Fr

TRAINING&BOOKS

The Future (of tv advertising) is bright

Donderdag 19 September 2019

The Future (of tv advertising) is bright

Begin deze week mocht MM op uitnodiging van VIA samen met voorzitter Wout Dockx en een uitgelezen busje vol televisiebazen en -specialisten naar de eerste editie van het Future of TV Advertising Forum in Amsterdam, georganiseerd door het Engelse Mediatel en Screenforce (de Nederlandse tegenhanger van onze Via).

De dag begon met een blitzbezoek aan de IBC in het Amsterdamse RAI, waar we een voorproefje kregen van de toekomstmogelijkheden geboden door 8k, HFR en HDR. We ontdekten er allerlei nieuwerwetse technologische oplossingen, van Microsoft Azure tot Gracenote via het Belgische YoSpace en de innovaties inzake HBB TV van Fraunhofer. De mogelijkheden van al die AI-driven innovatie bleken indrukwekkend. Wat we vooral onthielden uit dit technologiebad, was het belang van content en dat van het gevecht om de controle over het contact met de consument. De traditionele driehoek tv-station – provider – consument zou wel eens op lossere schroeven kunnen staan dan we denken, ook met betrekking tot targeted advertising. Het derde ‘big word’ van de dag.

In de namiddag zetten we dan koers naar het Rosarium, voor een aantal lezingen en debatten over de toekomst van televisie. Uitgangspunt daarbij was de vraag hoe de televisiemarkt zich moet transformeren om aan de hand van een betere segmentatie een efficiëntere targeting mogelijk te maken. Ook het evenwicht tussen brand building en activatie via tv zou aan bod komen, net zoals de creatie van een ecosysteem met voldoende schaalgrootte voor addressable reclame in een data-driven toekomst.

Guy Bisson (Ampere) trapte de namiddag af met een ‘reality check’ voor commerciële tv-stations. De boodschap? Mensen kiezen niet zozeer voor SVOD omdat ze een hekel hebben aan reclame, maar wel vanwege de beschikbare content. Hij zette meteen het belang van BVOD (broadcasted video on demand) in de verf. Daarna kwam Jamie West (Sky) het hebben over hoe televisie kan beantwoorden aan de uitdagingen voor de moderne marketeer. Hij had het uitgebreid over targeted advertising en de mogelijkheden die het biedt om ‘light tv viewers’ te bereiken. Rhys McLachlan (Amobee) presenteerde vervolgens de keuze tussen een ‘blue pill of red pill’ scenario voor de televisie van morgen, waarbij hij alle betrokkenen opriep om zich de onafwendbare verandering toe te eigenen. Onze eigen Jeroen Coeymans (SBS) vertelde daarna over manieren om televisiereclame relevanter te maken, vertrekkende vanuit het toenemende belang van time shifted viewing en de rol die addressable advertising daarin kan spelen. In het daaropvolgende panel dat vooral gewijd was aan data en metingen, brak Harry Dekker (Unilever) onder andere een lans voor de hoogdringende noodzaak om gemeenschappelijke meetstandaarden online en op televisie in te voeren, een vaakgehoorde verzuchting die ook in andere media opduikt.

Na de break was het dan tijd voor een rondje innovatie met bijdragen van Keith Kryszczun (Cadent), Remon Buter (GroupM), Neil Taylor (Channel 4 Television) en Anna Maria Vujinovic (RTL), gevolgd door een erg lang afsluitend debat. Wat we vooral onthielden? Dat 25% van het reclamegeld van Facebook en Google afkomstig is uit de top 100 der adverteerders en de rest uit long tail. Dat targeted advertising een aanvulling is bij de rest, maar zeker geen vervanger. Dat het de hoogste tijd is om de balans tussen korte en lange termijn te herstellen en de GRP’s te vervangen door CPM’s. Dat 30 seconden spots niet op hun plaats zijn in een mobiele omgeving en dat als content king is, de distributie het kingdom van televisiemakers. En dat expertise niet zonder liefde voor het vak én het medium kan.

Je vindt de bijzonder leerrijke presentaties allemaal hier.

Archief / TRAINING&BOOKS