Fr

TRAINING&BOOKS

SXSW 24: het ultieme concert, door Danny Devriendt (IPG Dynamics)

Woensdag 13 Maart 2024

SXSW 24: het ultieme concert, door Danny Devriendt (IPG Dynamics)

Er hangt een intens gevoel van anticipatie op SXSW 2024, alsof iedereen tegelijk zijn adem inhoudt voor de duik in het onbekende. Hier, in het hart van innovatie en creativiteit, tekent zich stilaan een consensus af: dat we aan het begin staan van een nieuw tijdperk dat gevormd wordt door de meanders van generatieve AI. De gesprekken wikken en wegen het labyrint van mogelijkheden – ergens tussen transformatie, dis- en utopie - en elk gesprek getuigt van de gigantische impact die AI heeft.
 
In deze maalstroom van gedachten en speculaties spreekt één evenement me in het bijzonder aan: een sessie met Ray Kurzweil, een van mijn persoonlijke helden en een echte AI-expert avant-la-lettre. Mijn fascinatie voor het toekomstige traject van de technologie heeft veel te danken aan Kurzweil, een man die als jonge visionair in 1965 in staat was om voorbij de horizon van wat toen mogelijk was te kijken.
 
Meester-uitvinder
 
Ray Kurzweil, een virtuoos op het gebied van innovatie, heeft een symfonie van revolutionaire creaties geleid waarvan elke noot weerklinkt in de structuur van onze werkelijkheid. Zijn meesterwerken gaan van de eerste CCD-scanner (charge-coupled device), een uitvinding die de fysieke wereld met ongekende helderheid digitaliseerde, tot de baanbrekende optische tekenherkenningstechnologie die machines helpt te zien, zodat ze geschreven tekst kunnen lezen en interpreteren. Zo ontwikkelde hij de eerste machine die gedrukte tekst kan lezen voor blinden: die transformeert gedrukte tekst in gesproken woorden en opent nieuwe perspectieven op autonomie voor mensen in het duister.
 
Kurzweil's ode aan innovatie omvat ook een meesterwerk op het gebied van muziek: de Kurzweil K250 synthesizer. Dit instrument waarin kunst en technologie vervloeien, was het eerste in zijn soort dat de volledige pracht van een heel orkest kon weergeven met behulp van een enkel toetsenbord. Deze uitvinding luidde een nieuw tijdperk in voor de muziekproductie, waarbij artiesten complexe composities konden opnemen, zonder dat er een volledig ensemble nodig was, waardoor muzikale creatie en uitvoering gedemocratiseerd werden.
 
In deze context was de samenwerking van de maestro met Stevie Wonder een ontmoeting van verwante geesten en zielen. Kurzweils machine om gedrukte teksten om te zetten in gesproken vorm, was de katalysator voor hun samenwerking, maar het was de Kurzweil K250 synthesizer die hun band verdiepte. Stevie Wonder was helemaal weg van de synthesizer die de geluiden van echte instrumenten kon reproduceren: hij beschouwde het wonder als een instrument dat de grenzen van traditionele synthese kon overstijgen en muzikanten ongeëvenaarde expressieve mogelijkheden bood. Met deze technologie kon hij nieuwe muzikale landschappen verkennen, maar ook geluiden en composities creëren die voorheen ondenkbaar waren.
 
Onvermoeibare inspirator
 
Doorheen zijn uitvindingen en samenwerkingen heeft Ray Kurzweil niet alleen nieuwigheden uitgevonden: hij heeft ook anderen geïnspireerd. Hij heeft bewezen dat technologie als brug kan dienen tussen het tastbare en het ontastbare, tussen menselijke beperkingen en oneindige creativiteit. Zijn werk met Stevie Wonder illustreert zijn overtuiging dat technologie, mits gebruikt met visie en empathie, het menselijk potentieel kan versterken en verbindingen kan bevorderen die de beperkingen van de fysieke wereld overstijgen. In de wereld van Kurzweil spelen technologie en mensheid een duet en vormen ze een harmonieuze mix van innovatie en verbeelding die weerklank vindt in de toekomst en ons uitnodigt om groter te dromen, verder te reiken en de grenzen van het mogelijke opnieuw uit te vinden.
 
