Fr

TRAINING&BOOKS

SXSW 2025: opnieuw tijd voor rebellie?, door Danny Devriendt (IPG Dynamics)

Zaterdag 1 Maart 2025

SXSW 2025: opnieuw tijd voor rebellie?, door Danny Devriendt (IPG Dynamics)

Ongelooflijk dat het al 2025 is en ik stilaan mijn koffers ga pakken voor South by Southwest. De afgelopen jaren zijn voorbijgevlogen en tegelijkertijd voelt het alsof de wereld radicaal veranderd is sinds ik de laatste keer door de gangen van het Austin Convention Center liep. Politieke spanningen, technologische crashes, verbluffende vorderingen in AI ... je zou voor minder het noorden verliezen. Het belet niet dat ik nog steeds dezelfde opwinding voel bij het vooruitzicht om te ontdekken wat SXSW in petto heeft. Dat geldt des te meer in de wetenschap dat er meer dan 220.000 mensen klaarstaan om naar de stad af te zakken.

Iedere keer ik van de partij was, kreeg ik de kans om te praten met Bruce Sterling, de sciencefictionschrijver uit Austin die beroemd is om zijn scherpe observaties over de illusies van de technopolitieke wereld. En dit jaar wil ik dat weer doen. Niemand is beter dan hij in het formuleren van scherpe kritiek op het al te gladde discours van de ‘tech bro’s’. Ik ben benieuwd wat hij nu van hun vermeende nieuwe ‘non-humility’ vindt. Hebben ze dan echt niets geleerd uit de lessen van de afgelopen jaren? Ik zie Bruce al met een wrange glimlach op zijn gezicht klaarstaan om in detail uit te leggen waarom we niet te veel vertrouwen in hen moeten stellen. Als je weet dat hij de herverkiezing van Trump al voorspelde in 2023, snap je meteen waarom dit het moment is waarnaar ik het meest uitkijk tijdens de hele festivalweek.

En dan is er natuurlijk nog het grote mysterie dat de pre-SXSW geruchtenmolen volop doet draaien: wie zal het post-Trump tijdperk in 2028 tegengaan? Zal festivallieveling Alexandria Ocasio-Cortez een verrassingsoptreden doen? Toen ze een paar jaar geleden opdaagde, zorgde ze voor algehele opschudding. Haar naam ging over de tong met betrekking tot toekomstige presidentsverkiezingen en zelfs vandaag wordt ze vernoemd in debatten over “progressieve technologie” en sociale rechtvaardigheid. Ze heeft nog steeds niets bevestigd, maar haar aanwezigheid hangt in de lucht: zelfs als ze niet fysiek verschijnt, durf ik erom wedden dat haar naam op ieders lippen zal liggen tijdens politieke panels en bij de sprekers die de impact van grote platforms op de democratie zullen aankaarten.

Trump herkozen: het politieke klimaat hangt boven het festival

En als we het dan toch over politiek hebben. De stemming is niet meer zo euforisch als in de hoogdagen van de duizelingwekkende fundraisings: de herverkiezing van Donald Trump en zijn bullebakkerige houding spelen iedereen parten. SXSW is altijd een plek geweest waar alternatieve ideeën, diversiteit, vrouwenrechten en burgerinitiatieven samenkomen. Je kunt dus gerust stellen dat veel van de sprekers en bezoekers niet bepaald de grootste fans zijn van Agent Orange.

Ik verwacht workshops over de kunst van het versleutelen, panels gewijd aan digitaal verzet en informele ontmoetingen om strategieën uit te wisselen om vrijheidsbeperkende overheidspraktijken tegen te gaan. Het festival heeft zijn dwarsliggende positie als tegenbeweging nooit onder stoelen of banken gestoken en dit jaar belooft wat dat betreft bijzonder intens te worden.

De revanche van de ‘low-key’ brillen (Ray-Ban, etc.)

Het is ook interessant om te zien hoe mixed reality (XR) vandaag de dag wordt bekeken. Ik herinner me de buzz van twee jaar geleden rond de Apple Vision Pro. Het werd het’'iPhone-moment’ in spatial computing genoemd, maar, laten we eerlijk zijn, de verkoop kwam niet echt van de grond. Door een veel te dure headset aan te bieden, stuitte Apple op de realiteit dat niet iedereen zoveel kan (of wil) betalen voor virtuele vensters voor zijn ogen. De Metaverse van Zuckerberg worstelt met hetzelfde probleem.

Aan de andere kant lijkt on-face computing (in de vorm van ‘hearables’) geleidelijk aan terrein te winnen. De Ray-Ban-bril van Meta, met een paar basisfuncties (foto’s maken, meldingen ontvangen, toegang tot AI-assistenten, enzovoort), heeft zijn publiek gevonden. Niets opvallends, geen oogverblindend virtueel universum, maar discretere stap in de richting van AR. Het doet me denken aan de les van 2013 met Google Glass: mensen waren bang om eruit te zien als cyborgs. Vandaag lijkt de ‘zachte’ en bijna onzichtbare aanpak - gewoon een beetje digitale hulp in het dagelijks leven – beter in de smaak te vallen. Fascinerend om te zien dat soms de eenvoudigste technologie het meest aanslaat in het dagelijks leven.

