Fr

MEDIA

Frédéric Herbays (RTL Belgium): "Radio zal het uithangbord van onze thematische audio en video content worden"

Zaterdag 3 Juni 2023

Frédéric Herbays (RTL Belgium):

Met Erwin Lapraille die nu instaat voor televisie en Julien Brassine die digital leidt, vormt Frédéric Herbays het triumviraat van Media Directors bij RTL Belgium, waar hij sinds november de radio leidt na zes jaar bij NGroup.
 
Aldus keert de man die als brand manager en programmadirecteur bijdroeg tot het succes van Nostalgie terug naar de bron. Want ook al is er sinds de overname door DPG Media en de groep Rossel veel veranderd bij RTL, Frédéric Herbays kent het huis waar hij in het verleden 24 jaar werkte als zijn broekzak.
 
Zijn taak? bel RTL en Radio Contact aanpassen aan de nieuwe op content gerichte aanpak. Voor bel RTL dat kampt met een bereikdaling, moet het model evolueren; voor Radio Contact dat het uitstekend doet, moet de dynamiek versterkt worden.
 
Eerst even een korte terugblik: waarom heb je deze uitdaging bij RTL aanvaard? Was je klaar bij NGroup?
 
De afgelopen zes jaar heb ik professioneel een prachtig avontuur beleefd. Op mijn 54ste had ik zin in een nieuwe uitdaging en om terug te keren naar de twee zenders waar ik het vak mocht leren.
 
Wie heeft je ervan overtuigd om terug te keren?
 
Guillaume Collard. Hij stelde me vorige zomer voor om naar RTL over te stappen. Hij moest niet veel zeggen: het klikte meteen. Hij is een moderne, charismatische leidersfiguur: hij inspireert me, vertrouwt me en zijn visie bevalt me.
 
Hoe voelde het om terug te keren naar RTL?
 
Het was ontroerend om het gebouw en de mensen die ik zo goed ken terug te zien. Tegelijk voelde het verwarrend om vast te stellen hoe hard alles hier veranderd is. Ik kwam terecht in een bedrijf in volle evolutie, in een veel grotere structuur dan diegene die ik had achtergelaten.
 
Wat is het eerste dat je gedaan hebt?
 
Ik heb heel aandachtig geluisterd naar bel RTL en Contact om te horen hoe ze ervoor stonden. Het belangrijkste voor mij is altijd de eerste luisteraar van onze programma’s te zijn: proberen te begrijpen, te voelen en de luisteraars een plezier doen. Dat is mijn enige bekommernis. En natuurlijk heb ik de teams ontmoet, de getalenteerde mensen die onze zenders maken en laten leven.
 
Wat vond je van de evoluties van bel RTL en Contact?
 
Ik kon vaststellen dat RTL trouw is gebleven aan het model uit zijn begindagen: dat van een generalistische radiozender geïnspireerd door RTL France. Dit model was zeer succesvol in de jaren 1990 en 2000, maar vandaag is het achterhaald. Het komt niet meer echt overeen met de manier waarop mensen naar de radio luisteren, noch met de verwachtingen van luisteraars of met de manier waarop ze nieuws zoeken, gezien de digitalisering van alle media. We werken aan een andere, modernere aanpak.
 
Op een generalistische radiozender zijn programma's meestal gewijd aan specifieke thema's, die voor veel mensen interessant kunnen zijn, maar niet altijd voor de meerderheid van de luisteraars. Tegenwoordig wordt meer gerichte of thematische inhoud voornamelijk digitaal op aanvraag beluisterd of bekeken. Vandaag moet een generalistisch radiostation een uitstalraam zijn voor onze digitale inhoud.
 
Dat is de richting die we met bel RTL uitwillen: ons doel is de radiozender toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen, op elk moment van de dag. Het moet opnieuw de referentieradio worden die mensen ouder dan 35 informeert en vermaakt. Een radiostation dat hen aanspreekt met kwaliteitsnieuws, service, gezelligheid en meer muziek. Een radiostation dat altijd gedreven wordt door een sterke, consistente belofte.
 
Deze aanpak impliceert een toenemende synergie tussen de verschillende departementen?
 
Het is de bekende 360°. Daar werd vroeger over gesproken zonder dat we echt wisten hoe we het moesten aanpakken, maar vandaag is het een evidentie: het wordt op alle niveaus geïmplementeerd.
 
Muziek zal een grotere rol spelen, maar dat betekent wellicht niet dat bel RTL een muziekzender zal worden?
 
