Fr

TRAINING&BOOKS

Cannes Lions Debrief: More Cheers, door Griet Byl (MM)

Maandag 19 Juni 2023

Cannes Lions Debrief: More Cheers, door Griet Byl (MM)

Het heeft iets opwindends, de belofte van de eerste onbeschreven ochtend op een nieuwe editie van de Cannes Lions, die tastbaar over de stad hangt. Je proeft ze vooral ten volle als je tijdig opstaat om vervolgens (geheel onbedoeld) als eerste journalist de nog niet ijskoude Pressroom binnen te stappen, waar je collega’s en vriendjes van de vorige jaren geleidelijk binnendruppelen.
Marcel Marcondes mag als CMO van AB Inbev het festival aftrappen. Twee keer op rij werd de ooit Leuvense brouwersgroep door de Cannes Lions tot Marketeer of the Year uitgeroepen.

Dat heeft hij natuurlijk te danken aan een “3000-koppig elitesquad van partners” zoals Marcondes de medewerkers van de bureaus waarmee ABInbev samenwerkt noemt, maar ook aan een aantal inzichten die even beproefd als nuttig zijn.
 Die kaderen in een vijfjarig creative excellence programma dat in 2018 in het leven werd geroepen en dat de organische groei voor de business (en het biersegment) moet bevorderen.

“Marketeers zouden best bescheiden blijven en doen waar ze het best in zijn: consumenten begrijpen”, begon de CMO zijn talk en geef hem maar eens ongelijk, nu marketeers al te vaak bezig lijken met hun job te rechtvaardigen. Bier, aldus de marketeer, is voor iedereen en bedoeld om te vieren, te delen, mensen samen te brengen. Waarna hij niet te beroerd was om te verwijzen naar de Bud Light-affaire die eerder voor verdeeldheid dan voor samenhorigheid zorgde. Maar “Bud Light is coming back, everywhere”, aldus de CMO, waarna hij een resem bijzonder geslaagde voorbeelden uit zijn mouw schudde om te tonen hoe je omgaat met zulke onverwachte crisissituaties.

Want, “creativiteit dient om business- en consumerporblemen op te lossen”, aldus Marcondes. Dat illustreerde hij treffend met #BringHomeTheBud, de actie van W+K die volgde op de totaal onverwachte bierban op het WK van Qatar en die er op wonderlijke wijze in slaagde een potentiële ramp te transformeren tot een merkgroei van 19%. Om maar te zeggen: creativiteit kan veel doen voor de business en niet alleen op het podium van een reclamefestival.
Dat kan ook impactvolle reclame. Voorwaarde nummer één voor de zo gegeerde impact: aandacht, een woord op ieders lippen tegenwoordig. De bioscoop is, als we research die Lumen presenteerde tijdens de eerste SAWA-sessie mogen geloven, de onbetwiste kampioen wat aandacht betreft. Voeg je daar storytelling en positieve emotie aan toe, krijg je engagement van je publiek en daar kan je merk alleen maar beter van worden. Onze landgenoot Jelle Demanet (Apollo8) kwam ter illustratie met zijn researchproject voor Brightfish dat een en ander passief kan meten. De resultaten voor het witte doek blijken overtuigend. Want je gaat niet naar de film om op je gsm te kijken, maar vanwege de immersieve ervaring en om meegesleept te worden door het verhaal, toch?

En meegesleept werden we: niet in de cinema, maar zomaar op het terras van Palais II, toen Run-DMC na een openhartige speech over het belang van cultureel verankerd werk (zoals dat van Hip Hop Public Health) om gedragsverandering te bewerkstelligen ‘Rock this Way’ inzette en we het shaken niet konden laten. Afsluiten deed de MC met een heuse geloofsbelijdenis. “I’m determined to work to the best of my ability to create to be part of the solution », liet hij het publiek welwillend in koor herhalen. With an M for Motivation and a C for Concentration and Commitment to make sure my dreams come trough.” Cheers to that, bro!

Archief / TRAINING&BOOKS