Fr

TRAINING&BOOKS

SXSW: Verhalen en keuzes, door Danny Devriendt (IPG Dynamics)

Maandag 10 Maart 2025

SXSW: Verhalen en keuzes, door Danny Devriendt (IPG Dynamics)

SXSW 2025  streek dit jaar neer in Austin met zijn gebruikelijke opwinding, maar te midden van de tacotrucks, luidruchtige technobro’s, door de jetlag verdwaasde reizigers en de menigte vol badges gebeurde dit jaar iets bijzonders: er heerst een tastbaar gevoel van urgentie en nieuwigheid. Van overal stroomt onweerlegbaar pertinente informatie toe.

MIT

Wat is een betere manier om de dag te beginnen dan met een ouwe getrouwe MIT-lezing op vrijdagochtend. Niall Firth, executive editor van MIT Technology Review, leidde een belangrijke sessie over de nabije toekomst: ‘Tien revolutionaire technologieën voor 2025’. OK, de titel had best wat sexier gekund, maar zijn keynote bracht effectief de roadmap voor ons leven op de zeer korte termijn in kaart.

De Rubin-telescoop staat bovenaan de lijst. Om de drie dagen de hele hemel observeren lijkt misschien overdreven, maar het is precies wat nodig is om eindelijk de kosmische mysteries te ontrafelen die we nog maar amper kunnen bevatten. Astronomie is meer dan gewoon omhoog kijken, het is veranderd in realtime bingen van het heelal. De Rubin-telescoop is, met dank aan AI en kwantumcomputers, onze beste hoop om diens mysteries te ontsluieren.

Natuurlijk dringt AI ons dagelijks leven binnen. Hypergepersonaliseerd zoeken zal binnenkort de traditionele Google-pagina vervangen met precieze antwoorden op maat van elk individu. AI zal niet alleen weten wat je zoekt, maar ook waarom, en antwoord geven op de manier die jij verkiest. Een zegen voor studenten, onderzoekers en iedereen die een hekel heeft aan nutteloze links? Of een angstaanjagende echokamer op wereldschaal?

Naast deze enorme golf van AI duiken er ook compacte, gespecialiseerde taalmodellen op: Small Language Models (SLM's) zijn lichter, sneller en ideaal voor sectoren als financiën, recht, auditing of gezondheidszorg. Ze verwerken gevoelige gegevens zonder ze te grabbel te gooien op het internet.

Wist je overigens dat zelfs koeien te maken krijgen met AI? Methaanreducerende supplementen en aangepaste diëten maken het nu mogelijk om hun broeikasgasuitstoot te verminderen. Kortom, AI maakt koeien milieuvriendelijker.
Zelfs taxi’s worden autonoom. Geen lastige gesprekken of fooien meer: welkom in de toekomst. In Austin zijn deze taxi’s al beschikbaar; ik heb ze zelf getest en het is vreemd fascinerend om ze door het verkeer te zien laveren.

Het luchtverkeer dat veel vervuiling veroorzaakt, vindt een echt alternatief met hernieuwbare brandstoffen. Vluchten worden eindelijk minder nefast voor het klimaat dankzij duurzame brandstoffen, waardoor hun koolstofvoetafdruk kleiner wordt.

Fabrieken gebruiken veelzijdige robots die in staat zijn om in real time nieuwe taken te leren. Industriële flexibiliteit is niet langer een keuze, maar een noodzaak om te overleven in een constant versnellende economie. Spoiler: deze robots zullen op termijn veel meer kunnen dan repetitieve taken uitvoeren en ze zullen de industriële werkgelegenheid op grote schaal transformeren.

In de gezondheidszorg is de vooruitgang indrukwekkend. Langdurige therapieën vervangen de dagelijkse pillen tegen HIV en celtherapieën beloven beslissende vooruitgang tegen ziekten zoals epilepsie. Experimentele celtherapieën maken de weg vrij voor een langere levensduur, zodat we zo lang mogelijk gezond kunnen blijven.

Tot slot is groen staal dat geproduceerd wordt op basis van hernieuwbare waterstof, stilletjes bezig de vervuilende erfenis van de industrie balk voor balk af te breken. Staal, ooit een grote vervuiler, kan nu een milieuvriendelijk imago krijgen.

Signal

Opgewonden door zoveel veelbelovende innovaties sloot ik me aan bij een andere zaal vol technologiefanaten, in afwachting van nog een revolutionaire aankondiging.
Maar het was Meredith Whittaker, president van Signal, die het podium betrad om het omringende enthousiasme af te koelen.

