Fr

BRANDS

Moeilijke tijden voor de Creative Marketer of the Year, door Fred Bouchar (MM)

Zondag 4 Juni 2023

Moeilijke tijden voor de Creative Marketer of the Year, door Fred Bouchar (MM)

“Adverteerders moeten lef en durf tonen om in te zetten op creativiteit. Maar ze worden beloond omdat creativiteit merken competitief houdt. Onderzoekers zoals Peter Field hebben aangetoond dat creatieve reclame 11 keer meer impact heeft dan een middelmatige creatie”, zei Isabel Van den Broeck, general manger van Creative Belgium, vrijdag na het CBA-gala in Knokke.
 
Een waarheid als een koe waarmee iedereen op Wall Street het helaas niet eens is. De evolutie van de beurskoers van AB InBev de afgelopen maand is daar een goed voorbeeld van.
 
Binnen twee weken wordt de brouwerijgroep voor het tweede jaar op rij tot Creative Marketeer of the Year gekroond op de Cannes Lions. En dat kunnen we alleen maar toejuichen, gezien de reeks driesterrencampagnes die de merken van AB InBev de laatste tijd maakten: van Budweiser tot Stella en Jupiler om er maar drie te noemen
 
“De prijs toont een voortdurende inzet voor creativiteit als motor voor groei. De commerciële resultaten illustreren dat AB InBev een recordniveau heeft bereikt in termen van verkoopvolume en merkkracht in 2022”, verklaarde Simon Cook, CEO van Lions, in maart.
 
De uitspraak werd twee maanden later bevestigd door de kwartaalresultaten van de Groep: omzet en ebitda stegen beide met 13% en de aan aandeelhouders toekenbare winst steeg naar $ 1,64 miljard, vergeleken met slechts $ 95 miljoen in het eerste kwartaal van 2022.
 
Volstond dat om de aandelenkoers van AB InBev een boost te geven? Niet echt. Op vrijdag meldde La Libre dat de aandelenkoers van de groep de afgelopen maand met 15% was gedaald als gevolg van een oproep tot een boycot van het bedrijf in de Verenigde Staten. We schreven hier al over.
 
De aanleiding was een campagne voor Bud Light, aangevoerd door transgender influencer Dylan Mulvaney, die de publieke opinie blijft mobiliseren.
 
Wat eerst een storm in een glas water leek, veranderde in een heuse tsunami aangemoedigd door de sociale netwerken. Na de anti-wokies en conservatieven zijn het nu de progressieven die zich bezondigen aan Bud Light bashing, door het merk ervan te beschuldigen dat het de LGBTQ+ rechten niet voldoende heeft gesteund in zijn aanpak van de crisis!
 
Sindsdien is de verkoop van dit bij uitstek populaire bier in de Verenigde Staten gekelderd (een daling van 26% tussen 15 en 20 mei, volgens NielsenIQ), en heeft heel ABI hieronder geleden.
 
Zelfs Ad Age suggereert dat het bedrijf beter kan proberen deze crisis te bezweren dan naar Cannes te komen!
 
Isabel Van den Broeck heeft gelijk: adverteerders moeten veel moed tonen. Des te meer in deze ingewikkelde tijden, waarin de maatschappelijke standpunten die merken innemen - ondanks de vraag van de consument, zoals talrijke studies hebben aangetoond - verwoestende boemerangeffecten kunnen hebben.

Archief / BRANDS