Ziener met lef
 
Maar het waren de voorspellingen van Kurzweil, zoals verwoord in 'The Age of Spiritual Machines' en 'The Singularity is Near', die een toekomst afschilderden waarin AI en menselijke intelligentie met elkaar verweven zouden zijn, met de belofte dat ziekte niet meer zou bestaan en we allemaal eindeloos lang zouden leven. Zijn visie op de Technologische Singulariteit (ooit beschouwd als pure fictie) spoort de mensheid aan om zich voor te bereiden op een wereld die fundamenteel anders is door technologie.

Dit concept belichaamt een toekomstig tijdperk waarin kunstmatige intelligentie het menselijk intellect overstijgt en een wereld creëert waarin machines niet alleen imiteren, maar ook versterken, innoveren en werken met een autonomie die niemand – zelfs de knapste koppen niet - zich vandaag kan voorstellen.
 
Concrete conversaties bij Google
 
Bij Google illustreert het werk van Ray Kurzweil op het gebied van machine learning en natuurlijke taalverwerking zijn toewijding aan het verleggen van de grenzen van AI. Met ‘The Singularity is Nearer’ bekijkt hij zijn gedurfde voorspellingen opnieuw en werkt hij ze verder uit. Hij blikt vooruit op een toekomst die wordt gevormd door nanobots, met de cloud verbonden geesten en een revolutie in energie en productie.
 
Met de elegantie van een maestro die het ritme van de toekomst al in de vingers heeft, moedigt Kurzweil ons (net als Amy Webb) aan om onze perceptie van deze entiteiten als Large Language Models (LLM's) te overstijgen. In zijn visie zijn deze machines getransformeerd in immens krachtige entiteiten, met capaciteiten die worden versterkt door exponentieel toenemende rekenkracht.
 
Event- en actiemodellen
 
Deze modellen beperken zich niet langer tot het voorspellen van woorden, maar zijn nu in staat om acties en gebeurtenissen met verrassende scherpte te voorspellen. Volgens Ray Kurzweil is deze ontwikkeling niet zomaar een technologische stap, maar een aardverschuiving in het landschap van menselijke activiteit. De enorme en nog onaangeboorde implicaties beloven bedrijfsstrategieën, sociale interacties en de structuur van toekomstige samenlevingen te veranderen.
 
Ray Kurzweil ziet de snelle vooruitgang van generatieve AI als een dringende oproep tot actie: een signaal voor ons om onze relatie met technologie te herdefiniëren en het potentieel ervan niet alleen te benutten voor voorspellingen, maar ook voor diepgaande transformaties. In dit nieuwe tijdperk, waarin machines met het gemak van orakels anticiperen op de loop van menselijke aangelegenheden, lijkt de impact op de sociale en zakelijke wereld van vandaag en morgen aanzienlijk, een bewijs van Kurzweils vasthoudende visie dat de toekomst er niet alleen aankomt, maar al is en onze werkelijkheid verandert op manieren die we nu pas beginnen te begrijpen.
 
In dit nieuwe tijdperk waarin generatieve AI de contouren van wat mogelijk is hertekent, benadrukt Ray Kurzweil de essentiële rol van regelgevers, beleidsmakers en CTO's. Hij benadrukt dat deze hoeders van de vooruitgang niet alleen door het doolhof van regelgeving moeten navigeren, maar ook de zaak van ethische AI moeten verdedigen door ervoor te zorgen dat technologische vooruitgang de belangen van de mensheid in de breedste zin van het woord dient.
 
En de tijd die verglijdt
 
Op het podium van SXSW 2024 belichaamt de nu 76-jarige Ray Kurzweil een briljante geest die geconfronteerd wordt met de grenzen van de biologie. In zijn overpeinzingen horen we ook een aangrijpende erkenning van het onverbiddelijke verstrijken van de tijd.
 
‘The Singularity is Nearer’ is niet alleen Kurzweils laatste werk: het is zijn magnum opus, een verhaal over hoop en grenzeloos potentieel. Kurzweil’s reis van wonderkind naar profeet voorspelde niet alleen de toekomst, maar gaf er ook vorm aan. Nu we dichter bij de verwezenlijking van zijn visie komen, zetten we de nalatenschap voort van een man die durfde te dromen van een wereld die getransformeerd werd door de harmonieuze symfonie van menselijk vernuft en technologische bekwaamheid. Ray Kurzweil mag dan de schemering van zijn tijd ingaan, zijn visie op onze toekomst blijft stralen en leidt ons naar de dageraad van de Singulariteit.

Archief / TRAINING&BOOKS