Ad-rem zoals een Hamilton op speed (pardon, Red Bull) sloopte Whittaker energiek de fantasieën rond AI in een interview met Guy Kawasaki. Ze zat niet om rake waarheden als een koe (!) verlegen: “Agentic AI is alsof je hersenen in een pot stopt en je leven toevertrouwt aan een digitale geest die toevallig ook een spion is.”
Whittaker beschreef hoe deze autonome AI’s zonder verpinken je persoonlijke gegevens verzamelen: je webgeschiedenis, agenda, bankkaarten en privéberichten. “Maak je geen zorgen, al deze persoonlijke gegevens hangen rustig in een onversleutelde cloud.”

Ze had kritiek op de obsessie van de industrie met het “altijd meer gegevens”-model. “AI steeds meer gegevens geven is als het voederen van een onverzadigbare draak, maar die draak verzamelt jouw intieme momenten en dwangmatige nachtelijke aankopen.”

Ze waarschuwde ook dat het inbouwen van AI in versleutelde berichten, zoals Signal, de privacy in gevaar zou kunnen brengen: “Stel je voor dat je privéberichten snacks worden voor AI, opgekauwd en uitgebraakt in de vorm van handige samenvattingen.” Whittaker deed een dringende oproep aan de industrie om te innoveren zonder medeplichtig te worden aan een controlestaat en herinnerde ons eraan dat dit ogenschijnlijke gemak ten koste gaat van autonomie en privacy. “Stop je hersenen dus liever niet in een bokaal”, al helemaal niet als oom Trump en broeder Musk in de buurt ijn.

Disney

Een Disney-talk bijwonen heeft iets vreemd bevredigends – ’t is bijna een guilty pleasure. Ik moet toegeven, ik kan het niet laten om hun presentaties te volgen. Verhalen vertellen is tenslotte ook mijn werk, nietwaar? Informatie overbrengen, enthousiasme opwekken, een gedeelde cultuur creëren... Waar kun je deze vaardigheden beter aanscherpen dan bij de besten?

Aan de ene kant weten we heel goed dat we getuige zijn van een show die perfect georkestreerd wordt door een entertainmentgigant; een bedrijf dat, eerlijk gezegd, al onze favoriete franchises een beetje te stevig in zijn greep houdt. Maar al snel neemt de nostalgie de overhand. Herinneringen aan zoete, mooie, intieme kleine momenten komen terug: van de kwetsbare onschuld van Bambi tot de tijdloze magie van Sneeuwwitje en de rauwe charme van Mandalorian. Disney maakt nu eenmaal deel uit van ons emotionele DNA.
Deze dualiteit was vooral duidelijk tijdens de laatste presentatie van Disney op SXSW. Die kreeg de gedurfde titel ‘The Future of World Building’ mee. Ja, de titel alleen al zou een paar wenkbrauwen kunnen doen fronsen. Maar toen Josh D’Amaro, president van Disney Experiences, en Alan Bergman, co-president van Disney Entertainment, het podium betraden, was het moeilijk om onverschillig te blijven bij hun welgemeende eerbetoon aan het verhalende erfgoed van het bedrijf. Disney, herinnerden ze ons eraan, leeft in de krappe speelruimte tussen de spits van de technologie en authentieke creativiteit, precies zoals Uncle Walt dat voor ogen had.
Toen verscheen, oh heerlijke ironie, Robert Downey Jr - ja, Iron Man zelf - op het podium. Geen bleke kopie van onze lokale tech-magnaat die zelfverklaarde superschurk is geworden (yep, Musk, that’s you), maar de originele acteur die onlosmakelijk verbonden is met Tony Stark. Hij was van de partij om Disney’s nieuwste attractie te presenteren: het ‘Stark Flight Lab’, een immersieve ervaring die gepaard gaat met veel adrenaline en die binnenkort haar deuren opent op de Avengers Campus in Disney California Adventure.
Met zijn gebruikelijke charme legde Downey Jr. uit dat bezoekers hun Iron Man-dromen kunnen verwezenlijken aan boord van ronddraaiende capsules die de iconische bewegingen van de held zullen nabootsen.

Als extraatje zoemden er schattige kleine drones door de zaal. Die legden de spontane reacties van het publiek in realtime vast  en toverden een verrukte glimlach om heel wat lippen. Ze hadden veel weg van een nostalgische knipoog van Disney naar zijn grillige verleden, een geslaagde mix van onschuld en innovatie.

De ironie van de situatie was verre van subtiel: Disney had immers de echte Iron Man naar Austin in Texas gehaald en die regio wordt gewoonlijk geassocieerd met Musk, de Stark van vlees en bloed die zijn grenzen niet wenst te kennen. De humor van het moment was heerlijk complex, waarbij Disney handig speelde met onze percepties en bedrijfsambities mengde met oprecht plezier.

Dit is ongetwijfeld wat Disney zo paradoxaal maakt: hoe gigantisch het ook geworden mag zijn en hoe overheersend zijn dominantie ook kan lijken, het heeft nooit zijn unieke vermogen om ons te doen glimlachen verloren. Noch zijn bijzondere kracht om ons al was het maar een moment te geloven in magie.

Archief / TRAINING&BOOKS