Fr

PARTNER CONTENT

Crossmediaal meten?, door Tim Van Doorslaer (head of research, DPG Media Advertising)

Vrijdag 27 Mei 2022

Crossmediaal meten?, door Tim Van Doorslaer (head of research, DPG Media Advertising)

Op vrijdag 29 april keurde de Vlaamse overheid de investering van vier miljoen euro in een Vlaams crossmediaal meetsysteem goed. Daarvoor leggen tien privé-mediagroepen samen 1,7 miljoen euro op tafel. Zodra de Europese Commissie haar go gegeven heeft, kan het nieuw op te richten CrossMediaal Consortium, kortweg XMC, op 1 januari 2023 van start gaan. Met welke valkuilen moet het al zeker rekening houden?

Onze mediaconsumptie verandert razendsnel: steeds meer mensen zoeken hun nieuws en entertainment online en wisselen vlotjes tussen verschillende platformen. Wie content maakt en reclame plant, moet die (nieuwe) mediajourney dus kunnen volgen. Hoewel crossmediale mediameting in het buitenland al een tijdje de norm is, heeft ons land er lang moeten op wachten. Dat heeft volgens ons te maken met de volgende redenen:

1)  We beschikken over diverse metingen die inzicht verschaffen in mediaconsumptie, toestelbezit en -gebruik of strategische planning. Zo is in ons land het CIM (Centrum voor Informatie over de Media) al jaren verantwoordelijk voor alle mediametingen in België en brengt daarvoor de 'Media Trends Studie' (Establishment Survey of ES) uit. Die meet de evolutie in het bezit en het gebruik van mediatoestellen, alsook algemene trends in tv-, radio- en internetgebruik. Daarnaast is er de 'Consumenten Beslissingsproces Studie' (Consumer Decision Journey of CDJ). Die gaat na wat de rol van verschillende communicatiekanalen of 'touchpoints' bij de aankoop van producten is. Dankzij die studies krijgen we weliswaar algemene inzichten in media-evolutie (ook bijvoorbeeld via de 'Digimeter') en strategische planning, maar tactische planning, optimalisatie en evaluatie ontbreken echter nog. 

2) In 2014 voerde het CIM voor het eerst een crossmediale studie uit. De HUB-studie was een declaratieve studie die als 'ankerstudie' moest dienen voor alle tactische studies en het mogelijk maakte om eenvoudige crossmediale plannen op het bereik 1+ op te stellen. Wie met mediaplanning bezig is, weet echter dat zo'n bereik amper relevant is voor een crossmediale planning. De studie was dus eerder een compromis "à la belge" waarbij vooral de media bang waren van een echte crossmediale planning. Mea culpa!

3) De lat ligt bijzonder hoog. We sturen digitale content en reclamecampagnes uit naar de individuele toestellen van een gebruiker o.b.v. real time data.

Om dat proces te verbeteren, moet zo'n studie voldoen aan de volgende voorwaarden:
  • Video, audio en nieuws/internet data moeten passief en continu gemeten en geïdentificeerd worden bij een voldoende grote sample van deelnemers (minimum 1500).
  • Elke content en reclame-uiting die digitaal wordt uitgeleverd, moeten we kunnen meten (via een zogenaamde census meting) en profileren, liefst met een overlap op dat panel. Hetzelfde geldt voor de GAFA's. 
  • Al die gemeten data moeten we kunnen matchen met de digitale actoren en hun data in het medialandschap: denk aan publishers, broadcasters, adverteerders en mediabureaus. De World Federation of Advertisers (WFA) heeft een blauwdruk klaar van hoe dat moet gebeuren. Het buitenland leert ons dat zo'n all in crossmediale meting niet zo evident is.
Alsof bovenstaande uitdagingen nog niet genoeg zijn, moeten we bovendien nog rekening houden met het feit dat een crossmediale meting enkel gaat over 'wie welke media wanneer en waarop consumeert'. Het meetvraagstuk van de adverteerder gaat verder en wil ook weten 'wat de campagne teweeggebracht heeft op het merk, de gedrags KPI's en sales'.
Het initiatief en geld van de Vlaamse overheid zijn dus echt nodig om de meting van media op een relevante manier te connecteren aan de digitale content en reclamerealiteit. Bedankt dus Minister Dalle.

Maar daar stopt het niet. Als mediasector moeten we ons mediaonderzoek zo efficiënt mogelijk voeren om te kunnen investeren in de metingen die de meeste waarde voor de adverteerder hebben. Opnieuw zijn het de digitale platformen die ons de weg wijzen.  

#MetenIsWeten

Tim Van Doorslaer, head of research DPG Media Advertising

Archief / PARTNER CONTENT