Autonome AI-agents veroveren SXSW

De grote ster van de komende editie is en blijft echter AI en vooral de opkomst van de ‘autonome agents’. Sinds de komst van ChatGPT is een chatbot geen curiosum meer, maar een onmisbare assistent. We hebben nu te maken met systemen die verbinding kunnen maken met een hele reeks tools, complexe taken tot een goed einde kunnen brengen, code kunnen schrijven, marketingcampagnes kunnen plannen en voortdurend kunnen bijleren dankzij “links” (LangChain, Auto-GPT, enz.). Ik geef toe dat ik zowel opgewonden als een beetje bang ben voor al deze beloften. Het zal bulken van de start-ups die beweren dat hun AI bijna alles in je privé- of professionele leven kan beheren in de gangpaden op de beurs. Dat biedt aan de ene kant uitzicht op tien keer zoveel productiviteit, aan de andere kant het risico dat je iets te veel controle aan algoritmes toevertrouwt.

Je kunt je nu al de verrukte blik van Bruce Sterling voorstellen terwijl hij geen spaander heel zal laten van de illusies die deze almachtige software inspireren.

Ook Elon Musk zal ongetwijfeld ter sprake komen. Hij blijft een bijna mythisch figuur in deze stad, gezien zijn investeringen en zijn aura van genie dat ervoor gaat. Maar de onvoorwaardelijke bewondering die hij wekte, krijgt steeds meer een zweem van controverse. Sommigen zien hem als de superheld in de elektrische en ruimtetransitie - een Iron Man - anderen als een oncontroleerbare megalomaan. Vroeger werd hij discreet omschreven als een verlichte visionair, vandaag wordt hij veeleer beschouwd als een superschurk die de concurrentie verplettert en waanzinnige projecten bedenkt, terwijl hij ethische of maatschappelijke beschouwingen aan zijn laars lapt. Zijn controversiële DOGE-fratsen worden al druk besproken onder de hashtag #SXSW.

Natuurlijk kijk ik te midden van deze verhitte debatten uit naar een smakelijke barbecue bij Iron Works. Er gaat niets boven een bord gerookte brisket en een levendig gesprek over data regulering om me eraan te herinneren waarom ik zo van deze stad houd. Maar het andere iconische symbool van Austin is Lake Travis - en je kunt er niet omheen dat het peil alweer gezakt is. Hoe meer het waterpeil daalt, hoe harder we eraan herinnerd worden aan het feit dat het geleidelijk maar onherroepelijk opdroogt ... terwijl we hightech vieren als de oplossing voor “al onze problemen”. Het gerucht gaat dat verschillende panels zullen kijken naar concrete oplossingen voor de watercrisis, van AI-klimaatmodellering tot de volgende generatie zonne-energie. Het valt nog te bezien of dit tot echte vooruitgang zal leiden of gewoon weer een show van conceptuele innovaties wordt zonder concreet vervolg.

Al met al blijft SXSW een gigantische ketel waar geavanceerde technologie, maatschappelijke bekommernissen en Texaanse festiviteiten samen pruttelen. De politieke spanningen na de herverkiezing van Trump zullen waarschijnlijk de rebelse geesten aanwakkeren; de ambitieuze digitals zullen het zien als een kans om hun nieuwe producten te lanceren of hun imago op te poetsen. En te midden van al die beweging heb je ons allemaal: de bezoekers, sprekers, kunstenaars, ontwikkelaars, activisten ... We komen met onze hoop, onze twijfels, onze fascinatie voor futuristische gadgets en ons verlangen om onze waarden te verdedigen.

Ik weet nu al dat ik mijn avonden zal afsluiten met debatteren over crypto, AI, burgerrechten en natuurlijk alles wat Bruce Sterling tijdens zijn speeches zal aankaarten. Misschien neem ik de tijd om door Rainey Street te wandelen en van een geïmproviseerd concert te genieten. Ik houd mijn oren open voor geruchten over AOC: wat er ook gebeurt haar naam zal in de lucht hangen als een symbool van progressief links en een alternatieve politieke toekomst.

En dat is de magie van SXSW: je krijgt evenveel gedreven discussies als pittige taco’s. Je wordt ondergedompeld in een unieke omgeving, in een unieke mix van scepsis en enthousiasme, van soms naïeve utopieën en zeer reële uitdagingen. Aan het eind van de dag vertrekt iedereen met een nieuwe reeks ontmoetingen, nieuwe inzichten, nieuwe projecten en, wie weet, nieuwe energie om de uitdagingen van de komende maanden en zelfs jaren aan te gaan.

Dus daar ben ik binnenkort weer, Austin 2025. Eén ding is nu al zeker: SXSW ontgoochelt nooit als het erop aankomt de waanzin van de toekomst en de rijkdom van het heden af te toetsen en te confronteren. Afspraak ter plaatse.

Archief / TRAINING&BOOKS