Fr

TECH

Women in Tech: Karen De Sousa Pesse

Dinsdag 27 Februari 2024

Women in Tech: Karen De Sousa Pesse

Doe het haar maar na. Op haar 22ste verliet ze haar familie en geboortestad Rio de Janeiro om in Gent af te studeren als burgerlijk ingenieur. Vandaag is de ondertussen 31-jarige Karen De Sousa Pesse als strategic account executive bij SalesForce verantwoordelijk voor innovatie en technologie in de openbare sector. Daarnaast zet ze zich in voor meer gelijkheid én diversiteit op de werkvloer. Haar parcours leverde haar, ondanks haar jonge leeftijd, internationale erkenning en meerdere awards op, waaronder een nominatie voor She Goes ICT van Datanews. MM zocht haar op voor een gesprek.

We kennen elkaar niet, Karen, en het bedrijf waar je werkt is voor velen een mysterieuze doos met vele compartimenten. Wat doet een burgerlijk ingenieur bij Salesforce?

Ik heb een technologische background, dus ik werk er op digitale strategie en opkomende disruptieve technologieën. Voor Salesforce zit ik in het openbare sectorteam, dus ik werk voor de regering en overheidsdiensten. Samen met m’n team analyseer ik hun uitdagingen inzake digitalisering en we zoeken naar de juiste oplossingen om technologische innovatie binnen de overheid optimaal te benutten.

En wat is de grootste uitdaging voor de overheid als het gaat om technologie?

De hele wereld wordt almaar digitaler en dat heeft een impact op sectoren en bedrijven, maar ook op mensen. We moeten dus volop inzetten op digitale wijsheid. Daarmee bedoel ik dat we mensen moeten leren hoe ze AI en technologie kunnen gebruiken in hun dagelijks leven, over de digitale kloof heen. We moeten ervoor zorgen dat iedereen mee is, zonder onderscheid naargelang sociale of geografische afkomst, leeftijd of gender.

Die aandacht voor gelijkheid is een van je stokpaardjes.

Als je geboren bent in een ontwikkelend land, heb je meestal minder kansen, al naargelang de familie waaruit je komt. Een goede opleiding helpt je al een heel eind op weg: mijn ouders snapten dat volkomen en hoewel ze het financieel niet al te breed hadden, legden ze toch de nadruk op goede scholen. Ik was bijgevolg niet vaak omringd door mensen uit m’n omgeving en ik heb me altijd toegelegd op het vinden van de beste kansen. Dat heeft mijn ambitie en mijn geloof in de kracht die je in jezelf kunt vinden aangescherpt.

Mijn parcours toont trouwens ook hoe belangrijk rolmodellen zijn. Ik had een vriend die voor ingenieur studeerde en zijn boeken interesseerden me enorm. Maar voor mijn vijftiende wist ik niet dat vrouwen ook ingenieur konden worden, tot een vriendin me dat vertelde. Daarom zijn campagnes op school zo belangrijk, zodat er meer vrouwen kiezen voor STEM-opleidingen en -jobs. Dat geldt trouwens niet enkel met betrekking tot vrouwen, maar ook voor etnische groepen: rolmodellen kunnen aanzienlijk bijdragen tot emancipatie.

Een niet-diverse samenleving is niet alleen unfair, ze is ook ronduit gevaarlijk, al helemaal nu technologie en AI zo’n grote rol spelen in ons dagelijks leven, zoals je uitlegde in je TedX Talk van juni 2023. Om welke gevaren gaat dat dan?

Ze zijn van tweeërlei aard. Om te beginnen gaat het om concrete en tastbare risico’s. Mensen realiseerden zich tot voor kort zelfs niet eens dat technologie een andere impact kan hebben op mannen en vrouwen. Een bekend voorbeeld is dat van de crash test dummies: pas in 2023 werd de auto-industrie zich ervan bewust dat de impact van een ongeval anders is op een mannen- dan op een vrouwenlichaam en werd bijgevolg voor het eerst een dummy in vrouwelijke vorm gemaakt.

