Fr

MEDIA

Native podcasting op zoek naar all-in-one strategie

Woensdag 20 December 2023

Native podcasting op zoek naar all-in-one strategie

De podcast heeft als medium al enkele jaren de wind in de zeilen, zo blijkt uit verschillende studies over het bereik en gebruik ervan. Maar hoe integreren adverteerders het graag geziene medium in hun marketingmix? We vroegen het aan twee audiospecialisten: Steven Heylen, country lead Belgium bij Spotify, en Eric van der Haegen, nog tot eind dit jaar senior digital expert bij RMB.

Welke mogelijkheden zijn er voor adverteerders die zich aan podcasts willen linken?

Steven Heylen: Bij Spotify in België bieden we adverteerders de mogelijkheid om zich te connecteren met Spotify Freemium gebruikers die podcasts luisteren op hun persoonlijk profiel. Via onze kwalitatieve first party data targeten we wie er op het eigenste moment naar podcasts luistert of dit historisch deed. Hier kunnen we nog verfijnder targeten, door bijvoorbeeld enkel de nieuws en politiek gerelateerde podcasts te targeten. Of we kunnen crossen met onze contextuele of behavioural targeting op segmenten als food, familie, sport, party,… Verder gebruiken merken en adverteerders zoals PwC, D'Ieteren, Spadel ons platform voor de streaming en promotie van hun native podcasts, en dat geldt ook voor de podcasts van uitgevers als VRT en Mediahuis, enz. We bekijken momenteel welke extra diensten we kunnen aanbieden rond native podcasting, maar dat zit nog in een beginfase.
Eric van der Haegen: Grosso modo onderscheid ik twee opties voor adverteerders: de sponsored podcast en de native podcast. De eerste is een podcast die gecreëerd wordt door een merk om aldus de al bestaande community of doelgroep van een merk te bereiken met een duidelijk omlijnde boodschap. Het wordt vaak gebruikt als onderdeel van een loyaliteits- en retentiestrategie. Ik denk bijvoorbeeld aan de podcast van BNP Paribas Fortis die zich richt op de eigen klanten om bepaalde producten te promoten.
De sponsored podcast is dan weer een podcast die ontstaat in de schoot van een regie of een uitgever. Die selecteert een interessant thema voor de podcast, bijvoorbeeld duurzame energie, en zoekt vervolgens een adverteerder om de podcast te sponsoren en soms ook samen te maken. De strategie van een adverteerder bij zulke samenwerkingen is meestal het rekruteren van nieuwe klanten of een nieuwe doelgroep.

Welke optie is het meest populair?

Eric van der Haegen:
Het medium leeft echt onder adverteerders. Verschillende grote merken gebruiken deze twee podcaststrategieën, zowel in de bank- en verzekeringssector, de FMCG-wereld, gaming zoals Napoleon Games die een podcast over voetbal sponsort, enz. Verder ontwikkelen uitgevers en media zoals NRJ, IPM en Mediahuis podcasts rond verschillende onderwerpen waarvoor ze dan sponsors zoeken. Bij RMB werkt de creatieve afdeling F.L.A.S.H. thematische podcasts uit voor merken. Het gebruikt de kracht van de sociale media en influencers om de content te delen.

Welke platformen zijn incontournabel bij de distributie van een native of sponsored podcast?

Steven Heylen:
Het staat buiten kijf dat Spotify dikwijls wordt gebruikt voor podcast listening. Van alle platformen in België heeft Spotify het grootste bereik in podcasting. Als we kijken naar het totale aantal beluisterde minuten op Spotify gaat het gros naar het beluisteren van muziek en ongeveer 25% naar podcasts. Mensen zijn het gewoon geworden om hun muziek op Spotify te beluisteren en wisselen die audioconsumptie op ons platform steeds meer af met het beluisteren van podcasts en audiobooks.

Eric van der Haegen: Spotify is inderdaad een must, maar verder zijn er Amazon Music en Apple Podcasts en talloze andere. Er bestaan veel verschillende toegangspoorten en ik raad adverteerders aan om naast de eigen media ook zichtbaar te zijn op de tien grootste externe platformen. Het doel bij Spotify moet zijn om in de top vijf van podcasts in een bepaald thema gerangschikt te staan. Een veelgemaakte fout is de podcast enkel op de eigen kanalen verspreiden.

Welke tips hebben jullie voor merken die een podcaststrategie willen implementeren?

Steven Heylen:
Op het vlak van content creatie moet je kijken wat de topics zijn waarmee je je als merk kan vereenzelvigen. Je moet in de juiste context zitten. Een sportmerk als Aquarius linkt zich idealiter aan sportgerelateerde podcasts. Daarnaast moet je het als een langetermijnstrategie zien en voor continuïteit kiezen. Het creëren van een podcast vraagt best wat middelen, dus het mag geen one shot zijn. Je moet goed nadenken welk doel je er als merk mee wil nastreven, welke doelgroep je wil bereiken. En verder moet het uiteraard kwalitatief zijn. De tijd van de huis-, tuin- en keukenpodcasts ligt al een tijdje achter ons. Anno 2023 is de doorsnee podcast zeer professioneel gemaakt en kwalitatief, zowel op het vlak van content als techniciteit. Dat is een hele positieve trend.

Eric van der Haegen: Het is zeer belangrijk dat het merk op een slimme manier in de content wordt geïntegreerd. Dat is net de grote troef van een native of sponsored podcast. Het lijkt een beetje op product placement in een tv-serie. Verder wil ik een lans breken voor een all-in-one concept voor de podcasts van adverteerders. Ik zie heel veel goed gemaakte podcasts en initiatieven, maar ze worden slecht in de markt gezet en krijgen aldus niet het bereik dat ze verdienen. Een podcast creëren is zoals een Instagrampagina beheren. Je moet dat voeden, ermee bezig zijn, het promoten, delen, de luisteraars betrekken. Dan kan een podcast een fantatische communicatietool zijn.

Leg uit.

Eric van der Haegen:
De productie van een podcast vertegenwoordigt slechts 50% van de kost van een podcaststrategie. De rest is marketing, promotie, referentiëring, SEO, distributie en monetisatie. De podcast moet bijvoorbeeld kunnen gevonden worden op alle streamingplatformen. Je moet het combineren met OLV om hem te promoten. In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, twee mature markten voor podcasts, zijn er agencies die dat all-in-one concept aanbieden, maar in België zie ik dat nog niet. Ik plan om volgend jaar een initiatief daarrond op poten te zetten, in de eerste plaats via een evenement. Ik wil uitgevers, regies en adverteerders samenbrengen rond het thema van branded podcasts.

Tot slot, wat zijn de grote troeven van een podcast, toegepast op merken?

Eric van der Haegen:
De aandacht van luisteraars bij een podcast is zeer hoog, net als de listen-through-rate (LTR), zowel via streaming als download. Verder blijkt uit studies van onder meer Google dat podcasts een uitstekende manier zijn om traffic te genereren naar de website van de adverteerder. Het is echt een medium dat de luisteraar aanspoort om meer informatie over de beluisterde content op te zoeken, om zich verder in te lichten. Vandaar ook het belang van een goeie referentiëring en SEO. Als Engie een podcast maakt over hernieuwbare energie, moet het er ook voor zorgen dat wie hernieuwbare energie intikt in Google op de site van Engie terechtkomt. Anders is het verloren moeite. Vandaar mijn pleidooi om te focussen op een volwaardige podcaststrategie.

Archief / MEDIA