Fr

MEDIA

De digitale reclamemogelijkheden die hebben geleid tot chaos - deel 1, door Zaki Lahbib (UBA) en Fabien Bourgies (Channel Factory)

Vrijdag 21 April 2023

De digitale reclamemogelijkheden die hebben geleid tot chaos - deel 1, door Zaki Lahbib (UBA) en Fabien Bourgies (Channel Factory)

Zorgen voor een groenere planeet voor toekomstige generaties is een uitdaging die de reclamewereld steeds meer aangaat. Vroeger toonde reclame een ideale wereld. Vandaag moet de consument zich met reclame kunnen identificeren om zich te willen engageren.

Creatieve reclamemakers hebben de begrippen diversiteit, gelijkheid en inclusie (DE&I) in hun concepten en creaties opgenomen. Sommige creaties weerspiegelen alle onderdelen van onze samenleving. Benetton was in dit opzicht een pionier. Ook de algemene nieuwsmedia ondersteunen de DE&I-aanpak door meer aandacht te besteden aan bvb vrouwensport of G-sport. Maar hoe zit het met de keuze van de media in een communicatieplan?
Elke adverteerder moet zich bewust zijn van de impact van zijn marketingkeuzes als hij in contact wil blijven met zijn consumenten, ook als het gaat over digitale mediakeuzes. Het gaat niet enkel over de ecologische impact, maar ook de impact op de samenleving. Hij moet bewuste keuzes maken die alle trends omvatten, van alle gemeenschappen die de rijkdom van onze samenleving uitmaken.

Wij bespreken deze evolutie doorheen een reis op het ritme van drie sleutelwoorden die beginnen met de letter "C" : chaos - caution - consciousness

Hoe de chaos ontstond

Tussen 2000 en 2010 trokken Facebook en Google een zeer groot publiek aan dat snel bereikt kon worden tegen veel lagere kosten dan via traditionele (offline) media. Adverteerders en bureaus zagen dit als een uitstekende manier om met hun doelgroepen te communiceren tegen lagere kosten én met direct resultaat. Deze vorm van communicatie bood ongelooflijke mogelijkheden. Diversiteit en inclusie in de aankoop van online reclame? In zekere zin bestond het al: adverteerders communiceerden zo breed dat ze bijna té inclusief genoemd konden worden.

Maar al snel ontstonden er problemen: fraude, brand safety, beperkte viewability, verlies van vertrouwen en veiligheidsrisico's. Door de opkomst van digitale reclame is er een soort chaos ontstaan.

Met de opkomst van programmatic waarbij de aankoopprocessen volledig geautomatiseerd werden en adverteerders op efficiënte wijze een hoog aantal gebruikers konden bereiken, ging ook het misplaatsen van bepaalde advertenties gepaard. Sommige merken namen grote imagorisico's door in ongepaste contexten te adverteren.

Ook de transparantie en de verantwoordelijkheid binnen de sector waren vaag. Adverteerders eisten dat hun campagnes correct werden gemeten en dat ze op z'n minst garanties kregen dat advertenties werden gezien door mensen in een veilige en kwalitatieve context, en niet door bots. Er ontstond een groeiende vraag naar verificatie en nieuwe(re) meetmethoden.

De industrie moest reageren, en deed dat ook, op een behoedzame wijze : caution. Deze reactie had een direct effect op diversiteit en inclusie binnen media-aankoop.

Meer daarover in het volgende artikel.

Archief / MEDIA