Fr

TRAINING&BOOKS

Investeren in onderwijs: de toekomst is het enige wat ons rest, door Danny Devriendt (IPG Dynamics)

Vrijdag 7 Maart 2025

Investeren in onderwijs: de toekomst is het enige wat ons rest, door Danny Devriendt (IPG Dynamics)

Ik komt altijd naar Austin een paar dagen voordat SXSW verandert in complete waanzin. Noem het een ritueel of een manier om de jetlag te overleven. Er is iets met deze stad; ze heeft de ziel van een cowboy en blijft toch dromen, maar altijd op cafeïne. Ze vormt het perfecte lanceerplatform voor de innovatieve chaos die me te wachten staat. ’s Avonds spreek ik af met oude vrienden, ’s morgens eet ik taco’s als ontbijt en neem ik een duik in de onafhankelijke koffiescene van Austin. ’s Middags zak ik af naar SXSW EDU, een echte shaker voor je intellect. Het is mijn favoriete manier om mijn geest op te warmen, te ontdekken wat er allemaal gebeurt op het gebied van onderwijs, waar technologie, overheidsbeleid en onze toekomst elkaar tegenkomen.
 
Laten we eerlijk zijn: onderwijs is alles. De jeugd is niet alleen onze toekomst, het is de enige toekomst die we nog hebben. Als we daar falen, falen we overal. Niets maakt me zo boos als een school binnenlopen en zien dat het enige verschil tussen een klaslokaal in 1875 en een klaslokaal vandaag is dat er in plaats van een schoolbord nu een digitaal scherm staat. De echte vraag is: geven we de nieuwe generaties de kans om zich voor te bereiden op de snelle, competitieve en chaotische wereld die we hebben gecreëerd?
 
SXSW EDU, waar ideeën tot leven komen
 
In het algemeen houden onderwijsconferenties het midden tussen totale verveling en een overdosis onbegrijpelijk jargon. Dat is anders op SXSW EDU. Sinds 2011 is het de speeltuin van mensen met lef: docenten, start-ups, onderzoekers, idealisten die weten dat leren veel verder gaat dan de muren van het klaslokaal. Het is de plek waar tools, beleid, mentoring, technologische ondersteuning, platforms en gekke ideeën een echt verschil kunnen maken.
 
Dit jaar hingen er hoogdringendheid en mogelijkheden in de lucht. Honderden sessies, nauwelijks genoeg uren om de vloer te verkennen. Radicale keynotes, inspirerende workshops en nachtelijke debatten bij artisanaal bier (ik heb nog steeds pijnlijke herinneringen aan dat van gisteren) die de vonken van toekomstige revoluties doen ontvlammen.
 
Shamil Idriss, CEO van Search for Common Ground, kwam met een uitdaging: wat als we nieuwe generaties zouden leren om conflicten om te zetten in samenwerking? Een terugkerend thema: kunnen we meer kritisch denken en een tegendraadse visie integreren? Kunnen we, in plaats van diploma’s op te stapelen, een samenleving creëren die in staat is om met verschillen om te gaan zonder dat ze zich ingraaft in gepolariseerde mentale loopgraven? Het was niet zomaar een toespraak, het was pure opruiing.
 
Elders gunde het team achter ‘Carl the Collector’ van PBS KIDS een blik achter de schermen van neurodiversiteit en diens vertegenwoordiging in de jongerenmedia. Het was meer dan storytelling: het was een roadmap voor inclusieve en authentieke representatie. Ook geestelijke gezondheid stond centraal. De Girl Scouts of the USA en de National Alliance on Mental Illness gingen in op de toenemende crisis bij jongeren door het ongecontroleerde gebruik van sociale netwerken, de verwarring tussen wat echt en wat virtueel is en de psychologische schade door de misleidende beelden op Meta of TikTok.
 
SXSW EDU is duidelijk: geen passief discours meer. We hebben concrete oplossingen nodig. Actie. Collectieve verantwoordelijkheid: platforms, adverteerders, bureaus, overheden, scholen, influencers, ouders... Geen enkele speler kan alleen handelen als hij geconfronteerd wordt met de gevaren waaraan de nieuwe generatie (0-26 jaar) wordt blootgesteld.
 
Het voortdurende debat over studieschuld is een overweldigende economische realiteit geworden voor miljoenen Amerikanen. Experts hebben dit falende systeem gedeconstrueerd en gedurfde, concrete visies voorgesteld voor de financiering van het hoger onderwijs. Verfrissend in een land waar financiële hulp zelden terechtkomt bij degenen die ze het hardst nodig hebben.
 
De toekomst een kans geven
 
SXSW EDU laat het niet bij woorden. Het zet ideeën op het podium, waar ze vechten om te overleven. De Launch Startup Competition zet educatieve start-ups in de schijnwerpers, vaak op een beslissend keerpunt: financiering, partnerschappen, internationale geloofwaardigheid.
 
De Student Impact Challenge stelt middelbare scholieren niet alleen in staat om ideeën te presenteren, maar ook om met concrete oplossingen te komen voor actuele wereldwijde problemen: klimaatverandering, ongelijkheid, geestelijke gezondheid... Deze projecten zijn niet theoretisch, maar tastbaar en worden gepresenteerd met een professionaliteit waar veel volwassenen jaloers op zouden zijn.
 
Eerdere winnaars hebben hun stempel al op de wereld gedrukt: Maro, de winnaar van vorig jaar, gebruikt AI in scholen om mentale problemen in een vroeg stadium op te sporen. NaTakallam zet de ontheemding van vluchtelingen om in kansen door displaced persones te zetten als online taalleraren.

Dit jaar raakten twee projecten de kern van onderwijskwesties.
 
College Contact, een startup uit Austin, pakt het nijpende gebrek aan authentiek mentorschap aan. Vergeet onpersoonlijk loopbaanadvies: dit digitale platform brengt studenten in contact met jonge professionals die echte, op maat gemaakte en nuttige begeleiding kunnen bieden. Het is niet zomaar een LinkedIn voor jongeren, maar een gestructureerde, evoluerende tool die carrièrepaden echt verandert.
 
Spark, uit Pittsburgh, combineert technologie en menselijkheid. Het betekent een revolutie in het onderwijs voor mensen met autisme via een adaptief platform dat afgestemd is op de unieke behoeften van elke jongere. Een mix van AI, gedragswetenschap en pure empathie die leren niet alleen toegankelijk, maar ook mogelijk maakt. Ook een inspirerend idee voor de professionele wereld!
 
Elk jaar bewijst SXSW EDU dat de toekomst van onderwijs niet vastgeroest zit in een administratieve archiefkast. Ze leeft in de hoofden van diegenen die weigeren om leren als traag, ouderwets of ontoegankelijk te zien. Ze zit in die gedurfde start-ups, rebelse leerkrachten en veeleisende studenten.
 
In onze media- en marketingwereld zijn de studenten van vandaag de werknemers van morgen en de toekomstige leiders van de merken en bureaus die we koesteren. In mijn oproep voor een “Return On Belgium” is het onmogelijk om vooruit te gaan zonder deze opkomende generatie. Laten we ze omarmen zoals we deden op SXSW EDU: niet door hen onze vaste methodes op te leggen, maar door hen te helpen bij de bouw van het vehikel dat hen naar hun eigen toekomst zal brengen.
 
En dat is meer waard dan welke prijs dan ook...

Archief / TRAINING&BOOKS