Fr

TRAINING&BOOKS

DPG Media Advertising & Effie: Effectiveness in metaforen

Dinsdag 13 December 2022

DPG Media Advertising & Effie: Effectiveness in metaforen

Eind vorige maand organiseerde DPG Media Advertising in samenwerking met Effie een uitgebreid webinar rond Effectiveness. Meerdere sprekers van uiteenlopende horizonten maakten hun opwachting.

De aftrap werd gegeven door Thibaud De Meester (strategy lead DPG Media Advertising) met de presentatie van de resultaten uit een onderzoek gevoerd in samenwerking met de universiteit van Tilburg en Leuven. Dat nam Gold en Silver Effie-cases (uit de periode 2018 tot 2021) onder de loep, met de bedoeling te definiëren wat ze onderscheidt van de rest. De factoren die het verschil kunnen maken, bleken te kunnen worden opgedeeld rond drie pijlers: context & doelstellingen, het strategische idee en de praktische vertaling ervan. “Maar”, nuanceerde Thibaud De Meester, “er is niet maar een enkele manier om een Effie-case te schrijven, al naargelang je je richt op de lower of upper funnel (of de combinatie van beide). “Creatieve effectiveness creëren heeft veel weg van de creatie van een muzikale topervaring: voor het concert begint zorg je ervoor dat je alle aspecten onder controle hebt om je toeschouwers te bespelen.”

Vervolgens was het de beurt aan Bart De Pauw (chief business intelligence officer GroupM) die alle componenten van een effectieve middelenstrategie ontleedde. Hij vertrok daarvoor van de definitie die Les Binet van reclame geeft: “Reclame verhoogt of behoudt verkoop en marge door de kans dat zoveel mogelijk mensen je merk kiezen te verhogen. Door creatie positieve gevoelens en associaties met het merk waardoor het merk makkelijk mentaal en fysiek beschikbaar is. Dus voor een effectieve middelenstrategie betekent dat de combinatie van campagnes met een breed bereik die mensen interessant vinden en gecibleerde activaties die ze nuttig vinden.”

Daarna verduidelijkte De Pauw op treffende wijze wat reclame-effectiviteit is aan de hand van zeven metaforen: een ring, een banaan, een zandloper, een ober, een koe, een roos en een waterval. “Corona toonde aan dat merkvoorkeur snel smelt bij afwezigheid van reclame”, aldus De Pauw. “Het komt eropaan evenwicht te vinden, tussen lange en korte trmijn, tussen effectiviteit en efficiëntie.”

Kristel Vanderlinden (head of strategy bij The Future Laboratory) legde vervolgens heel pertinent meaningfulness en effectiveness naast elkaar en wees erop dat goede purpose cases effectiever blijken dan andere, waarbij ze waarschuwde voor de nefaste impact van bullshit als het om purpose gaat. Ze hamerde ook op het belang van een geloofwaardige link tussen brand purpose en productvoordelen en besloot met de opmerking dat sterke brand purpose aansluit bij cultuur en tijdsgeest;

Tot slot wijdde Bas Wouters (erkend trainer bij Influence @ Work) het laatste deel van het webinar aan de zeven principes van overtuiging, zoals ze omschreven werden door beïnvloedingsspecialist professor Robert Cialdini. “Wederzijdsheid en geschenken werken beter dan belondingen. En als je iemand leuk vindt, zeg je makkelijker ja. Daarnaast kijken we naar andere mensen als we onzeker zijn en mensen hebben vertrouwen in de expert. Als je toewijding en consistentie wil stimuleren, is het beter om mensen alvast op weg te helpen. Schaarsheid is een motiverende factor en samenhorigheid een efficiënt argument.” Een serieus programma.

Bekijk het hele webinar hier.

Archief / TRAINING&BOOKS