Fr

TRAINING&BOOKS

SXSW : terug naar normaal, ook zonder nieuw normaal (Danny Devriendt, IPG Dynamics)

Zondag 20 Maart 2022

SXSW : terug naar normaal, ook zonder nieuw normaal (Danny Devriendt, IPG Dynamics)

Het doet deugd om de duizenden SXSW-gangers weer door de straten van Austin te zien slenteren. Austin is een van mijn favoriete steden in de wereld. Toen corona begin 2020 toesloeg, waardoor de conventie moest worden afgelast, voelde ik de pijn van de stad. Vreemd genoeg, en zonder het te beseffen, wortelde die dieper dan ik wilde toegeven. Nu ik terug ben onder de Texaanse zon, is dat met een bredere glimlach, hernieuwde energie en extra optimisme. De 24 maanden zonder vliegtuigen, reizen, mensen, knuffels, diners, lange gesprekken en levendige debatten waren een beproeving en de meeste mensen die ik op SXSW ontmoet, delen hetzelfde gevoel: dat van bevrijding, ook van de geest. De vreugde om eindelijk de coronabladzijde te kunnen omslaan.
 
De drukte van SXSW-deelnemers uit de hele wereld die elkaar ontmoeten in het congrescentrum, op straat, voor de foodtrucks, in de liften en in de restaurants, belichaamt de terugkeer naar normaal, een nieuw begin. Een start.
 
Iedereen is terug. De keynotes tonen lef en bouwen aan de toekomst, terwijl harde lessen worden getrokken uit het verleden. Uit het uitgebreide programma van presentaties komen nieuwe tendensen naar voren: de Great Resignation. Bedrijfsmodellen met purpose. Bedrijfswaarden. Employer branding. Hybride werk. Gedecentraliseerde managementstructuren. Een andere visie op mobiliteit. Advies met een SAUL-structuur. Versnelde digitalisering en automatisering. Machine en deep learning, beide eindelijk klaar om een praktisch verschil te maken. De kracht van sociale connecties, ambassadors influence, quantum computing. De overgang naar all-to-platform, API-gestuurde consolidaties. Dorst naar meer, snellere en betere gegevens. De behoefte aan relevante gegevensanalyse, real time visualisatie. Digitale transformatie. Augmented humanity. De nadruk op ervaring, participatie, co-constructie en aandacht voor de golven van de opinie. De behoefte aan duidelijkheid, eerlijkheid, oprechtheid, moed en energie, plus een gezonde dosis magie. De noodzaak om te versnellen, met behoud van de mogelijkheid om tijd te nemen voor reflectie.
 
Iedereen is terug, maar we kunnen niet spreken van een terugkeer naar de normale gang van zaken. Die zal er ook niet komen. De typische onophoudelijke hartslag van SXSW is er wel. Hij is duidelijk, persoonlijk en diepzinnig. Digital speelt zeker een hoofdrol, maar belicht ook een wijze les: de mysterieuze kracht van face-to-face ontmoetingen.
 
South by Southwest in Austin bracht zijn megaconferentie over technologie, innovatie, maatschappij, muziek en cultuur in het algemeen opnieuw op een buitengewoon hoog niveau. Tot de belangrijkste innovatietrends van dit jaar behoorden de toekomst van werk, democratie, communicatie en media, klimaatverandering, Web 3, het gedecentraliseerde web, vrijheid (van mening en meningsuiting), nepnieuws, cybersecurity, financiën en kunst in het tijdperk van crypto, en - natuurlijk - de Metaverse.
 
De 35ste verjaardag van SXSW botst op de huiveringwekkende realiteit dat de pandemie haar derde jaar ingaat; op een verontrustende en agressieve intellectuele, feitelijke, economische en spirituele polarisatie; en op een gewelddadig conflict in het hart van Oost-Europa. Toch leidt het festival, in ware Star Wars stijl, tot 'A New Hope'. Het leven is terug, live, maar ook vijandiger dan ooit. Bruce Sterling verwoordde het goed: elke tegenslag maakt ons sterker, anders, veerkrachtiger, creatiever en optimistischer.
 
Het Facebook van Meta en zijn iconische CEO Mark Zuckerberg waren waarschijnlijk de gespreksonderwerpen die de meeste irritatie veroorzaakten op SXSW. Liberale denkers nemen de enorme - en negatieve - invloed van de digitale reus niet licht op. Het potentieel voor hype, nepnieuws en geprogrammeerde manipulaties door het algoritme met winstoogmerk doen meer dan een paar wenkbrauwen fronsen.
 
Mark Zuckerberg toonde niettemin moed en stalen zenuwen door voor het publiek te verschijnen, 14 jaar na zijn eerste - en zeer aarzelende - optreden op SXSW. Het is duidelijk dat Zuckerberg Meta (voorheen Facebook) nieuw leven wil inblazen en uitbreiden door een versnelling in de mysterieuze werelden van augmented virtual reality.
 
Voor Zuckerberg is de ‘Metaverse’ de "volgende generatie van het internet". Hij ziet het als een ander sociaal platform waar we elkaar zullen kunnen ontmoeten voor zakelijke, persoonlijke en amusementsdoeleinden. De configuratie van de Metaverse zelf zal een overvloed aan ervaringen mogelijk maken, toegespitst op de immersieve en zelfs haptische aard van het platform.
 
Hij beschouwt het als zijn leidersplicht om door te gaan op de weg die hij ziet als de toekomst van het miljardenbedrijf, in plaats van zich te beperken tot de realiteit van vandaag. De Metaverse is de uitbreiding van de werkelijkheid naar de digitale wereld. Een wereld die, toegegeven, nog een lange weg te gaan heeft voordat ze net zo echt is als de analoge versie. Maar we zullen toch ons gevoel voor normaliteit en realiteit moeten heroverwegen. Als soort, als economie, als maatschappij zijn we echt hybride geworden (en Covid-19 heeft deze trend versneld): we leven in een duaal universum, met nieuwe en uitdagende, maar opwindende dynamieken.
 
"Ik denk dat je op een gegeven moment kunt zeggen dat de toekomst toebehoort aan degenen die er meer in geloven dan anderen," zei hij. Dat spreekt me wel aan.
 
Terwijl ik dit schrijf, tegen de gloed van een mysterieuze maan en de rustgevende achtergrond van het water van Lake Travis, kan ik een glimlach niet onderdrukken.
 
Ik geloof erin.

Archief / TRAINING&BOOKS