Daarnaast beïnvloedt een gebrek aan diversiteit ons wereldbeeld en onze perceptie. Ik heb veel gelezen over onbewuste vooroordelen en hoe die van invloed zijn op hoe we werken en hoe we mensen zien. Het is bijzonder belangrijk dat we deze vooroordelen niet invoeren in AI-modellen die cruciaal zijn in het wereldbeeld van morgen.

En wat moeten we daaraan doen dan?

Zodra het bewustzijn er is, moet iemand ervoor willen opstaan en zijn schouders onder de problematiek zetten. Dat is wat ik doe. Uit dezelfde motivatie ontstond DiversiBe, een groep die ‘best practices’ deelde met Braziliaanse studenten op zoek naar een job in het buitenland. Het motiveerde ook mijn inzet voor initiatieven die bedrijven helpen om te werken aan een gendergelijke, rechtvaardige, diverse en inclusieve cultuur.

Ik benader deze noodzakelijke evolutie als een change management project. Alle verandering begint met bewustwording, waarna het erop aankomt te bepalen welke acties ondernomen moeten worden, welke ondersteuning noodzakelijk is en wat er gemeten moet worden, om de situatie te veranderen.

Salesforce is vandaag voor heel wat jongeren een aantrekkelijke werkgever. Waarom wilde jij bij Salesforce werken?

Het heeft onder andere te maken met de bedrijfscultuur en bedrijfswaarden als vertrouwen, innovatie, gelijkheid en duurzaamheid, denk ik. Die zitten ingebakken in het bedrijfsmodel. Natuurlijk moeten er groei en winst gegenereerd worden, maar Salesforce hanteert een ‘one one one’ model: je reserveert 1% van je tijd, 1% van je product en 1% van je kapitaal aan het verbeteren van de gemeenschap wereldwijd. Jongere generaties – en ik dus ook - zijn sterk gefocust op betekenisvolle ervaringen en jobs. Die vind je bij Salesforce, built by design. Dat was wat mij aantrok.

Hoe kijk je naar 2024?

Iedereen is opgewonden over AI en ik ook. In mijn job hecht ik veel belang aan wat door Salesforce de ‘Einstein Trust Layer’ genoemd wordt, waardoor klanten en gebruikers gebruik kunnen maken van alle voordelen van AI in klantcontact maar zonder hun data security en privacy in het gedrang te brengen. Deze laag beschermt tegen schadelijke outcomes en toxicity. Ze moet vermijden dat technologie iets ongeschikts of schadelijks zou delen. Het is een absolute prioriteit vandaag.

Ik wil mensen skills geven om AI te gebruiken in hun dagelijks leven, want het wordt een heel belangrijke skill voor iedereen in de toekomst. Technologie raakt aan alle domeinen in onze samenleving en in alle beroepsdomeinen, los van je sector.

Je hebt er een ongelooflijk parcours opzitten. Wat is vandaag je grootste bron van trots?

Ik ben altijd superambitieus geweest. Ik wilde de lat altijd hoger leggen en het was nooit genoeg. Sinds kort voel ik me zo vervuld dat ik probeer te focussen om in het moment te leven. Het is een gelukkige periode, na wat in feite geen makkelijk parcours was. Ik ben vaak verhuisd en nu heb ik eindelijk een land gevonden waar ik graag ben en dat ik als m’n thuis beschouw. Een land dat vooruitloopt als het om technologie en AI gaat ook. Ik ben dus blij met de bestemming waarnaar m’n pad me gevoerd heeft. Ik ben er trots op dat ik m’n eigen weg heb kunnen gaan en niet datgene hoefde te volgen dat anderen voor me uitkozen.

Advies? Want je zal vast een rolmodel zijn voor jongeren?

Niet opgeven, want dan is het gedaan. Succes hangt af van je vermogen om jezelf op te rapen: veerkracht is belangrijk. Er zijn oneindig veel deuren, zolang je blijft aankloppen en niet stopt na één afwijzing, zal er wel eentje voor je opengaan. Wees creatief. En werk aan je skills. Je netwerk is belangrijk, je talen, zorg ervoor dat je de beste bent in wat je doet.

Archief / TECH