nostalgie. Onder de 25 jaar is dagelijks naar de radio luisteren geen automatisme meer. Wat niet wegneemt dat audio sterk leeft bij mensen en een opportuniteit biedt om andere doelgroepen te gaan halen onder andere via podcasts en webradio’s.

Een belangrijk thema voor jongeren – en in feite ook voor de oudere bevolking – is aandacht voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. NGroup kan wat dat betreft prat gaan op een jarenlange coherente strategie. Waar staat die vandaag?

We zijn bescheiden begonnen in 2010 met een intern eco-team en we hebben nu een planning uitgelijnd voor de komende jaren. Ondertussen leeft het thema in alle bedrijven wegens de nakende wettelijke verplichtingen. Ik wil wel benadrukken dat wij, ondanks ons engagement, er wel van bewust zijn dat we nog steeds deel uitmaken van het probleem.

Hoezo, van het probleem?

Onlangs was ik aanwezig op de eerste editie van ‘The Wonder’, een festival rond duurzaamheid. De contacten met de idealisten met wie ik een panel deelde, was een les in bescheidenheid die me eraan herinnerde dat we nog steeds een onderdeel zijn van het probleem. We zijn immers een commercieel bedrijf zijn met twaalf minuten reclame per uur dat mensen aanzet tot kopen.

Anderzijds mag je ons maatschappelijke en economische engagement als onderneming ook niet uit het oog verliezen: we zijn een geëngageerd bedrijf en met onze mensen willen we wel degelijk bijdragen aan de oplossing. De afgelopen jaren hebben we onze CO2-uitstoot met 25% verminderd. Daaraan werken we verder: we willen onze ecologische voetafdruk nog met 25% verminderen. Daartoe blijven we inspanningen leveren, onder andere door de installatie van 130 zonnepanelen op het dak. Dat heeft een enorme impact, want ze kunnen 20% van het verbruik van het gebouw genereren. Tijdens de zonnige maanden dekt dat onder meer het verbruik van al onze radiostudio’s. Radio maken, aangedreven door zonne-energie, dat maakt me heel enthousiast!

Jullie hebben sinds begin dit jaar ook een CSR-directrice, Géraldine.

Dat is een enorme verandering, want ze zit in het directiecomité en tikt ons op de vingers als iets fout zit. Ik denk dan aan de acties die we voeren op de zenders en waarmee luisteraars bijvoorbeeld een trip kunnen winnen. Je kunt je afvragen hoe dat zit met het vliegtuig. Om die kwestie op te lossen, hebben we een duidelijk charter opgesteld: als je de vlucht kunt vervangen door een treinreis van minder dan 9u, moet je trein nemen. Voor elke actie moet elk aspect nauwgezet afgewogen worden en moeten weloverwogen keuzes gemaakt worden. De ecologische impact die er toch zou zijn, moet gecompenseerd worden. Voor NRJ planten we in samenwerking met Reforest bijvoorbeeld voor elke luisteraar die tussen 6 en 9 on air komt een boom. Dat is een kleine actie, maar ze helpt ons wel om op een ludieke manier onze luisteraars de logica mee te geven wat we doen.

Daarnaast hebben we ook een impactcomité. Vier keer per jaar confronteren we ons engagement met een aantal idealisten. Dat zijn studenten, maar ook influencers zoals Vinz Kanté en geëngageerde bedrijven zoals Dandoy.

Welke concrete plannen koesteren jullie voor de nabije toekomst?

Géraldine gaat vaak wat wij doen voorstellen in andere bedrijven. We delen ook onze inspanningen in de ether, ook al is daar moed voor nodig, want je loopt altijd het risico te worden beschuldigd van greenwashing of dat het niet verregaand genoeg is.

In de ether en daarbuiten geven we onze acties een ecologische en betekenisvolle dimensie. Ik denk dan aan onze podcast “17 chansons pour changer le monde” met de UNO, waarbij we elke maand een van de SDG’s in de kijker zetten aan de hand van een liedje. Dat is een succes, in die mate dat zelfs het Franse NRJ het concept heeft overgenomen. Die logica trekken we ook door naar onze commerciële acties.

Weet je, er beweegt veel in de reclamewereld, maar nog te weinig in de mediawereld, hoewel de media nochtans een enorme impact hebben alsook een voorbeeldfunctie naar de burger toe. Wij zijn alvast bewust van de verantwoordelijkheid die we op dat vlak dragen.

Archief / MEDIA