Fr

TECH

Waarom Google Discover de toekomst van media zou kunnen voorspellen, door Olivier De Doncker (Mediafin)

Donderdag 17 April 2025

Waarom Google Discover de toekomst van media zou kunnen voorspellen, door Olivier De Doncker (Mediafin)

Tussen Google en de media bestaat een haat-liefdeverhouding sinds dag 1. En dat is vandaag de dag nog steeds zo. Enerzijds is er het Google dat beweert dat de waarde van nieuwscontent voor zijn advertentieactiviteiten sterk wordt overschat. Aan de andere kant is er het Google dat de nieuwssites te hulp schiet via Discover. Terwijl de traffic gegenereerd door sociale media als sneeuw smelt voor de zon en het openingspercentage van nieuwsbrieven elk jaar daalt (om nog maar te zwijgen van de GDPR, die de conversion rates afremt), hebben de media in Discover een onverwachte bron van bezoekers gevonden die vaak maand na maand groeicijfers laat optekenen op de dashboards van de marketingteams.

Voor diegenen die het in Keulen horen donderen bij het horen van de naam Discover, het is een contentfeed die voornamelijk te vinden is in de Google app op je smartphone. Deze opmerkelijke creatie is bijzonder omdat het zowel een massamedium is (standaard geïnstalleerd op alle Android-telefoons) als een filter gebaseerd op hypergepersonaliseerde voorkeuren. De algoritmes van Mountain View volgen je volledige online activiteit (interesses, bezochte websites, locatie en zelfs de events in je Google-agenda) om je vervolgens links voor te stellen die volledig zijn afgestemd op je smaak en voorkeuren. Opgepast, het is zeer verslavend.
 
Nieuwssites hebben Discover vrij vlug omarmd, maar commerciële merken kunnen er ook baat bij hebben om trafiek te genereren, en dit op voorwaarde dat ze een goed uitgewerkte contentstrategie hebben die zorgvuldig afgestemd is op wat consumenten belangrijk vinden en nodig hebben. Discover is namelijk meer dan een simpele nieuwsfeed; het beperkt zich niet tot de dagelijkse actualiteit en omvat diverse soorten content, zoals YouTube-video’s, sportresultaten en websites van merken.

Tegenwoordig heeft Discover het experimentele stadium bij Google achter zich gelaten met de aankondiging vorige week van zijn officiële lancering in ‘desktop’ browsers. Deze extensie zal gewaardeerd worden door adverteerders die grotere hoeveelheden advertentie-impressies binnen het Google-ecosysteem voor ogen hebben, evenals door uitgevers die hiermee een nieuwe kans krijgen om nieuwe bezoekers aan te trekken. En dit is waarschijnlijk slechts een tussenstap. In de wandelgangen doen geruchten de ronde die wijzen op volledig gepersonaliseerde podcasts (dankzij AI) gebaseerd op de Discover-feed die uniek is voor elke gebruiker.

Als je medium Discover nog niet heeft geïntegreerd in zijn strategie, het is nog niet te laat! Maar het is wel hoog tijd om dit nieuwe acquisitiekanaal te verkennen. De optimalisatie voor Discover volgt namelijk andere spelregels dan traditionele SEO.

Hier draait het niet om het bieden van het beste antwoord op een zoekwoord en de bijbehorende intentie, maar om het vergroten van de zichtbaarheid van je artikels binnen een eindeloze stroom van gepersonaliseerde links. Hier zijn enkele vragen die je je kan stellen:

- welke onderwerpen werken het beste voor jou in Discover?
- op welke tijdstippen zie je pieken in het verkeer afkomstig uit Discover?
- welke soorten titels en afbeeldingen behalen de hoogste CTR?
- kan de redactie specifiek voor dit kanaal titels creëren en afbeeldingen leveren?

Last but not least, wat is je strategie voor het converteren en behouden van bezoekers die van Discover komen? In Frankrijk en Groot-Brittannië zijn veel nieuwssites sterk afhankelijk geworden van de traffic die Discover genereert (wat soms wel 70% van hun totale SEO-verkeer kan uitmaken). Deze groeiende afhankelijkheid brengt echter aanzienlijke risico’s met zich mee, zowel op het vlak van databeheer als voor hun economische modellen.

Soms ontdekt een bezoeker via Discover je medium voor het eerst en komt hij op je site terwijl hij waarschijnlijk met een heel ander doel zijn Google-app had geopend. Hoe kun je die bezoeker dan overtuigen - als het niet zou lukken om hem meteen tot een abonnement te verleiden - om toch ten minste langer op je site te blijven zodat je eventueel zijn gegevens via andere wegen kunt verzamelen?
 
Vanuit een breder perspectief gezien is Discover met zijn ultrapersoonlijke aanpak waarschijnlijk slechts de eerste voorbode van een veel diepgaandere revolutie die de media (en adverteerders) de komende jaren zal overspoelen en gepaard zal gaan met nieuwe uitdagingen. Terwijl Discover op een fijngevoelige manier verkeer naar websites stuurt, geldt dat niet noodzakelijk voor de opkomende AI-spelers, die content kunnen extraheren en herstructureren op één enkel scherm. In een wereld waarin AI-agents informatie verzamelen, remixen en presenteren naargelang onze wensen en voorkeuren, rijst de vraag: hoe kun je nog steeds een publiek verenigen rond een merk? Hoe blijf je een relevant tussenstation in het leven van gebruikers als AI-agents het begin en einde worden van elke customer journey? Om het scherp te stellen, wat is dan nog het nut van websites?
 
Misschien denk je nu wel dat dit wat te veel als sciencefiction klinkt? Dat is begrijpelijk, maar toch kan ik, wanneer ik de tieners in mijn omgeving observeer, niet anders dan de subtiele signalen opvangen die in deze richting wijzen en een voorbode lijken te zijn van de veranderingen die ons te wachten staan. ChatGPT is inmiddels een vast onderdeel geworden van het dagelijkse digitale leven van jongeren. Voor hen voelt interactie met dit nieuwe orakel net zo normaal aan als het posten van foto’s op hun Instagram-account. Google.be wordt door hen beschouwd als “iets voor ouderen”, een service van een bedrijf dat al lang bestaat, terwijl OpenAI, Perplexity, Mistral en soortgelijke platformen voor hen juist het toonbeeld zijn van technologisch leiderschap.
 
Zoals zo vaak in de geschiedenis van digitale technologieën, zal deze transformatie waarschijnlijk langer duren dan men aanvankelijk zou verwachten. De adoptiecurve van een nieuwe technologische toepassing kan onderweg immers enkele onverwachte wendingen nemen. Maar laten we de bekende quote van Bill Gates niet vergeten: "Overschat niet de veranderingen die zich binnen twee jaar zullen ontvouwen, maar onderschat zeker niet diegene die binnen vijf jaar zullen plaatsvinden." Een inzicht dat juist nu bijzonder relevant is om bij stil te staan...

Archief / TECH