Fr

BLUE

Bijna 50% van de consumenten verandert eetpatroon voor het milieu

Donderdag 27 Juni 2024

Bijna 50% van de consumenten verandert eetpatroon voor het milieu

Bijna de helft van de consumenten zegt zijn voedingsgewoontes te veranderen omwille van het milieu. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek van de Marine Stewardship Council (MSC), dat werd gepubliceerd ter gelegenheid van de Wereld Oceanen Dag van de Verenigde Naties.

De onderzoekers van GlobeScan ondervroegen in opdracht van de MSC meer dan 27.000 mensen in 23 landen en vroegen hen of ze hun voedingsgewoontes hebben aangepast. Van de meer dan 22.000 mensen die hierop positief antwoordden, gaf 43% aan dat de beweegreden voor de verandering het milieu was, evenals de gezondheid en de prijs.
 
De grootste verandering heeft betrekking op rood vlees: 43% van de ondervraagde Belgen eet minder rood vlees dan twee jaar geleden. Dit percentage ligt hoger dan het wereldwijde cijfer (39%). De belangrijkste redenen voor deze verandering zijn drievoudig: de eerste is de gezondheid van de consument, de tweede is de prijs van de producten en de derde is het klimaat. In totaal zou 53% meer vis eten als dit goedkoper was en meer dan een kwart zou dat doen als ze wisten dat de visproductie geen schade toebrengt aan de oceaan.
 
85% van de ondervraagde Belgen legt het verband tussen klimaatverandering en de bescherming van de oceanen.
 
In het algemeen neemt de bezorgdheid van de consumenten over de toestand van de oceanen toe: 48% zegt zich zorgen te maken over overbevissing en 35% over de gevolgen van klimaatverandering. Mensen zijn minder optimistisch over de mogelijkheid om de oceanen te redden van onomkeerbare schade: slechts 35% van de respondenten denkt dat dit mogelijk is. Dat is een daling van 13% ten opzichte van hetzelfde onderzoek dat in 2022 werd uitgevoerd.
 
Ondanks de ongerustheid van de consumenten kan het bewustzijn van recente extreme weersomstandigheden, meer bepaald de recordtemperaturen, ook een bron van motivatie zijn: bijna twee derde van de ondervraagde personen verklaarde een grotere behoefte te voelen om het maritieme milieu te beschermen.
 
Op het vlak van oplossingen wordt de rol van duurzame visvangst aangestipt. 55% van de consumenten van vis-, schaal- en schelpdierproducten associeert dit met het garanderen van een betere bescherming voor bedreigde of kwetsbare soorten, terwijl 54% erkent dat dit ook het behoud van gezonde en florissante vispopulaties omvat.
 
De MSC wijst erop dat de oceaan meer dan 70% van onze planeet bedekt en minstens 50% van de zuurstof op aarde produceert. Ze herbergt het grootste deel van de biodiversiteit op aarde en is de belangrijkste eiwitbron voor meer dan een miljard mensen wereldwijd.

Archief / BLUE