Neen. Hoewel muziek belangrijk is voor luisteraars, is bel RTL geen muziekradio. Het is de inhoud als geheel die het verschil maakt. Een van de sterke punten van bel RTL is nieuws, een pijler die we blijven benadrukken.
We hebben ook de visuele identiteit van bel RTL in een nieuw kleedje gestoken, om ze coherenter, moderner en complementair met al onze media te maken. Verder lanceerden we de campagne ‘On est là pour s'entendre’, om te tonen dat we onszelf voortdurend heruitvinden, maar tegelijk onze sterke merken en beproefde waarden zoals nabijheid, authenticiteit en een positieve toon in al onze programma’s behouden.
Onze doelstelling is ons bereik in 2023 te stabiliseren en in 2024, of zelfs eerder, een positieve evolutie neer te zetten. Het vraagt tijd om die evolutie in te zetten, te communiceren en de luisteraars aan boord te krijgen.
 
Zijn de uitdagingen makkelijker voor Contact?
 
Radio Contact is in topvorm. Het is het lokale muziekradiostation dat het goed doet, met uitstekende presentatoren, een hoog profiel en veel creativiteit. Het is de onbetwiste leider op de 18-54-jarigen en heeft sinds zijn oprichting een lange weg afgelegd. Voor mij is Radio Contact het radiomerk met de sterkste historische wortels in Franstalig België. Dat is heel belangrijk.
 
Morgen willen we het nog toegankelijker maken, via een paar aanpassingen. Dit betekent dat we op elk moment de beste muziekprogrammering willen aanbieden in een 'feel good'-sfeer, met als constante doelstelling elke luisteraar plezier te doen. De rebranding zal ook een nieuwe dynamiek en een zekere moderniteit met zich meebrengen. Net zoals we voor bel RTL hebben gedaan.
 
Kortom, onze twee radiostations hebben een plaats en onze ambities zijn duidelijk.
 
Heb je regelmatig contact met Dirk Lodewyckx en zijn radioteams bij DPG Media?
 
Inderdaad. Een van de eerste dingen die ik wilde doen, was onze twee aandeelhouders ontmoeten. Ik wilde meer weten over hun visie, zien of we op dezelfde golflengte zaten. Ze hebben honderduit vragen gesteld over de content en de programma’s. DPG Media weet dat onze culturen fundamenteel verschillen en laat ons binnen ons eigen ecosysteem evolueren.
 
Bestaat er desalniettemin een noord-zuid strategie betreffende de positionering van de zenders en de nationale ontwikkeling van het aanbod?
 
Er zijn duidelijke overeenkomsten tussen Radio Contact en QMusic, en er kunnen raakvlakken bestaan tussen bel RTL en Joe, maar elk van deze radiostations moet zijn eigen identiteit en specificiteit behouden. Tot onze aandeelhouders behoort ook Rossel, de toonaangevende Franstalige persgroep. We werken met hen samen om best practices uit te wisselen, zowel op het gebied van content als wat de sales aangaat. Voor de regie is DPG Media Advertising verantwoordelijk voor nationale reclame en Rossel Advertising voor lokale, regionale en institutionele adverteerders.
 
Hoe zit het met webradio’s? Dat aanbod is beperkter dan wat je bij Nostalgie gewend was?
 
We hebben er wel minder, maar ze werken heel goed. Bovendien zegt het aantal niets over de kwaliteit. De webradio's waarnaar geluisterd wordt, zijn diegene die de belofte van het premium merk respecteren, met specifieke muziek uit bepaalde decennia, bepaalde stijlen... Ze vullen elkaar aan. We hebben bijvoorbeeld la Playlist de Tonton in het leven geroepen: die is erg populair en doet het uitstekend.
 
Hoe evolueert het RTL Podcasts-platform?
 
Dat is een heel belangrijk project. We moeten RTL play en onze tv-zenders aanvullen. Niet elk medium moet zijn eigen podcasts maken: ook hier is een 360°-benadering nodig. In de toekomst zal radio het uitstalraam worden voor de thematische content van RTL, zowel audio als video.
 
Deze interdisciplinaire aanpak van radio/digitaal/tv wordt vergemakkelijkt door nieuwe, ultramoderne studio’s die helemaal mee zijn met de nieuwste multimediatechnologie: ze stellen ons in staat om onze programma's heel soepel over alle uitzendkanalen te verspreiden. We onderzoeken ook de mogelijkheid om podcasts te integreren in RTL play.
 
Laatste vraag. Wie zijn je 'inner circle', de mensen met wie je dagelijks samenwerkt?
 
De programmadirecteurs met wie ik dagelijks samenwerk zijn Emmanuel Mestdag voor bel RTL en Stéphane Gilbert voor Radio Contact. Daarnaast worden beide radiostations geleid door een programmacomité van vijf of zes mensen. En natuurlijk worden we ondersteund door de teams van RTL-info, via Philippe Roussel en Alexandra De Paepe, die deel uitmaken van deze programmacomité. En ik kan ook rekenen op Bénédicte Marchal, die veel van de belangrijke taken om het runnen van een radiostation in goede banen te leiden coördineert.

Archief / MEDIA